Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης λόγω υποστελέχωσης

12 Νοεμβρίου 2020
15:55

Αγανάκτηση, αγωνία αλλά και ανασφάλεια νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής του ορεινού Δήμου Δεσκάτης, στην ΠΕ Γρεβενών, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στο ΚΥ Δεσκάτης που εξυπηρετεί 5,5 χιλ. περίπου κατοίκους, οι οποίοι αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα υπηρετούν μόνο δύο γιατροί παθολόγοι (διευθύντρια και υποδιευθύντρια) και ένας παιδίατρος. Όπως είναι φανερό όχι μόνο δε βγαίνουν οι βάρδιες για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αλλά ούτε για το πρωινό καθημερινό ωράριο δεν επαρκεί αυτό το ιατρικό προσωπικό.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού, όπως πχ σε οδηγούς ασθενοφόρων (είναι μόνο τρεις), ενώ τα δύο ασθενοφόρα είναι τόσο παλιά που συχνά παρουσιάζουν βλάβες. Υπάρχουν περιπτώσεις που για περιστατικό πήγε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Γρεβενά (60 χιλ. με κακό οδικό δίκτυο), ενώ έχει γίνει μεταφορά και με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Πάντα υπήρχαν ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό που αντί να καλύπτονται συνεχώς διογκώνονται, αφού δεν αντικαθίσταται ούτε το προσωπικό που συνταξιοδοτείται.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, που το τελευταίο διάστημα (από 5/11) με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στη Δεσκάτη 3 στα 4 δείγματα βρέθηκαν θετικά, αποδεικνύεται αλλά και επιβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη για ενίσχυση του ΚΥ ως πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της υγείας και της στήριξης των επιχειρηματιών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, πολιτική της ΕΕ. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική και συγκαλύπτουν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή του ώστε να εξασφαλισθεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Δεσκάτης με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό – νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) καθώς και τον εξοπλισμό του με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό και τεχνικό εξοπλισμό;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.