Lockdown ανακοινώνουν στις 12.00 Μητσοτάκης και Τσιόδρας – Μέτρα από Σταϊκούρα στις 15:00 και στις 18:00 Χαρδαλιάς

5 Νοεμβρίου 2020
11:35

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες όλη η χώρα ξαναμπαίνει σε καραντίνα. Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης, με τον Σ. Τσιόδρα δίπλα του. Κλειστό το λιανεμπόριο, σίγουρα τα λύκεια, μπορεί τα γυμνάσια. Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 05:00.

Το lockdown θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12.00 και μέσα στην ημέρα θα μάθουμε όλα τα νέα μέτρα με λεπτομέρειες. Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Επίσης, στις 18:00, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα κάνουν ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων.

Ποιο θα είναι το μοντέλο του lockdown που θα ανακοινωθεί

Το γενικό lockdown θ’ ακολουθήσει το μοντέλο αυτού της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου κύματος το Μάρτιο και Απρίλιο. Δηλαδή, θα είναι κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων καυσίμων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των φαρμακείων, των pet shop, των βιοτεχνικών και των βιομηχανιών.

Κλειστά θα είναι ασφαλώς και τα καταστήματα εστίασης – πλην delivery και take away – ενώ βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία τουλάχιστον της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν μόνο τα Λύκεια και να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως, καθώς, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για τον ιό, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων – άνω του 70% – εμφανίζεται στις ηλικίες 15-17, δηλαδή στους μαθητές του Λυκείου και δη από εξωσχολικές επαφές και δραστηριότητες.

Η εισήγηση, όμως, της επιτροπής των ειδικών είναι να κλείσουν και τα Γυμνάσια κι απομένει να φανεί εάν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, δεδομένου πως δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς. Σε κάθε περίπτωση, εάν η εισήγηση των ειδικών είναι ομόφωνη και δεν χωρεί συζήτηση επ’ αυτού, τότε η κυβέρνηση θα την υιοθετήσει.

Μηνύματα sms στο 13033

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, αυτές θα επιτρέπονται με SMS για έξι διαφορετικούς λόγους στο 13033 – όπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν γραπτή βεβαίωση από τον εργοδότη τους, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, με μοναδική εξαίρεση τους εργαζομένους και τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης – κυρίως για λόγους υγείας.

Περιορισμοί θα υπάρξουν και στις πτήσεις, δεδομένου πως θ’ απαγορευτούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις συναρτώνται απόλυτα με τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που ήταν έκτακτη και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό lockdown ως «ανάχωμα» στο δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας.

newsit.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.