Για κάθε μήνα lockdown με κλειστή την αγορά, χάνονται περίπου 3 δισ. ευρώ ήταν το… μήνυμα που έστειλε η κυβέρνησης τους ειδικούς για το άνοιγμα των καταστημάτων. Επιστρέφει το click away, έρχεται και το click in shop. Το απόγευμα οι οριστικές ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στόχος ν’ ανοίγει μια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Ημέρα οριστικών αποφάσεων είναι η σημερινή για την επαναλειτουργία της αγοράς, με όλες τις ενδείξεις να συντείνουν στο άνοιγμα με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα και του click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κτλ.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς είναι η σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες, η οποία αποτυπώνεται πλέον και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αφού η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία περιοχή στο κόκκινο κι αντιθέτως είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με περιοχές στο πράσινο.

Η βελτίωση αυτή συνεχίστηκε, μάλιστα, χθες, αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω (328), ενώ ο δείκτης θετικότητας ήταν κάτω από 2%.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που έχει τύποις ξεκινήσει, αλλά και το γεγονός ότι για κάθε μήνα lockdown που κρατά κλειστή την αγορά χάνονται τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στους ειδικούς, οι οποίοι θα διατυπώσουν σήμερα την τελική εισήγησή τους και εν συνεχεία θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις που θ’ ανακοινωθούν μαζί με το συνολικό πλάνο λειτουργίας του λιανεμπορίου το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Γενική αίσθηση πάντως αποτελεί πως κατά την εορταστική περίοδο δεν υπήρξε τελικώς επιβάρυνση, όπως ανησυχούσαν οι ειδικοί, με αποτέλεσμα αυτό ν’ αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που θα κάμψει τις αντιρρήσεις που φαίνεται να έχουν ακόμη κάποια μέλη της επιτροπής. Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στο newsit.gr, τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα από αυτά που υπήρχαν στις 14 Δεκεμβρίου, όταν λειτούργησαν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

newsit.gr