Έπειτα από κάλεσμα των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), συνεδρίασε την Παρασκεύη 27/3 το ΔΣ του Συλλόγου μας για να συζητήσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της τηλε-εκπαίδευσης και των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτή. Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καταθέσαμε ένα πλήρες πλαίσιο που ανέφερε μια σειρά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη του Πανεπιστημίου, αλλά κύρια του Υπουργείου Παιδείας που είναι και ο βασικός φορέας που μπορεί να δώσει λύση. Το ίδιο πλαίσιο είχε υπερψηφιστεί ήδη από άλλα δύο ΔΣ Συλλόγων του Πανεπιστημίου μας και επιβεβαιώνεται από δεκάδες συμφοιτητές μας που μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει την αδυναμία τους να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ενδεικτικά, φοιτητές χωρίς πρόσβαση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό κατάλληλο για να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα όλα τους τα μαθήματα, εργαστήρια που όχι μόνο θα παίρνονται παρουσίες, αλλά θα υπάρχει ακόμα και εξέταση σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση κ.α. Επίσης το κείμενο συμπεριλάμβανε και μια σειρά αιτήματα και μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση, π.χ. με ευθύνη του Πανεπιστημίου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία κρίνουν οι καθηγητές μας ότι επαρκούν, για να μην κοπεί κανένας φοιτητής σε κανένα μάθημα (π.χ. απαλλακτικές εργασίες κ.α.), με ευθύνη του Υπουργείου να δοθεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε όποιον φοιτητή το έχει ανάγκη (σταθερή γραμμή ίντερνετ, λάπτοπ/τάμπλετ).

Αυτές οι διεκδικήσεις δεν είναι λόγια του αέρα! Είναι οι ανάγκες των φοιτητών και οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία του 21ου αιώνα που απαιτούμε να μπουν άμεσα στην υπηρεσία όλων των φοιτητών.

Άραγε ζητάμε πολλά;; Μήπως η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει “οικονομία” για να δώσει παραπάνω λεφτά για τη δημόσια υγεία;; Φυσικά και όχι! Μας τα λένε όλα αυτά την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση χαρίζει πακέτα δισεκατομμυρίων σε τεράστιες επιχειρήσεις για να ισοφαρίσουν τα διαφυγόντα κέρδη τους ενώ για την παιδεία δεν δίνουν ούτε ευρώ. Παράλογο σήμερα λοιπόν, δεν είναι να ζητάμε ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά στο όνομα ενός γενικευμένου προβλήματος όπως είναι ο ιός να κάνουμε τα στραβά μάτια και να αρνούμαστε να δούμε την μεγάλη εικόνα.

Στον αντίποδα, η ΔΑΠ κλείνει τα μάτια με επιχειρήματα, «εντάξει αφού στο Τμήμα μας η μεγάλη πλειοψηφία έχει πρόσβαση σε αυτά τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς τους λίγους». Η στάση του Συλλόγου μας, αυτό που και η ίδια η ΠΚΣ πρεσβεύει, πρέπει είναι η στάση της αλληλεγγύης, της στήριξης ΟΛΩΝ των συμφοιτητών μας. Να μην μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την κατάσταση λόγω ελλείψεων που δημιουργούνται.

Τοποθέτηση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΔΣ της Παρασκευής 27/3/2020

Μάλλον οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ είναι εκτός πραγματικότης αν νομίζουν ότι δεν υπάρχουν οικογένειες που και λόγω της κατάστασης, οι γονείς τους είναι άνεργοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σταθερό ίντερνετ, ή που στο σπίτι υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής και πρέπει από αυτόν να παρακολουθήσει μαθήματα ο συμφοιτητής μας, τα αδέλφια του που μπορεί να δίνουν πανελλαδικές ή ακόμα και ο γονέας που μπορεί να δουλεύει εξ αποστάσεως. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας πόσοι τέτοιοι συμφοιτητές μπορεί υπάρχουν.

Από την άλλη η πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΠ το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να «υμνήσει» όλα τα μέτρα ανεξαιρέτως που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, «υμνεί» μόνο τα μέτρα που αφορούν το κλείσιμο των σχολών μας ή τον αναγκαίο περιορισμό των μετακινήσεών μας;

Προφανώς όλοι μας στηρίζουμε τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική κοινότητα που αφορούν την προστασία της υγείας του λάου, δεν κλείνουμε όμως τα μάτια στις τραγικές ελλείψεις και τα κενά που αφορούν τη δημοσιά υγειά και δεν αποδεχόμαστε τα μέτρα που βάζουν σε καραντίνα τα συμφέροντα των εργαζόμενων για να μείνουν αλώβητα τα κέρδη μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων.

Ποια πολίτικη λοιπόν μας καλεί η ΔΑΠ να στηρίξουμε;;; :

1) Αυτή του κυρίου Βρούτση (Υπουργού Εργασίας), που λέει για τις μεγάλες επιχειρήσεις ότι για έξι μήνες μπορούν να απασχολούν το μισό προσωπικό, πληρώνοντας τον μισό μισθό, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα για τον κορονοϊό

2) Αυτή του υπουργείου υγείας που κλείνει τα αυτιά στις εκκλήσεις των γιατρών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι φωνάζουν και απαιτούν υλικά και μέσα για να προστατευθούν οι ίδιοι για να συνεχίσουν να μάχονται. Μάλλον δεν ακούει τις εκκλήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα για να μπουν στην μάχη χιλιάδες συναδέλφων τους που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Αντί να προχωρήσει σε άμεση επίταξη όλων των υποδομών υγείας για να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη, χαρίζει δωράκια σε κλινικάρχες χρυσοπληρώνοντας από τα χρήματα του ελληνικού λαού με 1600€ για κάθε ΜΕΘ από 800€ που κόστιζαν πριν την πανδημία του κορονοϊου.

3) ή αυτή του Υπουργείου Παιδείας που το μόνο που μπορεί να κάνει για τους μαθητές, είναι να πανηγυρίζει διότι κατάφεραν να συνδεθούν στην πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης 62 χιλιάδες μαθητές από το 1.200.000 που βρίσκονται συνολικά σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους συναδέλφους μας από τη ΔΑΠ να κάνουν την πράξη, απλά μαθηματικά της έκτης δημοτικού είναι άλλωστε, και να δουν ότι το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει ότι πήρε τα «κατάλληλα» μέτρα ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους, μόλις το 5% των μαθητών!!!!!!

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από μια κυβέρνηση η οποία, στην προηγούμενή της θητεία, χλεύαζε τους γιατρούς που πάλευαν και απεργούσαν απαιτώντας να καλυφθούν όλα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντάς τους «να κάτσετε να δουλέψετε και να μην είστε τεμπέληδες» (Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, 2013). Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Αναπτύξεως Κος Άδωνις σαν Υπουργός Υγείας τότε, έκλεισε νοσοκομεία (Λοιμωδών!!!, Αγία Ελένη, Πατησίων, Αμαλία Φλέμινγκ, Πολυκλινική Αθηνών στην Οδό Πειραιώς, Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών κ.α.), πραγματοποίησε ακύρωση προσλήψεων σε 1.500 γιατρούς και δεν ανανέωσε συμβάσεις άλλων 800. Τώρα βέβαια μας καλούν να «χειροκροτούμε» τους ήρωες γιατρούς. Οπλαρχηγοί, όπως τους αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, χωρίς όπλα όμως δεν γίνεται!!

Οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους συναδέλφους μας, κάνοντας πέρα τις δυνάμεις της ΔΑΠ που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των φοιτητών όταν καλούνται να υποστηρίξουν τις ανάγκες της κυβέρνησής τους.

ΥΓ. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπου σε σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής σε όλη την Ελλάδα, καταψήφισαν πλαίσιο της ΠΚΣ που καλούσε τους φοιτητές των τελευταίων ετών να βοηθήσουν εθελοντικά στη μάχη αυτή. Και εκεί στο ίδιο έργο θεατές… «Η κυβέρνησή μας η καλή τα έχει λύσει όλα», κυριολεκτικά αυτό ήταν η απάντηση

Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας