25η Μαρτίου στην αποκλεισμένη Δαμασκηνιά Βοΐου: “Τίποτα στο χωριό δεν θυμίζει γιορτή”

25 Μαρτίου 2020
12:40
Κανένα σχόλιο

Την 25η Μαρτίου, εκτός από τις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονταν στο χωριό, ήταν πάντοτε μια ευκαιρία να γεμίσουν από κόσμο οι γειτονιές της Δαμασκηνιάς.

Εγγόνια, παιδιά, κάτοικοι που το χειμώνα φρόντιζαν να περνούν στα αστικά κέντρα, ανέβαιναν στο χωριό για να γιορτάσουν και να δουν παππούδες και γιαγιάδες. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Δαμασκηνιάς Παύλος Τζάνας θυμάται με νοσταλγία τα προηγούμενα χρόνια τον κόσμο που συγκεντρωνόταν στο χωριό, την κατάμεστη εκκλησία και την πλατεία του χωριού. Το χωριό εξ αιτίας της καραντίνας είναι έρημο οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους» και όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας «μόνο η Ελληνική σημαία έξω από τα γραφεία της Κοινότητας και σε ορισμένα άλλα σπίτια δείχνει ότι κάπου υπάρχει ζωή».

«Σηκώθηκα το πρωί και τοποθέτησα την σημαία έξω από το κοινοτικό κατάστημα και την πλατεία του χωριού» αναφέρει ο πρόεδρος και παρότρυνα να κάνουν το ίδιο και οι κάτοικοι. Η Δαμασκηνιά έχει κτυπηθεί βαριά από τον καρονοϊό, μετρά ήδη δύο νεκρούς και αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα που νοσηλεύονται μερικοί σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στο αντίστοιχο της Κοζάνης.

Ο Δημήτρης Πασχαλόπουλος είναι ένας από τους τρεις κτηνοτρόφους του χωριού, έχει 250 πρόβατα και καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα. Πρέπει να αρμέξει τα ζώα του, να μεταφέρει το γάλα με δικά του μέσα στα όρια του χωριού για να το παραλάβει το βυτίο και να φροντίσει για την τροφή των ζώων του. Ευτυχώς που έχω μαζί μου και το γιό μου δηλώνει και με βοηθά στην καθημερινότητα.

Ο νεαρός, σπουδάζει στο Τμήμα Γεωπονίας στην Λάρισα βρέθηκε στο χωριό για να δει τους γονείς του και τον έπιασαν τα έκτατα μέτρα της καραντίνας. Ο κτηνοτρόφος δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «οι ζωοτροφές τελειώνουν, μόνοι μας δεν μπορούμε να βγούμε από το χωριό να αγοράσουμε τροφές» υπενθυμίζει ότι Δήμος Βοίου και Περιφέρεια «υποσχέθηκαν ότι θα’ ρθει ένα φορτηγό με καλαμπόκι για να το μοιράσουμε στις αποθήκες μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα, μόνο λόγια».

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι μετά από ενέργειες του δήμου Βοϊου, κλιμάκιο ιδιωτών Ιατρών μεταβαίνει αυτή την ώρα στο χωριό όπου θα εξετάσει δια ζώσης όσους από τους κατοίκους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ θα πραγματοποιήσει λήψη αίματος για μικροβιολογικό έλεγχο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.