Ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου η συγκομιδή της αρώνιας, και οι λιγοστοί στην Εορδαία καλλιεργητές του θαμνώδους φυτού θα πρέπει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα να συγκεντρώσουν την -όχι εύκολη στη συλλογή της- παραγωγή, ώστε στη συνέχεια να την προωθήσουν στην αγορά, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει ο παραγωγός Σίμος Κουτρούδης, πρόκειται για την πρώτη σε αντιοξειδωτικά υπερτροφή, έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, και σε καθημερινή βάση μπορεί κάποιος να καταναλώσει 30 περίπου κόκκους -«μαύρα μπιλάκια»- ενισχύοντας τον οργανισμό με απίστευτη ενέργεια.

Ο ίδιος επέλεξε τη βιολογική, ξερική, καλλιέργεια, σε μία έκταση εννέα περίπου στρεμμάτων, επιτυγχάνοντας τον στόχο της ποιότητας, με την απόδοση από ένα μόνο μικρό δέντρο να κυμαίνεται από μισό έως δύο κιλά αρώνια, ενώ προμηθεύει στη συνέχεια  μανάβικα της περιοχής με νωπό καρπό έναντι της τιμής των πέντε ευρώ. Με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί κάποιος να παρασκευάσει, μεταξύ άλλων, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και χυμούς.

Το τρωτό σημείο στην όλη διαδικασία είναι η διάθεση, επειδή ο καλλιεργητής θα πρέπει να εξασφαλίσει ISO και άλλες προϋποθέσεις για να φύγει το προϊόν στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα οι συνθήκες για οργανωμένη προώθηση είναι περιορισμένες.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ