Τοζέικη Αίγα. Η γίδα της Δυτικής Μακεδονίας (του Μανώλη Καγιαμπάκη ,Κτηνιάτρου)

20 Νοεμβρίου 2020
09:57

.

Τοζέικη Αίγα, ή Τοζάδικη ή Βυζαντινή ή Πολίτικη (κων/πόλεως) με πιό πρόσφατη ονομασία Αίγα των λουλουδιών (Flower’s Goat).

Η γίδα ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Ηταν η πιο πολυπληθής και διαδεδομένη αίγα της ΔΜ με επίκεντρο την Κοζάνη και την Σιάτιστα.

Απόλυτα προσαρμοσμένη-εναρμονισμένη με τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας. Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν την ενδιαφέρουσα ιστορία της.

Διασώζεται έως τις μέρες μας σε περιορισμένο αριθμό εκτροφών, ενώ διαπιστώνεται η ύπαρξη της και σε μικτά κοπάδια. Παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρέας και γάλα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ολοκληρωμένη μελέτη του Ζώου.

Του Μανώλη Καγιαμπάκη ,Κτηνιάτρου.

2 σχόλια

  • Η οικογένειαΤΟΖΙΟΥ ήταν από τη ΣΙΑΤΙΣΤΑ . Ο πρώην δήμαρχος Σιάτιστας Γιάννης Νακος είναι παιδί αυτής της κτηνοτροφικής οικογένειας με τα περήφανα γίδια και τα ξακουστά κυπροκουδουνα του Τοζιου που έβοσκαν στη Ζιρβενα και στο Μπουρινο..!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.