Στα τέλη Ιουνίου το μάστερ πλαν για Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη – Φέτος θα λάβουν 190 εκ. ευρώ από τέλος λιγνίτη – πράσινο ταμείο και 4,4 δις. μακροπρόθεσμα

17 Ιανουαρίου 2020
17:02

Οι εθνικοί, κοινοτικοί και ιδιωτικοί πόροι που θα συγκεντρωθούν για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας μας θα διατεθούν σε δύο χρονικές περιόδους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκης και τον υφυπουργό, Γεράσιμο Θωμά, μετά την πρώτη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής, παρουσία της Επιτρόπου Περ. Πολιτικής, Ελίζας Φερέιρα.

Η επιτροπή συνεδρίασε για την εκπόνηση του Εθνικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εσωτερικών Τάκη Θεωδορικάκο, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η διυπουργική επιτροπή θα έχει έτοιμο στα τέλη του Ιουνίου το βασικό σχέδιο για τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. «Πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κλεισίματος των λιγνιτικών σταθμών» αλλά και θα θέτει νέες αναπτυξιακές βάσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Φερέιρα συνεχάρη την κυβέρνηση για την «τολμηρή» απόφασή να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες. Η ίδια περιέγραψε ότι στο πλαίσιο του Green Deal της Κομισιόν δημιουργείται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές με συνολικό κονδύλι 7,5 δις. ευρώ για τις συγκεκριμένες περιφέρειες της Ε.Ε. Το Ταμείο αυτό θα λειτουργήσει από το 2021.

Ο υπουργός έκανε γωστό πως υπάρχουν προσβάσεις σε κοινοτικό χρήμα (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ. και Πακέτο Γιούνκερ) με την Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει ποσά της τάξης των 3,7 με 4,4 δις. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις από την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για φέτος σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ θα διατεθούν πόροι από το τέλος λιγνίτη ύψους 130 εκ. ευρώ και το Πράσινο Ταμείο 60 εκ. ευρώ.

Η Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει ως προς τι ποσό δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 7,5 δις. ευρώ, σημειώνοντας ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια και δείκτες ανάλογα με την ένταση της λιγνιτικής εργασίας, τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων καθώς και με κοινωνικά κριτήρια.

energypress.gr

5 σχόλια

  • Ένα χρόνο μετά θα μας πούνε το πλάνο. Χαλαρά προλαβαίνουμε το 2023! Αν μη τι άλλο προγραμματικός σχεδιασμός! Πρακτικώς και επιεικως αδύνατα πράγματα…

  • Έκκληση!!!! Μην τα πάρετε αυτά τα χρήματα!!! Μην τα πάρετε για να γίνουν έργα ανάπλασης και εξυπηρέτησης!!!
    ΠΆΡΤΕ ΤΑ!!! ΠΆΡΤΕ ΤΑ!!!
    και ελάτε να φτιάξουμε βιομηχανικές, σύγχρονες μονάδες παραγωγής προϊόντων. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας από τον απλό ανειδίκευτο εργάτη ως τον επιστημονικό ερευνητή σε θέματα ανάπτυξης!!! Με αυτά τα ποσά επιχειρηματικά μπορούμε να δημιουργήσουμε 21000 θέσεις εργασίας για ΠΆΝΤΑ!! Για εμάς για τα παιδιά μας για την κοινωνία…. Χ. Λ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.