ΣΥ.Ι.ΓΥ.ΔΥ.Μ.: “H αντιμετώπιση από την κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς φορείς, στιγματίζει ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας, καθώς δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους αθλούμενους. Στιγματίζονται οι επιχειρήσεις ως χώροι “υγειονομικές βόμβες” όταν ανοίγουν στο τελευταίο στάδιο της καραντίνας”

26 Οκτωβρίου 2020
15:30

Ως επαγγελματίες καθηγητές φυσικής αγωγής, είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με την ανθρώπινη υγεία. Γνωρίζουμε, απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, και για το λόγο αυτό, απαιτούμε οι επιχειρήσεις μας να είναι πρότυποι χώροι για κάθε αθλούμενο, εναρμονισμένοι στα μέτρα κατά του Covid19. Σεβόμαστε όλες τις ευπαθείς και μη ομάδες, ακολουθώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και εκπαίδευσης του προσωπικού και των αθλούμενων.

Τονίζουμε ότι, η προσέλευση των αθλούμενων πραγματοποιείται με ραντεβού, τήρηση αποστάσεων και σε συνέχεια θερμομέτρησης, όπως δηλαδή σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ή άλλες επιχειρήσεις. Οι χώροι απολυμαίνονται καθημερινά, ενώ απολυμαντικά υπάρχουν και για την προσωπική χρήση και απολύμανση του προς χρήση εξοπλισμού. Τα αποδυτήρια δε χρησιμοποιούνται ενώ τα ομαδικά μαθήματα γίνονται ολιγομελή με ατομικό στρωματάκι. Τονίζουμε ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε χώρο γυμναστηρίου, καθώς τηρούνται με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς φορείς, στιγματίζει ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας, καθώς δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους αθλούμενους. Στιγματίζονται οι επιχειρήσεις ως χώροι “υγειονομικές βόμβες” όταν ανοίγουν στο τελευταίο στάδιο της καραντίνας, ενώ ομοειδής χώροι ανοίγουν από το πρώτο στάδιο. Απάντηση από το υπουργείο προστασίας του πολίτη το Σάββατο 24 Οκτωβρίου για το εάν θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, ήταν, «δε γνωρίζουμε, θα δώσουμε διευκρινήσεις μέσα στην εβδομάδα».

Παράλογο, στην Ελλάδα του 2020, να θεωρούμε το χώρο άσκησης περισσότερο επικίνδυνο από ένα ινστιτούτο αισθητικής ή ένα κομμωτήρειο, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τους επιχειρηματίες, αλλά να τους επιβραβεύσουμε για το κατόρθωμά τους να διατηρούν επίσης μηδενικά κρούσματα στους χώρους τους. Παράλογο στην Ελλάδα του 2020, να μην ακολουθούμε τα λαμπρά παραδείγματα της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του αθλητισμού ως εργαλείο ψυχικής ανάτασης, σωματικής βελτιστοποίησης και διατήρησης ή αποκατάστασης της υγείας, ακόμη και στα πλαίσια του Covid19. Με το μακροβιότερο lock down, οι γυμναστηριούχοι Δυτικής Μακεδονίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και τη διατήρηση των ποιοτικών υπηρεσιών μας, αρωγοί στην ενδυνάμωση της υγείας, παίρνουμε χαρτί και μολύβι, καταγράφουμε μεν τη ζημιά, αλλά θέλουμε πραγματικά σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κυβέρνηση να ανακάμψουμε, καθιστώντας και πάλι τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες. Προτείνουμε για τους παραπάνω λόγους: Αναστολή πληρωμών των δημοτικών τελών, των ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεων οφειλών σε Δ.Ο.Υ. και δανειακών υποχρεώσεων προς τράπεζες για τους μήνες που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές και έως το τέλος του 2021. Παράταση της μείωσης των ενοικίων έως το τέλος του 2021. Επανασχεδιασμός από την κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας των γυμναστηρίων ανάλογα τα τετραγωνικά. Να δημιουργηθούν κατηγορίες ανάλογα τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης των αθλούμενων, διότι δεν είναι λογικό να αντιμετωπίζονται το ίδιο οι χώροι προσέλευσης από 5 έως 20 άτομα με αυτούς των 100 έως 150 που βρίσκονται μόνο στις μεγάλες πόλεις. Να σημειωθεί εδώ ότι στο πρώτο πανελλαδικό στάδιο της καραντίνας, οι σχολές χορού ως μέλη του Υπουργείου Πολιτισμού, άνοιξαν δύο στάδια προγενέστερα των γυμναστηρίων, παρόλο που η λειτουργία τους πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας των χώρων για personal training εφόσον η ατομική άθληση επιτρέπεται.

Είμαστε στη διάθεση όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων, να συμβάλλουμε στο σχεδιασμό και την υιοθέτηση ενός πλάνου, αντιμετώπισης της πανδημίας, βγαίνοντας νικητές απέναντι στην υγειονομική, οικονομική και ψυχολογική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Εκ μέρος των συναδέλφων μου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μένουμε ασφαλείς, όλοι μαζί.

Λιάκος Σάκης Πρόεδρος ΣΥ.Ι.ΓΥ.ΔΥ.Μ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.