Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Μονόδρομος η κοινή δράση για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του παρατεταμενου lock down

21 Δεκεμβρίου 2020
12:10

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ‘Λήψη απόφασης σχετικά με τον συντονισμό ενεργειών και τις διεκδικήσεις της περιοχής μετά την επιβολή σκληρότερου lock down στην ΠΕ Κοζάνης’ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον συντονισμό όλων των τοπικών θεσμικών φορέων για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του παρατεταμένου lock down στην Π.Ε. Κοζάνης.

Η βασική διαφοροποίηση της περιοχής μας σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από την μεγαλύτερη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων (2 μήνες), είναι και τα προϋπάρχοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λόγω της απολιγνιτοποίησης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Επομένως η ισοπεδωτική αντιμετώπιση διαφορετικών περιπτώσεων χωρίς περαιτέρω ανάλυση των επιμέρους συνθηκών μπορεί εν τέλει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ όσα επιλύει.

Από το σύνολο των προτάσεων που πρόκειται να κατατεθούν, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει το κοινό διεκδικητικό πλάνο όλων, από τους βουλευτές, την τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς. Η κοινή στάση σύσσωμης της ΠΕ Κοζάνης θα δυναμώσει τον λόγο μας, θα ξεκαθαρίσει τις διεκδικήσεις μας και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά μας.

Οι θέσεις μας θα πρέπει να δομούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες:

  1. Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και

  2. Την διευκόλυνση των επιχειρήσεων με την ελάφρυνση των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων τους

Μία παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η δυνατότητα άμεσης συσχέτισης του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μέτρων για την Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής με την προσπάθεια αποκατάστασης των συνεπειών από το παρατεταμένο lock down λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανή αξιοποίηση πόρων από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης προς άμεση ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν και πόροι από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Είναι ανεύθυνο να προσπαθείς τα επόμενα χρόνια να αναστήσεις οικονομικά μια περιοχή που δεν στηρίχθηκε όταν το είχε ανάγκη. Σε αυτήν την μάχη ζωής θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα μέσα. Επομένως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιοποιηθούν τόσο ο Τοπικός Πόρος, όσο και το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Α.ΔΥ.Μ.) χωρίς αστερίσκους και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η οικονομική ενίσχυση πρέπει να επιταχυνθεί, να είναι άμεση και γενναία, ξεπερνώντας γραφειοκρατικούς σκοπέλους και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και τα ήδη εξαγγελθέντα προγράμματα, όπως π.χ. το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», πρέπει να ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους για την περίπτωση της περιοχής μας.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ενωμένοι μπορούμε περισσότερα και να στηρίξουμε έμπρακτα με όλες μας τις δυνάμεις τους δικούς μας ανθρώπους που πλήττονται από αυτήν την λαίλαπα.

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

2 σχόλια

  • Συγχαρητήρια στην Δημοτική Κίνηση γιατί είναι η μοναδική που συνεχίζει να ασχολείται με θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Οι άλλοι μάλλον κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ή μήπως κάνω λάθος Δήμαρχε?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.