Κερδίσαμε πολλές επιμέρους μάχες, αλλά δεν φτάσαμε ακόμη στην τελική νίκη, ενάντια στον κορονοϊό. Για να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες μας

εξακολουθούμε να μένουμε σπίτι.

Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δεν εφησυχάζουμε, ούτε μειώνουμε τις προσπάθειες μας, και παράλληλα φροντίζουμε να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας, σε ασφαλή επίπεδα.

Στηρίζουμε οικονομικά τους πληττόμενους πολίτες, τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, τους ανέργους, τους αγρότες και σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις .

Συνοπτικά μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

1) Τα μέτρα για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή και έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,8 δις ευρώ ή 3,5% του Α.Ε.Π. και είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2% του Α.Ε.Π.

  • Καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα,
  • 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, δηλαδή 3 στους 4, καθώς και
  • 800 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή 3 στις 4

Περιλαμβάνουν:
Ενίσχυση 800 ευρώ  σε 1,7 εκατομμύρια  μισθωτούς και
κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους για 45 ημέρες.

Παροχή στους επιστημονικούς κλάδους voucher 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσω προγράμματος κατάρτισης.
Παροχή στους ίδιους κλάδους της ενίσχυσης των 800 ευρώ, εφόσον συνεχιστεί η κρίση, και τον Μάιο.
Αναστολή πληρωμής οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
Αναστολή μέχρι τις 31 Μαΐου της λήξης των επιταγών.
κ.ά.

2) Επισπεύδεται η πληρωμή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες. 

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα, ανέρχεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ και η καταβολή του ξεκίνησε από 01/04/2020. Το ποσό αυτό καλύπτει πλήθος φυσικών καταστροφών, που υπέστησαν αγρότες σε όλη τη χώρα.

3) Κυβερνητική Μέριμνα για τους ανέργους

Για τη στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται μέσα στον Απρίλιο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ.

Από τον Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα, που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους. 

Στην τελευταία μου παρέμβαση στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ζητήθηκε η διασφάλιση όλων των εργαζομένων στη Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 στην επιδότηση των 800 ευρώ, παρ΄ότι η αναστολή εργασιών είναι για 30 ημέρες, έναντι 45 ημερών που προβλέπονταν, καθώς και την αναλογική πρόβλεψη πληρωμής των εργαζομένων σε εργολάβους στους ΑΗΣ και στα Ορυχεία που δουλεύουν 10 ημέρες το μήνα.

Επίσης από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη ζητήθηκε,

να ενταχθούν στα ευεργετικά μέτρα: φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ, οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών το 2019 και το 2020, με διπλό αντικείμενο, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατεργασία μαρμάρου και πλήττονται.

Αναφορά έγινε επίσης να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ 46421158 και 28943000, για το χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων της γούνας και κατασκευή μηχανημάτων για κατεργασία δερμάτων, καθώς και η αναστολή πληρωμής των επιταγών των εμπόρων.

Αναφερθήκαμε ακόμα και στον κλάδο των καφετεριών και γενικά των καταστημάτων και ζητήθηκε η κατάργηση της διάκρισης στα καταστήματα που έχουν παύσει τις εργασίες τους και τα καταστήματα που λειτουργούν με αποδεδειγμένο μειωμένο τζίρο, ώστε να συμπεριληφθούν όλα στα ευεργετικά μέτρα.

Τέλος το μεγάλο θέμα που παραμένει στην ΠΕ Κοζάνης, είναι η ανεργία,

17.500 άνεργοι σταθερά τα τελευταία χρόνια, γι αυτούς ζητήθηκε από την Κυβέρνηση, με εισήγησή μου, οι θέσεις που προκηρύσσονται για την κοινωφελή εργασία, να γίνουν 2.000 ή και 3.000 συνολικά για την ΠΕ Κοζάνης, από 700.

Παράλληλα προτάσεις και εισηγήσεις καταθέτουμε σε όλα τα Υπουργεία, για πρόσθετους ΚΑΔ και για το θέμα της ανεργίας, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τα Επιμελητήρια, τους Φορείς και όλους τους πολίτες, που ενδιαφέρονται, προτείνουν και συνεργάζονται μαζί μας.

Τα ζητήματα στην περιοχή μας είναι πολλά και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τον τόπο μας, γιατί σίγουρα καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη.