Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 03 Μαρτίου 2020, για τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ:

Σήμερα συζητάμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και γενικότερα δίνει μηνύματα γύρω από τον πρωτογενή τομέα.

Για μένα είναι πολύ σημαντικό, διότι η χώρα μας πριν από πολλές δεκαετίες, αλλά και διαρκώς, έχει ξεπεράσει οικονομικά αδιέξοδα και δυσκολίες, δίνοντας έμφαση και στηριζόμενη στον πρωτογενή τομέα.

Έτσι λοιπόν και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να στηριχτούμε, να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να δώσουμε μία ανάπτυξη στην περιοχή μας, ιδίως σε περιοχές όπως η δική μου –κατάγομαι από το Νομό Κοζάνης- που έχει τεράστιες δυσκολίες και βιώνει τη μεταλιγνιτική περίοδο και έχει «αποκούμπι» τον αγροτικό τομέα και σε αυτόν θα πρέπει να στηριχθεί.

Ο αγροτικός τομέας μπορεί να μας δώσει πολλά, αρκεί κι εμείς να επενδύσουμε σε αυτόν με έργα υποδομής, με έργα αρδευτικά και φράγματα που θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού και φθηνό κόστος στις καλλιέργειες.

Θέλει όμως και μία άλλη περαιτέρω οργάνωση, γιατί τα χρόνια έχουν αλλάξει.

Οι καλλιέργειες δεν μπορεί να έχουν το ρυθμό που είχαν παλιά.

· Υπαρκτή η κλιματική αλλαγή. Η μέριμνα και η προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται από όλους τους τομείς, ακόμη και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

· Υπάρχει η «έξυπνη» γεωργία με μηχανήματα και τεχνολογίες, που μπορούν με φθηνό κόστος να παράγουν σωστά προϊόντα, τα οποία θα είναι και βιολογικά προϊόντα.

· Υπάρχουν μηχανήματα, τα οποία εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, που είναι ο ήλιος, οι εκτάσεις, το νερό.

Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα από τους αγρότες.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε σχήματα συνεταιριστικά.

Πρέπει να έχουμε συνεταιρισμούς, υγιείς όμως και βιώσιμους.

Δεν μιλάμε για τους συνεταιρισμούς, που σήμερα αν αθροίσουμε τα χρέη τους, φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν μιλάμε για συνεταιρισμούς, που δεν μπόρεσαν να εξυγιανθούν, δεν μπόρεσαν να δουλέψουν και με τις προτάσεις νόμου που υπήρχαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί εάν υπήρχαν ιδέες-προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση γύρω από τους συνεταιρισμούς, δεν θα είχαμε συνεταιρισμούς που είναι ανενεργοί, δεν θα είχαμε συνεταιρισμούς με τόσα λίγα μέλη, δεν θα είχαμε συνεταιρισμούς με χρέη που δεν είναι βιώσιμοι. Θα είχαμε κάτι διαφορετικό.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να δούμε, να εξετάσουμε τι φταίει και να δώσουμε μία εκκίνηση σε αυτό τον τομέα, ο οποίος πραγματικά θα μας βοηθήσει πολλαπλώς στη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν αυτό το σχέδιο νόμο φέρνει νέες προτάσεις:

· Δίνει την ελευθερία στους ανθρώπους που συνεταιρίζονται να εκπονήσουν το καταστατικό τους με τον τρόπο που αυτοί θεωρούν πιο λειτουργικό.

· Διευκολύνει τα συνεταιριστικά σχήματα με μείωση του φόρου στο 10% και δεν φορολογεί το πλεόνασμα.

Έτσι, λοιπόν, είναι μια σημαντική διευκόλυνση και μπαίνει μέσα και ο επενδυτής.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα χρόνια είναι πραγματικά διαφορετικά:

· Τα προϊόντα για να προωθηθούν στις αγορές θέλουν μια άλλη διαδικασία.

· Ο αγρότης δεν θα είναι ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος, ο οποίος θα δουλεύει διαρκώς και όταν τελειώνει ο χρόνος, τα έσοδά του θα είναι ελάχιστα.

· Θα πρέπει πραγματικά να μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του.

· Θα πρέπει πραγματικά να έχει κέρδος. Και αυτό πρέπει να γίνει και με τη βοήθεια του επενδυτή που θα συμμετέχει στο συνεταιριστικό σχήμα, ο οποίος θα βάλει χρήματα, θα έχει και λόγο και θα προσπαθεί και αυτός προς την κατεύθυνση του οφέλους όλων των μελών που βρίσκονται στον συνεταιρισμό.

Τέλος, υπήρξαν αδιέξοδα στις ομάδες των συνεταιριστών. Για κάποιους λόγους οικονομικά δεν ήταν βιώσιμοι και χωρίς να έχουν κάνει κάτι αρνητικό, απλά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους εισφορές, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδα. Καταδικάστηκαν ποινικά, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, τα μέλη του ΔΣ και έχασαν ακόμη και τις περιουσίες τους.

Αυτό έρχεται να το τερματίσει το παρόν νομοσχέδιο, δίνοντας τη δυνατότητα για πέντε συν ένα χρόνια, να μην γίνουν όλες αυτές οι διαδρομές, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και άνθρωποι οι οποίοι δεν έφταιγαν, απλά δεν ήταν βιώσιμοι οι συνεταιρισμοί τους, να μην βρεθούν σε μεγάλα αδιέξοδα.

Νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει το μήνυμα ότι στηρίζουμε τους αγρότες.

Οι αγρότες είναι το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας.

Σε πολλούς τομείς χρειάζεται στήριξη. Θεωρώ ότι αυτό είναι το ξεκίνημα και θα έχουμε πολλά βήματα και με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και με όλα όσα ευελπιστούν και επιθυμούν.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Περιμένουμε, κύριε Υπουργέ και τα επόμενα βήματα, γιατί

η χώρα μας πραγματικά θα πάει μπροστά, εάν στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας