Ποσοστά ανεργίας που φτάνουν το 60%, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ανύπαρκτα επιδόματα για τους άνεργους του ΟΑΕΔ, αποβιομηχάνιση, απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο -για χιλιάδες εργαζόμενους- στη Δυτική Μακεδονία, καμία μέριμνα για τον τουρισμό, τον επισιτισμό, τον αγροτικό και τον οικοδομικό κλάδο. Αυτά  είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έκθεση των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει η Εφ.Συν..

Στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Κ. Κοζάνης, οι συνέπειες που επήλθαν λόγω της μικρής δραστηριότητας της ΔΕΗ καθώς και του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης είναι σαρωτικές και βίαιες, τα έντονα σημάδια των οποίων έγιναν αμέσως ορατά. Ενδεικτικά, μόνο στο Λιγνιτικό Kέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας από τη μείωση των προσλήψεων στα δίμηνα και οκτάμηνα, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλοι σταθμοί και ορυχεία. Παρατηρείται ήδη μείωση των δραστηριοτήτων στα ορυχεία και τους σταθμούς πάνω από 60% με συνέπεια αντίστοιχη μείωση των εργολαβιών και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, ο χρόνος και η επόμενη μέρα βρίσκονται στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πτολεμαΐδα, με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πτολεμαΐδας να ζητά συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για το αύριο της περιοχής και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί με γνώμονα τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Ο χρονικός ορίζοντας κλεισίματος των μονάδων της ΔΕΗ έχει δοθεί, όχι όμως και η απάντηση για τους εργαζόμενους αλλά και το τοπίο που θα διαμορφωθεί εργασιακά. Επιπλέον μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, την ώρα που η περιοχή βρίσκεται στην αβεβαιότητα.

Απόσπασμα από ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών efsyn.gr