Ο Έλληνας γίγαντας είχε ύψος 2,37 μέτρα και έζησε στην Πτολεμαΐδα. Ήταν πρόσφυγας από τον Καύκασο όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες Πόντιοι διωκόμενοι από τους Τούρκους

27 Νοεμβρίου 2020
07:50

 

Ένα σπάνιο έκθεμα στο Μουσείο Ανατομίας εντυπωσιάζει γιατί δείχνει τον Έλληνα γίγαντα του οποίου ο σκελετός έχει συναρμολογηθεί και διατίθεται για παρατήρηση και μελέτη στους φοιτητές της Ιατρικής σχολής.

Όμως ο αποκαλούμενος γίγαντας της Πτολεμαΐδας είχε ύψος 2,37 μέτρα και έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια εποχή, όπου ο μέσος Έλληνας είχε ύψος 1,62. Αυτό φαίνεται και στην φωτογραφία από τον άνδρα που στέκεται δίπλα στον ψηλότερο Έλληνα.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι λίγες. Γνωρίζουμε ότι ήταν πόντιος πρόσφυγας από την περιοχή του Καυκάσου, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατέβηκε από τα υψίπεδα του Πόντου και ήρθε στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Θεόδωρος Τρουπής, καθηγητής περιγραφικής ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Έλληνας γίγαντας εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα. Εκεί έζησε μέχρι και το θάνατό του, περί το 1930.

© Μηχανή του Χρόνου
Ο σκελετός του Έλληνα γίγαντα. Ένα μοναδικό ιστορικό πειστήριο. Πολύτιμο και για τους φοιτητές της Ιατρικής. © Μηχανή του Χρόνου

Το σημαντικότερο ντοκουμέντο ότι υπήρξε είναι ο σκελετός του. Τα οστά του δωρήθηκαν στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ούτως ώστε να γίνει ανατομική παρασκευή και έπειτα η συναρμολόγηση. Το σπουδαίο ανθρωπολογικό εύρημα βρίσκεται στο Μουσείο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα.

Μετά την συναρμολόγηση μετρήθηκε και υπολογίστηκε στα 2,37 μέτρα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του είναι το μηριαίο οστό. Είναι ασυνήθιστα παχύ, μακρύ, ενώ φαίνεται και εντυπωσιακά δυνατό. Κατά τ’ άλλα, στην όψη θα λέγαμε πως μοιάζει με έναν φυσιολογικό ανθρώπινο σκελετό, απλώς μεγεθυμένο.

© Μηχανή του Χρόνου
Υπολογίζεται ότι το ύψος του Έλληνα γίγαντα από τον Καύκασο έφτανε τα 2,37 μέτρα. © Μηχανή του Χρόνου
Ποιοι ήταν οι Καυκάσιοι Έλληνες

Οι Καυκάσιοι Έλληνες ζούσαν στις Άλπεις του Πόντου, καθώς και σε ορεινές περιοχές της Ανατολικής Ανατολίας και της Γεωργίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, παρότι ελληνικοί πληθυσμοί είχαν εποικήσει σποραδικά τα καυκάσια εδάφη από τα αρχαία χρόνια, η μαζική μετακίνηση Ελλήνων προς τα υψίπεδα ήταν αποτέλεσμα των αυξανόμενων τουρκικών επιθέσεων κατά την οθωμανική εποχή.

Πολλοί ελληνικοί πληθυσμοί από τα Βιλαέτια, τη Σεβάστεια, την Τραπεζούντα και τον υπόλοιπο Πόντο βρήκαν καταφύγιο στις δυσπρόσιτες και παγωμένες πλαγιές του Καυκάσου για να σωθούν από τους διωγμούς. Παρά την κλιματική διαφορά, σταδιακά αφομοίωσαν τον τρόπο ζωής των ντόπιων και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.

Η ρωσική απογραφή του 1897 κατέγραφε περίπου 100 χιλιάδες Έλληνες στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Υπερκαυκασίας. Ο Πόντιος αρχιμανδρίτης Πανάρετος Τοπαλίδης, από την άλλη, υπολόγιζε ότι ο πραγματικός αριθμός τους ξεπερνούσε τις 225 χιλιάδες.

Ωστόσο, οι ελληνοτουρκικές και ρωσοτουρκικές εντάσεις, καθώς και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στην περιοχή, έδειχναν ήδη από τον 19ο αιώνα ότι οι Ελληνορθόδοξοι Καυκάσιοι θα έπρεπε σύντομα να αναζητήσουν νέα πατρίδα, όπως είχαν κάνει οι πρόγονοί τους. Πολλοί λησμονούσαν την Ελλάδα και ήθελαν να επιστρέψουν. Οι συνθήκες όμως πίσω στη μητέρα πατρίδα δεν ήταν ιδανικές.

Οικογένεια Καυκάσιων Ελλήνων
Η εγκατάσταση στη Μακεδονία

Στους Βαλκανικούς Πολέμους, οι Έλληνες του Καυκάσου, όπως και κοινότητες ομογενών σε όλη τη Ρωσία συνέβαλαν σημαντικά στον αγώνα στέλνοντας εφόδια, τρόφιμα, χρήματα, αλλά και εθελοντές στον ελληνικό στρατό.
Με την λήξη των πολέμων, κατά τη διετία 1913-1914, περίπου πέντε χιλιάδες Καυκάσιοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην απελευθερωμένη πλέον Μακεδονία.

«Ευθύς μόλις ακούσαμε για τη μάχη του Κιλκίς ξεσηκωθήκαμε. Δεν ακούσαμε τίποτα άλλο, ούτε για τη Θεσσαλονίκη, ούτε για τα Γιάννινα, ούτε για τη Φλώρινα. Βούιξε ο Καύκασος για την ελληνική νίκη του Κιλκίς. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί. Ξεσηκωθήκαμε! Λαχταρούσαμε για την Ελλάδα», ανέφερε το 1914 ένας από τους ανθρώπους που μετανάστευσαν στο Κιλκίς.

Στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου και μετέπειτα της Ρωσικής Επανάστασης, χιλιάδες ακόμα Ελληνοκαυκάσιοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη μητέρα πατρίδα. Το ελληνικό κράτος δεν ήταν προετοιμασμένο να τους υποδεχθεί. Ένας τεράστιος αριθμός, έχασε τη ζωή του στη διαδρομή, προσπαθώντας να φτάσει στην Ελλάδα. Οι επιδημίες, η ασιτία και το κρύο θέριζαν.

Οι μαζικές αποστολές Ελλήνων της Υπερκαυκασίας και του βορείου Καυκάσου στην Ελλάδα, κυρίως προς τη Μακεδονία, ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 1920 και διήρκεσαν μέχρι το Μάιο του 1921, όποτε και οι μπολσεβίκοι επικράτησαν οριστικά στην περιοχή.

Η αραιοκατοικημένη μακεδονική γη φάνταζε ως η ιδανική λύση για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, ειδικά μετά την αραίωση του πληθυσμού της λόγω των μεταναστευτικών κυμάτων στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1928 εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία περίπου 60 χιλιάδες Έλληνες της Ρωσίας, από τους οποίους οι 47 χιλιάδες προέρχονταν από τον Καύκασο.

Ένας από αυτούς ήταν και ο γίγαντας της Πτολεμαΐδας.

Πηγή mixanitouxronou.gr

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.