Το αυξημένο ιικό φορτίο που εμφανίζει η περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης, παρά το ολικό lockdown που ισχύει εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο, προβληματίζει έντονα τις τοπικές αρχές και τους επιδημιολόγους, αφού δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά και ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί δίνοντας συνεχώς νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, αυτό που παρατηρείται είναι ότι υπάρχουν συρροές κρουσμάτων και ενοχοποιούν για τη συνεχή διασπορά του ιού χώρους εργασίας, χώρους λατρείας και κλειστές δομές.  Όπως υποστηρίζουν, πολλοί/λες εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά και καθημερινά μεταφέρονται στις δουλειές τους με λεωφορεία, ενώ κάποιες επιχειρήσεις δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας ούτε και κάνουν τεστ στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα αν κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς, να το μεταφέρουν και σε άλλους.

Αθροιστικά κρούσματα από τον ΕΟΔΥ

Πάντως, η συνέχιση του σκληρού lockdown έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην τοπική κοινωνία, καθώς δεν συνοδεύεται με κάποια μέτρα οικονομικής στήριξης, ενώ χθες για ακόμη μια φορά αμφισβητήθηκαν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και μάλιστα από τον διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.

Ο Στέργιος Γκανάτσιος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την επέκταση του νοσοκομείου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για συνέχιση του ολικού lockdown σε Κοζάνη, Εορδαία και Βόιο, άφησε να εννοηθεί ότι τα 52 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Τρίτη και οδήγησαν και στη συγκεκριμένη απόφαση δεν ευσταθούν, καθώς σ’ αυτά αθροίστηκαν σωρευτικά τα θετικά αποτελέσματα των τεστ από την Πτολεμαΐδα που έγιναν το τριήμερο των Χριστουγέννων. «Tα νούμερα έτσι όπως δόθηκαν οδήγησαν, πιθανώς, και σε παραπλάνηση όσον αφορά την πληροφόρηση της κεντρικής υπηρεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τα προχθεσινά στοιχεία έχουν εντοπιστεί 2 θετικά κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης και 10 στον Δήμο Εορδαίας.

Οικονομική καταστροφή χωρίς στήριξη

Την ίδια ώρα, όλοι οι παραγωγικοί και τοπικοί φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς -όπως επισημαίνει και το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμά του- «όλο το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής βρίσκεται σε απόγνωση συνειδητοποιώντας την επερχόμενη οικονομική καταστροφή» και για τον λόγο αυτό ζητά να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις, αλλά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

 

avgi.gr