Δυνατό φινάλε με το κλείσιμο της χρονιάς αναμένεται να κάνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε συνέχεια μιας δυναμικής δραστηριοποίησης καθ όλη την διάρκεια του έτους που από ουραγό την έχει καταστήσει σε οδηγό της αγοράς των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες αξιολόγησης και των οικονομικών προσφορών για την ανάθεση του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης ισχύος 200 MW και λίγο πριν την εκπνοή του έτους, αναμένεται να προχωρήσει στην κατακύρωση προσωρινού αναδόχου.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο των 200 MW αποτελεί μέρος ενός cluster (δέσμη) συνολικής ισχύος 230 MW (200 συν δύο των 15 MW) το οποίο αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο ξεκίνησε η κατασκευή του ενός εκ των δύο μικρών (15 MW) από την Mytilineos ενώ έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή του δεύτερου που έχει ανατεθεί στην Tέρνα.
Με την κατακύρωση και του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει πλέον πλήρως δρομολογημένο το επιχειρηματικό της πλάνο για την αύξηση εντός 24 μηνών του χαρτοφυλακίου της σε σταθμούς εν λειτουργία στα 500 MW. Είναι δε η πρώτη εταιρία που κατέθεσε αιτήσεις στη ΡΑΕ για πλωτά φωτοβολταϊκά.

Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 50 MW τα οποία θα εγκαταστήσει σε τεχνητές λίμνες γύρω από ορυχεία και φράγματα υδροηλεκτρικών μονάδων.

Είναι έτοιμη επίσης να διεκδικήσει άδειες και για υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία θα κατασκευάσει από κοινού με εξειδικευμένη ξένη εταιρία.

Όσον αφορά την ενίσχυση σε ορίζοντα 2ετίας των σταθμών εν λειτουργία, η εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει έργα που θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ της σε 250 MW μέχρι τα μέσα του 2021.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή επιπλέον 250 MW.

Με το μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο, η θυγατρική της ΔΕΗ βλέπει επίσης με αισιοδοξία την επίτευξη και του πιο μακροπρόθεσμου στόχου που έχει θέσει, για την άνοδο μέχρι το 2024 του χαρτοφυλακίου της στο 1,5 GW. Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτού του στόχου, προχώρησε πρόσφατα στην υποβολή αιτήσεων στη ΡΑΕ για έκδοση αδειών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε διάφορα ορυχεία της ΔΕΗ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 600 MW.
Με τις νέες αιτήσεις, η θυγατρική της ΔΕΗ έγινε η πρώτη εταιρεία σε χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 6,7 GW. Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, περίπου 2 GW αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς και η υπόλοιπη ισχύς έργα ΑΠΕ άλλων τεχνολογιών, στις οποίες όπως είναι φυσικό κυριαρχούν τα αιολικά πάρκα.

worldenegrynews.gr