“Ενός κακού μύρια έπονται”, θα μπορούσε να είναι μια περιγραφή της τωρινής κατάστασης στον κτηνοτροφικό κλάδο της Π.Ε. Κοζάνης. Δεν έφτανε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων, ήρθε να προστεθεί και αυτό της καραντίνας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους.

Μιλώντας στο Agrovoice.gr o Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης, κ. Χαράλαμπος Τοπαλίδης και ο κτηνοτρόφος – μέλος του Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας, κ. Στέφανος Κωτσίδης, επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στο ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων και στην απαγόρευση της μετακίνησης των ζώων υπό το φόβο της μετάδοσης της νόσου. Εξαιτίας αυτού, εάν νοσήσει κάποιο κοπάδι χάνεται ζωικό κεφάλαιο και ζημιώνεται ο κτηνοτρόφος, αλλά και από την απαγόρευση της μετακίνησης των ζώων χάνονται κεφάλαια από την πώλησή τους. Ενώ με την πάροδο των ημερών, σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα, ο καταρροϊκός πυρετός θα εξασθενήσει και θα εξαλειφθεί, έρχονται οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Οι έμποροι κρέατος λόγω της καραντίνας δεν μπορούν, φοβούνται ή και τα δύο μαζί, να επισκεφτούν την περιοχή και να προμηθευτούν τις συνήθεις ποσότητες, πράγμα που σημαίνει την συνέχιση απώλειας εσόδων για τους κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι για μια ακόμη φορά εκφράζουν την απογοήτευσή τους καθώς είναι ξεχασμένοι και αδικημένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όπως οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν, έστω και στο ελάχιστο, από τον κορβανά του κράτους, το ίδιο ζητούν κι αυτοί ως επιχειρηματίες, οι οποίοι θίγονται σοβαρά από την επιβολή της καραντίνας.

Να σημειωθεί ότι την κρατική οικονομική ενίσχυση που επρόκειτο να λάβουν από την επιβολή της πρώτης καραντίνας δεν την έχουν πληρωθεί ακόμη, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερη δυστοκία στην συνέπεια των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Ζητούν να μην αντιμετωπίζονται ως παρίες της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά ως ένας κλάδος που στηρίζει την οικονομία της χώρας, παρέχοντας στους πολίτες προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.

agrovoice.gr – Μαρία Κοτζακόλιου