Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί και επίσημα από την ερχόμενη εβδομάδα ένα συμπληρωματικό μηχάνημα στο εργαστήριο  μοριακής βιολογίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, το οποίο αυτοματοποιεί ένα τμήμα της διαδικασίας, εξασφαλίζοντας νωρίτερα τη λήψη πολλών δειγμάτων για Covid-19 και συμβάλλοντας στην αποφυγή ανθρώπινων λαθών.

To μηχάνημα που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι πρότινος, γιατί, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κοζάνης ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Στέργιος Γκανάτσιος, «δεν ενέπιπτε στις διαδικασίες του διαγωνισμού που προβλέπονταν με βάση την νομοθεσία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, γιατί υπήρχε αποκλειστικός αντιπρόσωπος για τα δείγματα αυτά».

Το θέμα αντιμετωπίστηκε με τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού το τελευταίο δίμηνο και την προμήθεια του συνοδού εξοπλισμού από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, στο οποίο και έχει χρεωθεί πλέον αυτό το μηχάνημα. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκανάτσιος  πρόσθεσε ότι «η λειτουργία αυτού του αυτοματοποιημένου μηχανήματος βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση επαληθεύσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ