Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Στήριξη των εκδοτικών οίκων που διανέμουν πανεπιστημιακά συγγράμματα».

 

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από  32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους τα πανεπιστημιακά τους βιβλία για το τρέχον εξάμηνο, γεγονός που δρα ανασταλτικά για την εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία διεξάγεται με τη μέθοδο της διδασκαλίας εξ αποστάσεως.

 

Επίσης, γίνεται αναφορά στη λύση που προκρίθηκε από τους εκδοτικούς οίκους για την άρση του αδιεξόδου. Συγκεκριμένα, καταγράφεται η πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να διανείμει, με έξοδα των μελών του, το σύνολο των συγγραμμάτων που προορίζονται για τους φοιτητές των πανεπιστημίων όλης της Ελλάδας, με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς και παράδοση κατ΄ οίκον.

 

Πέρα από τη σημαντική επιβάρυνση, καθώς τα εγχειρίδια υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1.000.000, αξίζει να επισημανθεί ότι διακυβεύεται, λόγω συγχρωτισμού στους εκδοτικούς οίκους, η υγεία των εργαζομένων οι οποίοι θα αναλάβουν την συσκευασία και την παράδοση των βιβλίων.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός αν προτίθεται να αναλάβει μέρος του οικονομικού φορτίου των εκδοτικών οίκων, όπως αυτό προκύπτει από την διάθεση των συγγραμμάτων με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς στους φοιτητές σε όλη την ελληνική επικράτεια.​

 

Η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που έχει ενσκήψει και στην χώρα μας οδήγησε, εκτός των άλλων περιοριστικών μέτρων, στο κλείσιμο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Για την αδιατάρακτη συνέχιση των σπουδών έχουν προκριθεί μέτρα όπως η διδασκαλία εξ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας ή διαδικτυακών μαθημάτων μέσω ζωντανής αναμετάδοσης. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή την επιλογή, η σημασία της κατοχής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι αδιαμφισβήτητη.

Το αρμόδιο σύστημα δήλωσης των συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ» με μια πρόσφατη, αυτοματοποιημένη καταχώρηση ενημερώνει τους φοιτητές ότι δεν θα λάβουν τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια πριν την λήξη των μέτρων αποτροπής της διάδοσης των κρουσμάτων κορονοϊού, εξέλιξη που σημαίνει ότι τα βιβλία μπορεί να φτάσουν στα χέρια των  φοιτητών  ακόμα και λίγες εβδομάδες ή ημέρες πριν την περίοδο των θερινών εξετάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, η έναρξη της διαδικασίας δήλωσης των συγγραμμάτων από τους φοιτητές γινόταν περί τα μέσα Μαρτίου ενώ, σχεδόν παράλληλα, εκκινούσε και η αντίστοιχη διαδικασία διανομής των εγχειρίδιων από κεντρικά σημεία διάθεσης.

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, με  χθεσινή ανακοίνωση του (6.4.20) ανέλαβε την πρωτοβουλία να διανείμει τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια με παράδοση κατ΄οίκον σε όλους τους φοιτητές στην ελληνική επικράτεια.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση, δημιουργεί πρόσθετο οικονομικό φορτίο σε έναν κλάδο που έχει πληγεί από τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών ενώ, εκτός των άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο για τους εργαζομένους στους εκδοτικούς οίκους που θα ετοιμάσουν πακέτα με συγγράμματα, τα οποία υπερβαίνουν τον αριθμό του 1.000.000. 

Επειδή η πρόσβαση στην έντυπη γνώση, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοριστικές συνθήκες, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των φοιτητών.

Επειδή οι εκδοτικοί οίκοι αναλαμβάνουν ένα κόστος ιδιαιτέρως αυξημένο για την αποστολή των πανεπιστημιακών εγχειριδίων, ενώ διακυβεύεται και η υγεία των εργαζομένων τους.

 

Ερωτάσθε:

  • Προτίθεστε να συμβάλλετε στο κόστος μεταφοράς των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με παράδοση κατ΄οίκον με εταιρείες ταχυμεταφοράς σε όλους τους φοιτητές στην Ελλάδα, έργο που έχει αναλάβει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων;

  • Αν ναι, με ποιον τρόπο; Αν όχι, πως θα στηρίξετε έναν κλάδο που συνεισφέρει διαχρονικά στην ανώτατη εκπαίδευση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος