Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού, έκρουσε μέσω του GRtimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης. 

“Εγώ θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι τραγική. Και το λέω με όλη τη σημασία της λέξεως. Αναγκάζομαι να γίνομαι δυσάρεστος στον κόσμο, αλλά πιστέψτε με, δεν θα το ήθελα. Τον προηγούμενο μήνα, νιώσαμε μια στιγμή αισιοδοξίας, γιατί η καμπύλη των κρουσμάτων είχε πτωτική τάση. Φτάσαμε τα 19 κρούσματα και κρατούσαμε σταθερούς τους αριθμούς καθημερινά. Ξαφνικά τον δεύτερο μήνα, ήτοι από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα η καμπύλη γύρισε τελείως και πλέον ανεβαίνει κατακόρυφα” σημείωσε αρχικά ο κ. Τσιούμαρης. 

Και πρόσθεσε ότι “τα νούμερα πλέον είναι απελπιστικά και ενώ είμαστε η μόνη ΠΕ που συμπληρώνει δύο μήνες lockdown και έχουμε μπροστά μας άνοιγμα των κομμωτηρίων, άνοιγμα των καταστημάτων αισθητικής και συζητάμε και για τις εκκλησίες, ενόψει των Χριστουγέννων”. 

Οι εντυπωσιακές αυξήσεις των κρουσμάτων

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα από 15/10 μέχρι 14/12 του 2020 η ΠΕ Κοζάνη μετρά 1536 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 707 βρέθηκαν στον Δήμο Κοζάνης, τα 559 στο Δήμο Εορδαίας, τα 142 στον Δήμο Βοΐου, τα 74 στον Δήμο Σερβίων και τα 54 στον Δήμο Βελβεντού. Τον προηγούμενο μήνα από 15/10 μέχρι 15/11 τα κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης ήταν 617, εκ των οποίων τα 374 στον Δήμο Κοζάνης, τα 147 στον Δήμο Εορδαίας, τα 46 στον Δήμο Βοίου, τα 35 στον Δήμο Σερβίων και τα 15 στον Δήμο Βελβεντού. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν σε όλους τους Δήμους με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον Δήμο Εορδαίας. 

Σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους αυξήθηκαν τόσο οι αριθμοί εν μέσω lockdown ο κ. Τσιούμαρης σημείωσε ότι “παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, λειτουργούν εξαιρετικά, κάτι δεν πάει καλά με την συμπεριφορά μας σαν πολίτες. Σήμερα με ειδοποίησαν ότι φτάσαμε σε μια από τις ανώτερες τιμές κρουσμάτων σε μια μέρα, καταγράφοντας στο σύνολο 69. Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να καταλάβει, ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Ότι με τη συμπεριφορά μας, σπέρνουμε τον θάνατο”.

Συμπλήρωσε δε, ότι βάσει στοιχείων ο κορωνοϊός δείχνει πλέον μεγαλύτερη επιθετικότητα. “Στο πρώτο κύμα ανοίγαμε τα παράθυρα, τηρούσαμε τα μέτρα… Τώρα δεν ξέρω τι έγινε και αρχίζουν να αναθεωρούνται πολλές από τις βασικές αρχές που γνωρίζαμε. Για παράδειγμα προχθές μάθαμε ότι είχαμε κρούσμα που κόλλησε μέσα στο αυτοκίνητο με τον συνοδηγό, ενώ φορούσαν και οι δύο μάσκες”. 

Καλέσαμε να έρθουν για rapid test και δεν ήρθε κανένας 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που εντόπισε ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Κοζάνης, είναι αυτό των κατοίκων που αρνούνται να υποβληθούν σε rapid test παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή με τις κινητές μονάδες του ΕΟΠΥ. “Θέλετε από το φιλότιμο των ανθρώπων που μαθαίνουν για ένα κρούσμα και τρέχουν να του συμπαρασταθούν και από εκεί και πέρα, κολλάει όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Θέλετε αστεία παραδείγματα όπως μιας κομμώτριας που πήγε σε σπίτι πελάτισσας και όταν αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε τον ιό είπε στην πελάτισσα “τώρα άμα θέλεις πες ότι με κάλεσες” λέει ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας. 

“Πρέπει να κάνω ξανά έκκληση στον κόσμο μέσα από την δική σας σελίδα να είναι προσεκτικός. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση αν οι αποφάσεις και τα μέτρα είναι σωστά. Οι αποφάσεις αυτές παίρνονται κατόπιν υπόδειξης 31 λοιμωξιολόγων. Αυτοί είναι που δίνουν τις οδηγίες. Αυτοί είναι οι επιστήμονες κι εγώ και η κυβέρνηση και όλοι πιστεύουμε τους επιστήμονες. Εμείς πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά όλα αυτά που ανακοινώνονται και να προστατέψουμε με τη δική μας συμπεριφορά τον διπλανό μας, τον συνάδελφό μας, το συγχωριανό μας, τον συγκάτοικό μας”. 

grtimes.gr – Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης