Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11-05-2020, μετά από αίτημα της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», συνάντηση μεταξύ στελεχών της Δημοτικής Κίνησης και του Προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Καφεζαχαροπλαστείων Κοζάνης –“ΕΡΜΗΣ”, Γιάννη Μπασίνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» ενημέρωσαν τον κο Μπασίνα ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προτίθενται να προωθήσουν και να προβάλουν ,μέσω του θεσμικού ρόλου της παράταξης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αιτήματα εκείνα που θα αποφασιστούν από κοινού έτσι ώστε να ξεπεραστεί η κρίση του κλάδου.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, σχετίζονται με:

⦁ την επιδότηση των θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και μέρους της αποζημίωσης του απασχολούμενου προσωπικού με την προϋπόθεση μηδενικών απολύσεων.
⦁ την αναγκαία ρευστότητα μέσω της επιδότησης του απαιτούμενου κεφαλαίου επανεκκίνησης σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τζίρου του 2019.
⦁ τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλη την δραστηριότητα του κλάδου στο 6% και 13% από 13% και 24% αντίστοιχα.
⦁ το πάγωμα του δημοτικού τέλους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων.
⦁ την επιδότηση μέχρι το τέλος του 2020 μέρους του ενοικίου σε ποσοστό 40% για την περίοδο που τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά.
⦁ Την αύξηση του επιτρεπόμενου χώρου κατάληψης χωρίς φυσικά να παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη κίνηση πεζών, ΑΜΕΑ και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Συζητήθηκαν επίσης και τα κοινά με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης αιτήματα που αφορούν:
⦁ στην άμεση λήψη απόφασης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση των δημοτικών τελών των πληττόμενων κλάδων, όπως έχει ανακοινωθεί.
⦁ στην μείωση των ενοικίων των δημοτικών ακινήτων σύμφωνα με το ότι θα ισχύσει στην αγορά ακινήτων.
⦁ στην διερεύνηση της δυνατότητας διαχείρισης (μείωση, αναστολή, πάγωμα) των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ για τους πληττόμενους επαγγελματικούς χώρους.

 

Για πολλά από τα παραπάνω θέματα υπήρξε η απαραίτητη διερεύνηση της κατάλληλης διαδικαστικής οδού επίλυσης και δόθηκε η υπόσχεση για περαιτέρω επεξεργασία μέσω των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημοτικό Συμβούλιο, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ).
Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» τόνισε στον κο Μπασίνα ότι θεωρεί τον κλάδο της εστίασης ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, λόγω του μεγέθους της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή και των αντίστοιχων θέσεων εργασίας που δημιουργεί για την τοπική κοινωνία, η καλή λειτουργία του κλάδου είναι αναγκαία.
Τέλος δόθηκε από κοινού η υπόσχεση για συνέχιση των συναντήσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κοζάνη 13-05-2020
Για τη Δημοτική Κίνηση
«Κοζάνη Τόπος να Ζεις»