Τους μόνους κερδισμένους από το αποκαλούμενο «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», τους επιχειρηματικούς ομίλους δηλαδή, που θα πριμοδοτηθούν με νέες επιδοτήσεις στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», αποκαλύπτει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην Ευρ. Επιτροπή, αναδεικνύοντας το καίριο πλήγμα που θα δεχθούν οι εργαζόμενοι.

Στην ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Κούφιες κι επικίνδυνες για τους πάνω από 5.000 εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι εξαγγελίες της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δήθεν “δίκαιη μετάβαση” στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που πλήττονται από τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση, τις οποίες συνδιαμόρφωσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού για το λεγόμενο “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προικοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Συγκεκριμένα, προβλέπονται σχέδια για φωτοβολταϊκά πάρκα, χωματουργικά έργα, αγροτοτουρισμό κ.λπ. που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί ο λαός κι οι εργαζόμενοι αυτών των περιοχών από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Οι όποιες θέσεις εργασίας ισχυρίζονται ότι θα δημιουργηθούν θα είναι με όρους γαλέρας, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα που έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις.

Αποδεικνύεται ότι η “μετάβαση” αφορά αποκλειστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την αναβαθμισμένη κερδοφορία των οποίων η κυβέρνηση προωθεί και περαιτέρω προνόμια, όπως τη θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών και κινήτρων. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται κι οι άλλοι δύο πυλώνες του “Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης”, δηλαδή το ευρωενωσιακό πρόγραμμα επιδοτήσεων βιομηχάνων “InvestEU” και το αντίστοιχο δανειακών διευκολύνσεων των ομίλων από την ΕΤΕπ. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους το Ταμείο προβλέπει τα γνωστά προγράμματα κοροϊδίας και περιπλάνησης για “απόκτηση νέων δεξιοτήτων” και “συνδρομή για την αναζήτηση εργασίας”.

Σήμερα, υπάρχουν δυνατότητες αν απορριφθεί το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, να αξιοποιηθούν οι πηγές εγχώριου λιγνίτη με σύγχρονη τεχνολογία εξόρυξής του με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, πιο φιλική στο περιβάλλον στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.), για να υπηρετηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι:

-στο πλαίσιο της πολιτικής “πράσινης ανάπτυξης” και των “μηδενικών εκπομπών άνθρακα” πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι κι αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας;

– το λεγόμενο “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” είναι στην πραγματικότητα ένας νέος γύρος επιδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας τους με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους;».

902.gr