Στον χώρο της εστίασης λόγω της πανδημίας διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα. Όλα κινούνται γύρω από το πότε θα ανοίξουμε αλλά πίσω από αυτό μια μαύρη αλήθεια. Κανείς επαγγελματίας δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα να ανοίξει αν δεν παρθούν τα ανάλογα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Γιατί, εφόσον ανοίξουμε με τα τωρινά δεδομένα είναι απολύτως βέβαιο ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα κλείσουμε οριστικά. Είδη τα χρέη μας έχουν διογκωθεί μέσα σε αυτούς τους μήνες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο, παρά μόνο γενικόλογες προτάσεις εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης όπως π.χ τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους (αφού δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος), πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους δήμους και στους επαγγελματίες.

Τέτοια μέτρα διχάζουν τους συναδέρφους και κυρίως στρέφουν, σε πολλές περιπτώσεις, τους πολίτες εναντίον μας όταν την ίδια στιγμή έχουμε αποστείλει τις πολύ ρεαλιστικές προτάσεις μας, με τα πραγματικά μας προβλήματα, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (περιφέρεια, δήμο, κυβερνητικούς βουλευτές) ζητώντας την στήριξη τους δεν γίνεται λόγος… ( μόνο η υπόσχεση του δημάρχου ο οποίος δηλώνει συνεχώς ότι θα σταθεί αρωγός σε ότι έχουμε ζητήσει, βέβαια περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη).

Μας δείχνουν με το δάχτυλο, μας απειλούν να μην τολμήσουμε να κάνουμε απολύσεις δίχως όμως να πάρουν ούτε ένα μέτρο για την στήριξη των υπαλλήλων μας…

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα καταστήματά μας είναι τα σπίτια μας και οι υπάλληλοι μας η οικογένεια μας.

Δεν γεννήθηκα καταστηματάρχης. Εργάζομαι ως υπάλληλος στην εστίαση από δεκατεσσάρων χρονών παιδί. Έχω πλύνει χιλιάδες ποτήρια, έχω σκουπίσει πίστες με λουλούδια, έχω βάλει χιλιάδες ποτά, έχω σερβίρει χιλιάδες πελάτες, δεν έχω κάνει ποτέ Χριστούγεννα και Πάσχα με την οικογένειά μου. Συνήθως κοιμάμαι μέρα από ότι νύχτα. Δεν έχω το δικαίωμα να κουραστώ ούτε τον χρόνο να ξεκουραστώ, δεν λέω τα προβλήματα μου αλλά προσπαθώ να λύσω τα προβλήματα των πελατών.

Έχοντας δημιουργήσει το δικό μου κατάστημα εδώ και δώδεκα χρόνια έχω αρκετούς υπαλλήλους, δεν δέχομαι λοιπόν να μου κουνάει το δάχτυλο κανένας κύριος Άδωνης από την τηλεόραση η οποία συντονισμένα παρουσιάζει στον τηλεθεατή «ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ρέει ζεστό χρήμα στην αγορά» υποτιμώντας τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη.

Για τα περιβόητα δάνεια των τραπεζών οι 9 από τις 10 επιχειρήσεις εστίασης δεν μπορούν να τα πάρουν, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια, είτε οι εγγυήσεις πουζητούν είναι απαγορευτικές για το μέλλον των επιχειρήσεων τους…

Όσοι συνάδερφοι είχαμε προσωπικό ως έμμεσοι εργοδότες, βάλαμε πλάτη κάνοντας ότι έπρεπε για να παρακάμψουμε τις κρατικές δυσλειτουργίες για να μπορέσουν να πάρουν οι υπάλληλοι μας τα 800€. Έλα όμως που η ίδια δυσλειτουργία είναι ανασταλτικός παράγοντας για να πάρουμε τα 800€ και εμείς (παρά τις προφορικές δεσμεύσεις) αφού το σύστημα τραβάει τον ετήσιο πίνακα και εμφανίζει όλους τους υπαλλήλους από τον Οκτώβριο και έπειτα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται άτομα τα οποία δεν εργάζονται κατά τον χρόνο της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων κάτι που απαγορεύει να γίνει η είσπραξη του ανώτερου ποσού αλλά το πιο σοβαρό από όλα δεν μας αφήνει περιθώρια να εισπράξουμε και την πολυδιαφημισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου (δάνειο) αφού πρέπει να δηλώσουμε υπαλλήλους οι οποίοι δεν μας ανήκουν στην πραγματικότητα.

Ακούσαμε εξαγγελίες για μη διακοπή ρεύματος μέχρι τον Αύγουστο.

Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο ψέμα, καθώς αυτήν την στιγμή που μιλάμε έχουν ταράξει όλους ανεξαιρέτως τους συναδέρφους στα τηλέφωνα δικηγόροι της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μας απειλούν για διακοπή ρεύματος και για διακοπή των διακανονισμών που δεν πληρώθηκαν τους δύο αυτούς μήνες, την ίδια στιγμή που έχει γίνει αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή (και καλώς έγινε φυσικά, γιατί η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη)…

Προσωπικά πριν την πανδημία είχα μια υγιέστατη επιχείρηση με μηδέν (0) χρέος και αυτήν την στιγμή τα χρέη μου ξεπερνάνε τις 10.000€. (Η ανάλυση στην διάθεση του καθενός) χωρίς να έχω το παραμικρό μερίδιο ευθύνης για αυτήν την εξέλιξη.Οι καταστηματάρχες έχουμε αποκτήσει καμπούρα, κουβαλάμε στην πλάτη μας μαζί με τα δικά μας προβλήματα και τα προβλήματα όλου του κόσμου. Έχουμε γίνει αποκούμπι και παρηγοριά των προβλημάτων τους στα χρόνια της δεκάχρονης κρίσης. Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν αντιπολιτεύομαι κομματικά αλλά υπερασπίζομαι με πάθος τα συμφέροντα του κλάδου μου με οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Επειδή κάπου ακούσαμε ότι για όλα αυτά που ζούμε φταίνε οι Κομμουνισταί (Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου) Να ξέρετε δεν είμαι Κομμουνιστής αλλά είμαι Άρης (ναι από τότε με τον Γκάλη τον Γιαννάκη κτλ) οπότε κλείνω με Άρη… Καλή αντάμωση στα γουναράδικα!!