Λιγνιτικές Μονάδες, Τηλεθερμάνσεις και φυσικό Αέριο!!!

Εμπαιγμός και Υποκρισία στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας…

Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!!!

Γράφουν στα παλιά τους υποδήματα αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθερμανσεων.

Έχουμε έτοιμες αποφάσεις και αναθέσαμε στην ΑΝΚΟ τις μελέτες του έργου σύνδεσης με την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Έργο που εδώ και 3 χρονια έπρεπε να δημοπρατηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ζαμανιδη..

Και ενώ περιμέναμε η ΑΝΚΟ και η Περιφέρεια, να τρέξουν τις ήδη καθυστερημένες μελέτες, για να είμαστε καθ’ολα έτοιμοι.

Το υπουργείο Χατζηδάκη, σχεδιάζει για εμάς χωρίς εμάς το μέλλον μας,ως περιοχή, μετά τον Ξαφνικό θάνατο που επιφέρει η Βίαιη απολιγνιτοποιηση,

Απώλεια παραγωγικών θέσεων εργασίας, οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, απουσία ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών.

Εν κρυπτό και χωρίς ενημέρωση μας.

Η κυβερνητική επιτροπή για την Απολιγνιτοποιηση, με την συμμετοχή του κυρίου περιφερειάρχη Κασαπιδη. Συνεδρίασε δύο φορές, στις 18κ 22 Μαρτίου 2020 και πήρε τις ακόλουθες αποφάσεις, για τις οποίες η Δημοτική Αρχή Εορδαίας δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα!!!

Όλες οι τηλεθερμάνσεις και οι επεκτάσεις αυτών, να διασφαλιστεί η πλήρη τροφοδοσία τους, με φυσικό αέριο, σε αντικατάσταση του φορτίου που σήμερα παρέχεται από τους θερμικούς σταθμούς Λιγνίτη και τα έργα προσαρμογής θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2019-2020.

Αυτό γίνεται με σκοπιμότητα διότι, τα ορυκτά όπως και το φυσικό αέριο από το 2023, δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ….
Χρήματα δεν υπάρχουν.

Οι αποφάσεις παίρνονται εν άγνοια μας!!!

Καμιά αναφορά για παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, έστω κατ εξαίρεση,έως την ένταξη με την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5…….

Για μεγάλη έκπληξη μας, δεν γίνεται καμιά απολύτως αναφορά στις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 υπό κατασκευή, που δαπανήθηκαν έως τώρα περίπου 1,1δις χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων!!!!

Ερωτήσεις : 1. αφού όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τα γνώριζε ο κύριος περιφερειάρχης, εδώ και 2 μήνες, γιατί δεν έκανε καμία αναφορά στην χθεσινή συζήτηση τηλεδιάσκεψη με την ΠΕΔ, παρά το βράδυ βγήκε το συγκεκριμένο δελτίο του υπουργείου. 29/4/2020.

2.συμφωνεί η Περιφέρειά στη μη παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που είναι συνδεμένες με τηλεθερμάνσεις!!!

3. Γιατί αγνοείται επικίνδυνα η Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 υπό κατασκευή ως αναφορά την κυρία παροχή της προς τις τηλεθερμάνσεις, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη που είναι ο σχεδιασμός των Δήμων.

Εμείς σταθερά και αταλαντευτα διεκδικούμε για το καλό και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και του τόπου μας, που δεν το χαρίζουμε σε κανένα κόμμα ή κυβέρνηση, ανήκει στους πολίτες και την κοινωνία.

α. Παράταση απαραίτητου και αναγκαίου χρόνου προσαρμογής της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, αν όχι έως το 2050 όρος ΕΕ, ας είναι το 2040 όπως Γερμανία και άλλες χώρες. Για να μπορέσουμε ως Δυτική Μακεδονία να οργανωθούμε καλύτερα με τις νέες τεχνολογίες για να διαμορφώσουμε ένα νέο ισοδύναμο, που θα κρατήσει τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και την ανάπτυξη!!!

β. Άμεση έγκριση των μελετών των τηλεθερμανσεων από ΑΝΚΟ για το έργο σύνδεσης με την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5..

Με πολύ σεβασμό στους πολίτες και τους θεσμούς που συμμετέχω ως αιρετός.

Γιάννης Καραβασίλης