Πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των κοινοτήτων της Δ.Ε. Καμβουνίων (Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου, Ελάτης) – Καταγραφή θεμάτων για προώθηση επίλυσης

16 Φεβρουαρίου 2020
07:09

Με πρωτοβουλία του προέδρου της τοπικής κοινότητας Τρανοβάλτου Αχιλλέα Ντοβόλη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου 2020 κοινή συνεδρίαση των τοπικών συμβουλίων των Τ.Κ. της δημοτικής ενότητας Καμβουνίων (Τρανοβάλτου, Ελάτης και Μικροβάλτου) του Δήμου Σερβίων, για συζήτηση προτάσεων και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν όλες τις τοπικές κοινότητες.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο αντιδήμαρχος Καμβουνίων Μάκης Βητόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Χριστοδούλου και Στέργιος Νάκας.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας και η καθιερωμένη σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανταλλαγή ευχών.

Με παρόντες σχεδόν το σύνολο των τοπικών συμβούλων, πρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Τρανοβάλτου Αχιλλέας Ντοβόλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας του για τα γενικότερα θέματα και προβλήματα της περιοχής της ΔΕ Καμβουνίων που εστιάζουν πρώτιστα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και απευθύνονται κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Κοζάνης, και τα οποία παρουσίασε ως παρακάτω:

1. Ενεργή συμμετοχή της ΠΕ Κοζάνης για την -κατά το συντομότερο δυνατόν- έκδοση ενιαίας άδεια εκμετάλλευσης της μαραμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου των 545 στρεμμάτων.

2. Ενέργειες για την επανεκκίνηση του θέματος υλοποίησης του αρδευτικού Καμβουνίων, με την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΗ, που στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υποχρεώσεών της είχε δεσμευτεί για την κάλυψη μελετών-έργων της τάξεως των 2.000.000 €.

3. Άμεση δημοπράτηση της οδού Ελάτης-Δεσκάτης μέσω του ορεινού όγκου της Βουνάσας.

4. Επικαιροποίηση των μελετών του 2009 και ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης για έργα ασφαλτόστρωσης:

– επαρχιακής οδού Ι.Μ. Παναγίας Ζιδανίου – Μικροβάλτου – Τρανοβάλτου

– επαρχιακής οδού Φρουρίου – Λαζαράδων

5. Ολοκλήρωση του τμήματος του εθνικού δικτύου Κήπος – γέφυρα Ρυμνίου για το οποίο υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη και εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

6. Φωταγώγηση του κόμβου «Παπαθυμιόπουλου» προς Καμβούνια, Τριγωνικό.

7. Βελτιώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Σέρβια-Προσήλιο μέχρι την Ελάτη, καθώς και στο δρόμο γέφυρα Ρυμνίου – Φρούριο – Ζιδάνι, με ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, τοποθετήσεις μεταλλικών στηθαίων όπου απαιτείται, τοποθετήσεις πινακίδων και διανοίξεις καναλιών όμβριων υδάτων.

8. Συντήρηση γεωπάρκου «Μπουχάρια» Μικροβάλτου και ολοκλήρωση μελέτης σύνδεσης με περιπατητικά μονοπάτια ήπιας μορφής με τα «Νοχτάρια» Λιβαδερού – Τρανοβάλτου μέχρι την Ελάτη.

9. Επαναφορά του θέματος ζεύξης με πεζογέφυρα από την πλευρά της Ελάτης προς τις παρυφές του όρους Καλλίστρατου όπου βρίσκεται η Ι.Μ. του Οσίου Νικάνορα Ζάβορδας.

10. Μέριμνα της ΠΕ Κοζάνης για έκδοση άδειας υλοτομίας για κάλυψη ατομικών αναγκών θέρμανσης των κατοίκων, πέραν της μιας χειμερινής περιόδου.

11. Καθαρισμών καναλιών και ρεμάτων σε Τρανόβαλτο και Μικρόβαλτο.

12. Εκπόνηση μελετών συντήρησης μεταβυζαντινών εκκλησιών στις Τ.Κ. Τρανοβάλτου και Ελάτης.

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της κοινότητας Ελάτης Γιάννης Τσιτσόπουλος, που συμφώνησε με το σύνολο των προτάσεων που προαναφέρθηκαν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση επιπλέον στην αγροτική οδοποιία με τον καθορισμό δανειοθαλάμων αδρανών υλικών και να τεθεί αίτημα κατασκευής περιφερειακού δρόμου της λίμνης Ιλαρίωνα, στη θέση Λογγάς Ελάτης.

Θετική ήταν και η πρόεδρος του Μικροβάλτου Μαρία Βέττα στα θέματα που αναφέρθηκαν, προσθέτοντας με τη σειρά της, την μελέτη-έρευνα της «βυθισμένης» εκκλησίας της Αγια-Σοφιάς Μικροβάλτου, την εσωτερική οδοποιία, το συντονισμό των προέδρων στον αποχιονισμό και την βελτίωση του δρόμου Μικροβάλτου-Λιβαδερού.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο κατά σειρά οι τοπικοί σύμβουλοι, Ελάτης Αχιλλέας Μπούντας (καθαρισμός λίμνης Ιλαρίωνα για ψάρεμα, μονοπάτι, διερεύνηση δυνατότητας τυροκόμισης), Μικροβάλτου Ευθύμιος Αλεξόπουλος (έθεσε θέμα χρηματοδότησης), Ελάτης Λευτέρης Παλούκας (αρδευτικό Καμβουνίων, πεζογέφυρα, σύνδεση με Ε65), Ελάτης Βασίλης Σφαλύρας (έργα για θέσεις εργασίας), Τρανοβάλτου Χρήστος Παπαστεργίου (μάρμαρα, τουρισμός), Τρανοβάλτου-Λαζαράδων Ευάγγελος Τρεύλας, Τρανοβάλτου Ευθύμιος Αναστασόπουλος (ναι στις προτάσεις, απαιτείται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό) και Μικροβάλτου Χρήστος Παπαδόπουλος (δρόμος), καθώς επίσης και οι δημότες Αντώνης Μπατσιακόπουλος (δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας Καμβουνίων) και Παναγιώτης Τζιδημόπουλος (μάρμαρα Τρανοβάλτου).

Τέλος, τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μαίρη Χριστοδούλου (αδειοδότηση μαρμάρων Τρανοβάλτου, αρδευτικό Καμβουνίων κ.α.) και Στέργιος Νάκας (θέμα πολιτικής η εγκατάλειψη της περιοχής) και ο αντιδήμαρχος Καμβουνίων Μάκης Βητόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα της περιοχής των Καμβουνίων από πλευράς του Δήμου Σερβίων που είναι ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2020 (επαναλειτουργία μαρμάρων Τρανοβάλτου, εσωτερική ασφαλτόστρωση, καθαρισμός ρεμάτων, βελτίωση δρόμου από Λάκκο Κατερίνας μέχρι Ελάτη, συντήρηση γεωπάρκου από το Leader, ύδρευση Ελάτης και ανακατασκευή παιδικών χαρών από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, συντήρηση κοιμητηρίων Τρανοβάλτου, καθαρισμός ρεμάτων, προσπάθεια για διάνοιξη περιφερειακού δρόμου στην Ελάτη, αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας των δημοτών).

Τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω θα υποβληθούν αρμοδίως στην Π.Ε. Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και θα κοινοποιηθούν στο Δήμο Σερβίων, για να ακολουθήσει και η επαφή των προέδρων με τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη για τη δρομολόγηση της επίλυσής των.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων εκφράστηκε η ικανοποίηση από τη διαδικασία της κοινής συνεδρίασης των τριών κοινοτήτων της Δ.Ε. Καμβουνίων και από τους προέδρους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα επαναληφθεί η συνεδρίαση, μετά τα αποτελέσματα της προσπάθειας που θα έχουν με τους αρμοδίους.

ΓΜ/mikrovalto.gr

sinkamv14220 3

sinkamv14220 4

sinkamv14220 5sinkamv14220 6

sinkamv14220 7sinkamv14220 8

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.