Για την κατανάλωση εν μέσω χαμηλών φορτίων των ποσοτήτων αερίου που έχει προγραμματίσει να προμηθευτεί η επιχείρηση, σε χθεσινή (31/03) τηλεσύσκεψη υπό τη ΡΑΕ, οι ιδιώτες δήλωσαν διατεθειμένοι να καταναλώσουν στις δικές τους μονάδες μέρος των φορτίων
Ο αντίκτυπος στο ηλεκτροπαραγωγικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ από τον συνδυασμό των χαμηλών φορτίων λόγω κορωνοϊού, και της ανάγκης για απορρόφηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχει προγραμματίσει να εισαγάγει η επιχείρηση, τέθηκε επί τάπητος σε τηλεσύσκεψη που πραγματοποίησε χθες με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, με τη συμμετοχή των ηλεκτροπαραγωγών.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, τη στιγμή που λόγω των τηλεθερμάνσεων η ΔΕΗ χρειάζεται να εντάσσει στον ΗΕΠ τις αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες, η περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας έχει προκαλέσει «βουτιά» στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως, γι’ αυτό τον λόγο στην παραγωγή της επιχείρησης συμμετέχουν κατά κύριο λόγο οι λιγνιτικοί σταθμοί, και σε πολύ μικρότερο βαθμό οι μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει.

«Χώρος» για την ένταξη μονάδων αερίου της ΔΕΗ

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου η επιχείρηση έχει προγραμματίσει την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων αερίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ για τη Ρεβυθούσα, στις 24/3 κατέφθασε ένα φορτίο άνω των 141.000 κυβ. μέτρων LNG για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Επίσης, εντός του μήνα (21/4) έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή επιπλέον 103.000 κυβικών. Κατά συνέπεια, με τα υφιστάμενα δεδομένα, είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καταναλώσει όλες αυτές τις ποσότητες.

Με βάση πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δήλωσαν διατεθειμένοι να συνδράμουν τη ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας να καταναλώσουν ένα μέρος των εισαγωγών στις δικές τους μονάδες. Ωστόσο, εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο να λυθεί το πρόβλημα της επιχείρησης μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά, με την έστω και πρόσκαιρη θέσπιση προτεραιότητας στον ΗΕΠ των λιγνιτικών μονάδων με τηλεθερμάνσεις, ώστε να δημιουργηθεί «χώρος» για την πιο ευρεία ένταξη μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει και, κατά συνέπεια, της κατανάλωσής τους.

Εξομοίωση των λιγνιτών με τις ΑΠΕ

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η άρνηση οφείλεται στο γεγονός ότι, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόσκαιρο πρόβλημα, μία τέτοια ρύθμιση θα άλλαζε όλο το πλαίσιο της αγοράς. Έτσι, για το περιορισμένο διάστημα της πανδημίας, θα προστίθετο μία νέα στρέβλωση, με την εξομοίωση ουσιαστικά των λιγνιτικών μονάδων με τις ΑΠΕ.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα ανατρέπονταν επί τα χείρω τα δεδομένα λειτουργίας των μονάδων των ιδιωτών. Κάτι που σήμαινε ουσιαστικά ότι θα μετακυλιόταν σε αυτούς ένα μέρος των επιπτώσεων που καλείται να διαχειριστεί η ΔΕΗ, αποκλειστικά από τον προγραμματισμό που έκανε η ίδια.

Χωρίς ζημία η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν, με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας η ΔΕΗ εντάσσει απρόσκοπτα στον ΗΕΠ τις λιγνιτικές μονάδες με τηλεθερμάνσεις. Και μάλιστα, χωρίς να ζημιώνεται από τη λειτουργία τους, χάρισς στην ανάκτηση του μεταβλητού κόστους, αλλά και τις αποζημιώσεις για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, στην πράξη έχει ατονήσει (ή ακόμη και εκλείψει) ο ανταγωνισμός στην αγορά. Επομένως, η λύση μπορεί κάλλιστα να δοθεί από την αλληλεγγύη ανάμεσα στους «παίκτες».

worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr