Κορωνοϊός -Καστοριά: Δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού στα μινκ -Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των rapid test

26 Νοεμβρίου 2020
13:34

Από την εξέταση του γονιδιώματος που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού του κορωνοϊού στα γουνοφόρα ζώα (βιζόν).

Αυτό επιβεβαίωσε και με σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά καταγράφονται τα αποτελέσματα των rapid tests που διενεργήθηκαν σήμερα στην Καστοριά, ενώ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία αύριο στην Κοζάνη. Υπογραμμίζεται ότι στην επαναληπτική εξέταση συμμετέχουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε φάρμες γουνοφόρων ζώων (βιζόν) και αντίστοιχα σε ξηραντήρια που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία.

Μηδενική διασπορά του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, εισερχόμενοι στον τρίτο γύρο εξέτασης των απασχολουμένων στις μονάδες, τα νέα rapid tests που έγιναν σήμερα στην Καστοριά επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα της προηγούμενης εβδομάδας για μηδενική διασπορά του κορωνοϊού στις φάρμες της περιοχής. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, στα 60 τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, βρέθηκε ένας εργαζόμενος θετικός στην covid-19, ο οποίος απασχολείται σε μονάδα που βρίσκεται ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο ιός σε φάρμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους στα τέσσερα ξηραντήρια που λειτουργούν στην περιοχή έδειξαν θετικότητα στην covid-19 τεσσάρων ατόμων, σε σύνολο 97. «Πρόκειται για άτομα που απασχολούνται σε φάρμα που βρίσκεται υπό παρακολούθηση», επισήμανε, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα συνολικά είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού δεν μας προέκυψε νέα εστία. Με τα μέτρα δεν που λαμβάνονται από τους επικεφαλής του κλάδου μας εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε νέες περιπέτειες».

Αρνητικά στον κορωνοϊό τα μινκ σε φάρμα της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, αρνητικά στην covid-19 παραμένουν τα γουνοφόρα ζώα (βιζόν ή μινκ), που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος. «Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας των μινκ στην προαναφερόμνη μονάδα και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε απρόοπτες εκπλήξεις», επανέλαβε ο κ. Μπάτος. Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περί τα 1.200 με 1.300 γουνοφόρα ζώα. Αν και δεν έχει άδεια λειτουργίας, η μονάδα λειτουργεί νομότυπα βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kastoria-mink-rapid-tests

Ένα σχόλιο

  • Θεωρώ ότι εύκολα και βιαστικά συμπεράσματα βγαινουν παλι από αναρμόδιους για τη μετάλλαξη του ιού στα μινκ . Τα αναφερόμενα τεστ δε είναι δυνατόν να πιστοποιήσουν ενδεχόμενη μετάλλαξη χωρίς επιστημονική μελέτη ιολογων βιολόγων κ. α σχετικών επιστημόνων και όχι από μόνη τη διαδικασία των τεστ …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.