Ο Μικρός Αγιασμός μηνός Απριλίου 2020 και ο Μέγας Κανών της Μεγάλης Σαρακοστής 2020 (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

3 Απριλίου 2020
13:01

 

Αγιασμός για το μήνα Απρίλιο 2020 τελέστηκε (1-4-2020) στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς (και) της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, κεκλεισμένων των θυρών, ένεκα της πανδημίας του επελαύνοντος φονικού ιού.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού το δοχείο Αγιασμού τοποθετήθηκε (και βρίσκεται ήδη) στο Νάρθηκα των Ιερών Ναών προς λήψη Αγιασμού από τους πιστούς.

Η προσέλευση στους Ναούς προς λήψη Αγιασμού, από όσους επιθυμούν, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας των αρμοδίων, των ειδικών και της Ελληνικής Πολιτείας.

Λαμβάνουμε τον Αγιασμό της Εκκλησίας “προς ίασιν ψυχής και σώματος, προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον”.

Απευθυνόμενοι στο Χριστό τον παρακαλούμε: “.. Καταξίωσον ημάς, Κύριε, εμπλησθήναι του αγιασμού Σου, διά της του ύδατος τούτου μεταλήψεώς τε και ραντισμού και γενέσθω ημίν, Κύριε, εις υγείαν ψυχής τε και σώματος” (από την Ευχή του Αγιασμού).

Προς νέους γονείς:

Οι νέοι γονείς καλό είναι να δίνετε στα παιδιά σας να πίνουν Αγιασμό κάθε ημέρα, κάθε πρωί.

Καλό μήνα, συνοδίτες, με υγεία, υπομονή, προσευχή, ελπίδα και προσδοκία!

π. Κ.Ι.Κ.

ΥΓ.: Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης υπάγονται οι παρακάτω Ι. Ναοί: Κοιμήσεως Θεοτόκου_Βελβεντό, Αγίας Παρασκευής_Πολύφυτο, Κοιμήσεως Θεοτόκου_Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), Αγίου Νικολάου_Καταφύγι, Αγίου Νικολάου_ Παλαιογράτσανο, Γενεσίου της Θεοτόκου_Πλατανόρεμα, Αγίας Παρασκευής_ Μοσχοχώρι, Πέτρου και Παύλου_Ίμερα, Προφήτη Ηλία_Αύρα, Αγίου Γεωργίου_ Νεράιδα, Κωνσταντίνου και Ελένης_Λεύκαρα, Κοιμήσεως Θεοτόκου_Ροδίτης, Αγίου Αθανασίου_Κουβούκλια, Αγίου Γεωργίου_Μεσιανή, Παμμεγίστων Ταξιαρχών_ Βαθύλακκος, Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω_Βελβεντό.

Στα ίδια όρια αναπέμπουν δοξολογία στον Κύριο ”υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”: το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη του Αντιοχέως, η ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού, η νέα Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.    

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 2020

Η σημερινή Πέμπτη (2-4-2020) λέγεται Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνα. Λέγεται έτσι γιατί ψάλλεται ο Μέγας Κανόνας.

Στους Ενοριακούς Ναούς ψάλλεται την Τετάρτη το απόγευμα. Στα Μοναστήρια την Πέμπτη το πρωί.

Διάβασα (1-4-2020) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, μόνος, κεκλεισμένων των θυρών, ένεκα της πανδημίας του επιτιθέμενου, αόρατου, φονικού ιού, την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνα, για ενίσχυση όλων: ασθενών, γιατρών, νοσηλευτών, των οικογενειών που μένουν σπίτι, των εργαζομένων παντού για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας. Για τη συρρίκνωση του φαινομένου και την εξαφάνιση του φονικού ιού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Κανόνας, στη γλώσσα της υμνογραφίας, λέγεται ένα υμνογραφικό ποίημα αφιερωμένο σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, σε γεγονός ή σε εσωτερική κατάσταση και ανάγκη του ανθρώπου προσφυγής του στο Θεό, στην Παναγία, στους Αγίους.

Ο Κανόνας αποτελείται από τροπάρια, νοηματικά συνδεδεμένα μεταξύ τους γύρω από το κεντρικό θέμα του Κανόνα.

Ο Κανόνας, με το σύνολο των τροπαρίων, διαιρείται σε τμήματα. Αυτά λέγονται Ωδές. Οι Ωδές είναι οι εξής: α’, (β’ στο Μεγάλο Κανόνα) γ’, δ’, ε’, στ’, ζ’, η’ και θ’. Το πρώτο τροπάριο κάθε Ωδής λέγεται Ειρμός.

Το μετρικό σύστημα των Τροπαρίων κάθε Ωδής συμφωνεί με το μέτρο του Ειρμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική γραφή. Τα Τροπάρια της κάθε Ωδής ψάλλονται, όπως ο Ειρμός.

Ο σημερινός Κανόνας λέγεται Μέγας από τον αριθμό των Τροπαρίων. Αποτελείται από 250 Τροπάρια.

Ποιητής του Μεγάλου Κανόνα είναι ο Άγιος Ανδρέας αρχιεπίσκοπος Κρήτης, που καταγόταν από τη Δαμασκό της Συρίας, γεννήθηκε το 660 μ.Χ. και πήρε μέρος στην ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδο (681 μ.Χ.), που καταδίκασε τον Μονοθελητισμό.

Ο Μέγας Κανών παρουσιάζει με τρόπο συγκλονιστικό την τραγική κατάσταση του μεταπτωτικού ανθρώπου και τον παρακινεί θερμά για τη μετάνοιά του και την επιστροφή του στο Θεό.

“Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις; το τέλος εγγίζει, και μέλλεις θορυβείσθαι, ανάνηψον ουν, ίνα φείσηταί σου Χριστός ο Θεός, ο πανταχού παρών, και τα πάντα πληρών” (Κοντάκιον αυτόμελον του Μεγάλου Κανόνα).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 3-4-2020

7 σχόλια

  • Ειναι το κυκνειο ασμα ο Μ. Κανων. Λιγο πολυ αρκετοι ετσι αισθανομαστε πατερ κ μαλιστα ανυερασπιστοι απο την ιδια την εκκλησια. Δυστυχως για το Μακεδονικο σηκωνατε λαβαρα κ κραυγαζατε ευκολα :προδοτες. Τωρα σιγη ιχθυος. Η κυβερνηση ειναι δεξια κι ολα καλως καμωμενα. Εσεις κληρικοι και μοναχοι θα λειτουργειστε. Εμεις ηλεκτρονικα. Καλουμαστε να γινουμε ερημιτες σαν να μην ειναι κλιση και κληση. Κι αν ειναι ετσι εσεις γιατι δε γινεστε; κι αν η αγαπη ειναι το ζητουμενο πως κεκλεισμενων των θυρων καποιοι ειναι εμπιστοι κ καποιοι οχι; λυπαμαι βαθεια. Ξερω πως αυτα ο Θεος τα βλεπει κ παρηγορει. Ομως εσεις;

  • Πειτε μας γιατι ειναι μετρο κατα του ιου η απαγορευση των καμπανων και των μεγαφωνων; γιατι οι ουρες στα σουπερ κ στις τραπεζες ειναι ανεκτες κι οχι οι αντιστοιχες σε μια Θ. Λειτουργια την οποια θα μπορουσαμε να παρακολουθησουμε απο τα μεγαφωνα απ εξω κ ενας ενας να μπαιναμε για Θ.Κοινωνια με αποστασεις κ με ταξη ; γιατι δεν ξεσηκωθηκατε; γιατι δεν αγωνισθηκατε για μας; πως θα μας βλεπετε εσεις κοινωνημενοι κ λειτουργημενοι κι εμεις ακοινωνητοι κι αλειτουργητοι; οι ερωτησεις απευθυνονται σ ολους απο τον επισκοπο μας που σιωπα εως εσας που δεν ξεσηκωνεστε κι ακομη παραπερα ως τους μοναχους που λειτουργουνται κ σιωπουν. Αυτη ειναι η αγαπη; ευχαριστουμε.

  • Σκεφτειτε πως καποια στιγμη το προβλημα θα ληξει. Πως εμεις οι ακοινωνητοι, οι μη εμπιστοι κ οι αποβλημενοι θα ακουμε κηρυγματα ; απο ποιους; πως θα μας κοιτατε στα ματια;

  • Τουλαχιστον ΤΑ μεγαφωνα επρεπε ΝΑ ειναι ανοιχτα και οποιος χριστιανος επιθυμει τηρωντας ΤΙΣ αποστασεις,ΑΛΛΑ και ΜΕ μασκα ΝΑ μπορει στο πραυλιο να παρακολουθει τις ιερες ακολουθιες.Ο σεβασμιοτατος τι αποψη εχει;
    .

  • 2 λύσεις: σε εκκλησίες με μεγάλο περιμετρικά χώρο,που μπορούν να παρκάρουν και αυτοκίνητα, κάλλιστα, οποιαδήποτε στιγμή μπορουμε να παρακολουθούμε και μέσα από τα αυτοκίνητά μας (και δεν ενοχλούμε κανέναν). (Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Νικανορας, Παναγία Φανερωμένη, παρεκκλήσι Παναγίας κλπ).
    Όταν είναι καλος ο καιρός, ολες οι εκκλησίες με μεγάλο προαύλιο χώρο (Αγία Παρασκευή, Αγιοι Ανάργυροι κλπ, θα μπορούσαν ισως να μας δεχτούν με μάσκες, σε απόσταση ασφαλείας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.