Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας  ακούστηκαν πολλά. Περισσότερη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη κατά του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Η. Κάτανα, τον οποίο και κατηγόρησε για απλήρωτα τιμολόγια επιχειρήσεων (από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης), ότι “μοιράζαν” χρήματα, ένα μήνα πριν τις εκλογές, με τιμολόγια τα οποία έμειναν απλήρωτα κι ότι πηγαίναν (ε)τρώγαν και δε πλήρωναν .

Ο Η. Κάτανας, απαντώντας στις κατηγορίες αυτές,  αντέδρασε, αμφισβητώντας τα λεγόμενα του Γ. Κασαπίδη, όχι ως προς την ουσία τους (αν δηλαδή συνέβησαν όλα αυτά που του καταλόγισε) αλλά αποκλειστικά και μόνο ως προς τ’ ότι, οι συγκεκριμένες αιχμές, δεν αφορούν εκείνον, για τη θητεία του ως πρώην πολιτικός προϊστάμενος της Αντιπεριφέρειας Οικονομικών, αλλά την ΕΠΤΑΚ (Εταιρεία Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Κοζάνης), στην οποία, μεν, συμμετείχε (ως μέλος) αλλά Πρόεδρος ήταν ο νυν Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς. Στην εν λόγω εταιρεία συμμετείχαν και περιφερειακοί σύμβουλοι της νυν Περιφερειακής Αρχής, γεγονός που, ο Η. Κάτανας επικαλέστηκε, σε κάποια άλλη αντιπαράθεση, στην Οικονομική Επιτροπή, με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης, Γ. Τσιούμαρη (νυν Πρόεδρο της ΕΠΤΑΚ), όταν κι εκείνος άφησε αιχμές προς αυτόν, λέγοντάς του ότι: “Στην ΕΠΤΑΚ κ. Κάτανα, τόσο καιρό, που ήσασταν μέλος του Δ.Σ., τόσες αναθέσεις και τιμολόγια και δεν σας είδα να αμφισβητείτε κάτι”.

Πράγματι, τα όσα ανέφερε, χθες, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης δεν αφορούν, άμεσα, την Αντιπεριφέρεια Οικονομικών, προκαλώντας, ορθώς, ως προς αυτό και μόνο το σημείο, την αντίδραση του Η. Κάτανα, ο οποίος, όμως, απέφυγε και δεν απάντησε επί της ουσίας, αν όντως συνέβησαν όλα αυτά που ανέφερε ο πρώτος. Αντιθέτως, «έστριψε δια του αρραβώνος», “αδειάζοντας”, με ευκολία, τον τέως Πρόεδρο της ΕΠΤΑΚ (Π. Πλακεντά) αλλά και όλους όσους συμμετείχαν, ως μέλη στο Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του. Μάλιστα το επιχείρημά του, που ακούστηκε και στην προαναφερόμενη αντιπαράθεσή του, με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Γ. Τσιούμαρη, ότι στην ΕΠΤΑΚ, την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, συμμετείχαν και περιφερειακοί σύμβουλοι της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, οδηγεί σ’ ένα  συμπέρασμα του τύπου: “πως ό,τι κάναμε, όλοι μαζί τα κάναμε”. Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν από τις εκατέρωθεν “βολές”, είναι: Υπάρχει κάτι μεμπτό σ’ όλα αυτά ή όχι; Είναι έτσι όπως τα λέει ο Περιφερειάρχης ή όχι; Aν όχι, τι τελικά ισχύει, διότι ως προς την ουσία δεν ακούσαμε το παραμικρό από την πλευρά του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι μεταθέτοντας τις όποιες ευθύνες, αν υπάρχουν (μένει να το δούμε), σ’ ένα πρόσωπο, π.χ. στον πρώην Πρόεδρο της ΕΠΤΑΚ, αυτοί θα μείνουν εκτός “κάδρου”. Διότι οι δαπάνες που “πήγαιναν” στην ΕΠΤΑΚ για να πληρωθούν, όσοι έχουν ασχοληθεί και γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν ήταν επιλογές ενός προσώπου. Άλλο οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση των δαπανών κι άλλο οι επιλογές, εκείνων, που ζήτησαν να γίνουν  οι συγκεκριμένες δαπάνες. Συνεπώς, οι όποιες απαντήσεις, από εδώ και πέρα, να αφορούν την ουσία. Έγιναν τα πράγματα όπως υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης και σε ποιο βαθμό; Δεν έγιναν; Τότε, πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση των εμπλεκομένων, του τι συνέβη, σε τι ακριβώς αναφέρεται ο Περιφερειάρχης, διότι δε μπορούν να αιωρούνται και να μένουν αναπάντητα τέτοια σοβαρά ζητήματα.

ΥΓ. Πληροφορούμαστε ότι έχουν οριστεί δύο ορκωτοί ελεγκτές για τη διεξαγωγή Διαχειριστικού ελέγχου στην ΕΠΤΑΚ, για την περίοδο 2015 κι έπειτα. Πρόταση, η έρευνα να επεκταθεί και προς τα πίσω, ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα και το πόρισμα που θα προκύψει να παρουσιάζει τα πεπραγμένα της εταιρείας, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία κι όχι μόνο την τελευταία αυτοδιοικητική περίοδο.

Η Χύτρα