Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης: Έκκληση εφαρμογής απλών κανόνων και πρακτικών πρόληψης για τη λοίμωξη από τον COVID-19 (κορωνοϊός)

3 Μαρτίου 2020
11:45

O Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, στο θεσμικό πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, απευθύνει έκκληση εφαρμογής απλών κανόνων και πρακτικών πρόληψης για τη λοίμωξη από τον COVID-19 (κορωνοϊός) σε όλους τους πολίτες.

Συστήνουμε:

1.Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου ή αντισηπτικού διαλύματος.

2. Αποφυγή επαφής με τα χέρια της μύτης, των ματιών ή του στόματος.

3.Κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε με ένα χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας. Αμέσως μετά απόρριψη του χαρτομάντιλου σε κλειστό κάδο και πλύσιμο των χεριών ή χρήση αλκοολούχου ή αντισηπτικού διαλύματος.

4. Αποφυγή στενών επαφών ιδιαίτερα όταν έχουμε εμείς ή οι άλλοι πυρετό, βήχα, καταρροή, ρίγη, πονοκέφαλο μυαλγία/ αρθραλγία κόπωση ή ατονία.

5. Σε περίπτωση που εμφανίσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα άμεση αποφυγή χώρων μαζικής συνάθροισης , μετακίνησης ή ταξιδίου με μέσα μαζικής μεταφοράς όπου μπορεί να διασπείρουμε – μεταδώσουμε τη νόσο.

6. Σε περίπτωση που εμφανίσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό μας και περιορισμό στο σπίτι μας ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντα. Δεν πηγαίνουμε χωρίς προειδοποίηση σε ιατρεία γιατί μπορεί να διασπείρουμε – μεταδώσουμε τη νόσο.

7.’Οσοι πρόσφατα έκαναν ταξίδια σε περιοχές που παρουσιάζουν διάδοση του ιού θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή για πιθανή μόλυνση τους ακολουθώντας κανόνες αυξημένης προστασίας και εγρήγορσης, επιδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία.

8. Όλοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να φορούν μάσκα.

9. Οι υγιείς πολίτες δε χρειάζεται να φορούν μάσκα ως μέτρο προφύλαξης .

10. Η παραπομπή στο νοσοκομείο καλό θα είναι να γίνεται μετά από σύσταση του προσωπικού μας γιατρού.

11. Ενημερωνόμαστε από υπεύθυνους επιστήμονες υγείας.

Για περισσότερες συνεχώς ανανεωμένες και επικυρωμένες πληροφορίες, στο https://eody.gov.gr/

Η ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση μας καθώς και η τήρηση των οδηγιών μπορούν να αποτελέσουν τη στερεή βάση προστασίας και αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης.

9 σχόλια

    • Ο ιατρικός σύλλογος δν φταίει σε τπτ, τα αυτονόητα που πρέπει να κάνουμε δν χρειάζεται να μας τα λένε οι γιατροί, γονείς στέλνουν άρρωστα τα παιδιά στα σχολεία γιαυτό κ έχουμε πανδημία δυστυχώς κ σε αυτό δν φταίνε οι γιατροί, άλλοι είναι άρρωστοι κ βγαίνουν σε καφέ σε τράπεζες κ σε πάρτι αντί να μείνουν στο σπίτι, οι ανευθυνότητα δν είναι θέμα γιατρών.

  • Ε, τώρα που πέρασε η Αποκριά ας βγάλουμε και την ανακοίνωση…. Πριν υπήρχε ο κίνδυνος να χαλάσουμε το πανηγύρι και να μειωθούν τα κέρδη των μαγαζιών!

      • Τα αυτονόητα που πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε μια ίωση τα ξέρουμε όλοι αλλά κανείς δεν τα πράττει κ μας φταίνε οι γιατροί γιατί δν έβγαλαν ανακοίνωση, οκ κ που έβγαλαν κανένας δν τα τήρησε όλοι τρέχουν σε πάρτι κ εκδηλώσεις οπότε μην ζητάτε τα ρέστα.

        • Δεν υπαρχει αυτονοητο σε μια παγκοσμια επιδημια θανατηφορα. Υπαρχουν φορεις σε μια οργανωμενη ομως χωρα κ υπαρχουν ευθυνες. Ο λαικισμος κ η απλουστευση ειναι επικινδυνα στοιχεια σε μια κριση σαν αυτη. Ναι πρεπει ο πηχυς να ειναι ψηλα για αποφυγη τραγικων εξελιξεων. Δεν παιζουμε μ αυτα.

          • Υπάρχει το αυτονόητο αλλά υπάρχει κ οι ανευθυνότητα των ανθρώπων γιατί όταν παρουσιάστηκε ο ιός κ ανακοίνωσε το κράτος να ακυρωθούν τα καρναβάλια όχι βέβαια ότι φταίνε οι απόκριες αλλά προς αποφυγήν κρουσμάτων οι περισσότεροι σας κακοφάνηκε, άρα το κράτος έκανε κ κάνει αυτό που πρέπει όπως κ οι γιατροί ας είμαστε κ εμείς λίγο υπεύθυνοι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.