Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Φωτοβολταϊκά της λίμνης Πολυφύτου: ΟΧΙ στα φαραωνικά, ΝΑΙ – υπό όρους – στα μικρά

29 Ιανουαρίου 2021
20:48

Σχετικά με τις αιτήσεις κατασκευής πλωτών φωτοβολταϊκών (Φ/Β), που υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και αφορούν στη λίμνη Πολυφύτου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

  • Προφανώς οι επενδυτές είναι νομικά κατοχυρωμένοι εφόσον δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν σε αυτή τη φάση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά μόνο τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ.
  • Προφανώς όμως κι εδώ ισχύει η γενική αρχή; «Ότι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό». Δεν είναι δυνατόν οι οικείοι δήμοι να μην ενημερώνονται εξαρχής για τέτοιες μεγάλες επενδύσεις, όταν μάλιστα αυτές συγκρούονται με άλλες αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες, και να καλούνται (οι δήμοι) να γνωμοδοτήσουν μόνο για τις σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Από τα πέντε φωτοβολταϊκά τα δύο είναι ιδιωτικά και τα τρία της ΔΕΗ.

Η ισχύς των δύο ιδιωτικών Φ/Β (2 Χ 250 MW) και η αντίστοιχη έκτασή τους υπερβαίνει κατά πολύ τις διεθνείς «καλές πρακτικές βιωσιμότητας» για πλωτά Φ/Β.  Σύμφωνα  με αυτές η μέγιστη έκταση των Φ/Β δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5,5% της επιφάνειας της λίμνης, ενώ από πλευράς ισχύος το μεγαλύτερο εν λειτουργία στο κόσμο Φ/Β είναι της τάξης των 30 ΜW. Συγκρίνοντας το νούμερο αυτό με τα 500 MW !!!  που θέλει να εγκαταστήσει η εταιρεία Interphoton Investment, διαπιστώνουμε μια απόκλιση εξωφρενική (1500 % !). Σχετικά με την έκταση των Φ/Β, το μέγιστο  ποσοστό του 5,5 % επίσης παραβιάζεται κατάφωρα από την Interphoton, αφού οι εγκαταστάσεις της (σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ) καλύπτουν το 20-25 %  της επιφάνειας του ταμιευτήρα !

  • Βιοποικιλότητα – ορνιθοπανίδα. Σύμφωνα με ορνιθολογική μελέτη που είχε καταθέσει το 2011 η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης στην Περιφέρεια η λίμνη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ ή Important Bird Areas). Η πρόταση και ο χαρακτηρισμός αυτός δυστυχώς δεν περπάτησε λόγω ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ολιγωρίας των Περιφερειακών Αρχών. Αν είχε χαρακτηριστεί η  λίμνη ως ΣΠΠ, τότε θα είχαμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας για να κοντράρουμε τέτοιου μεγέθους  εγκαταστάσεις. Η Ελλάδα διαθέτει 208 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και οι περισσότερες έχουν χα­ρακτηριστεί ως «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» και άρα επωφελούνται από το προστατευτικό πλαίσιο του δικτύου Natura

Να σημειωθεί τέλος ότι οι ιδιώτες επενδυτές (και η ΔΕΗ) ζητούν χωροθέτηση των Φ/Β πάρκων σε περιοχές της λίμνης όπου υπάρχουν αρκετές αποικίες πτηνών (ερωδιών κ.α) και κολπίσκοι συγκέντρωσης παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα οι εξής προτάσεις:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Να απορριφθεί η αίτηση για τα δύο τεράστια Φ/Β (2 Χ 250 MW) της Interphoton Investment.
  2. Να διερευνηθεί η δυνατότητα για εγκατάσταση των μικρών Φ/Β της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 50 MW, αλλά όχι στο τμήμα αυτό της λίμνης που είναι οικολογικά ευαίσθητο και ήπια αξιοποιήσιμο. Η χωροθέτηση μπορεί να γίνει στο Β.Α άκρο, προς τη στέψη του φράγματος. (Έχει μεν μικρότερη ηλιοφάνεια, αλλά «ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας»)
  3. Να μετοχοποιήσει η ΔΕΗ ένα ποσοστό της επένδυσης γύρω στο 10 % προς όφελος μικρομετόχων από τους παραλίμνιους δήμους (Το έχει προτείνει αυτό η ΔΕΗ για το ενεργειακό λεκανοπέδιο, όπου θα κάνει τα μεγάλα Φ/Β των 2 GW, και θα δώσει το 5% σε ντόπιους μικρομετόχους με απόδοση 8-10 % . Ας κάνει λοιπόν αυτή την κίνηση και για τα Φ/Β της λίμνης)
  4. Να χαρακτηριστεί ο ταμιευτήρας Πολυφύτου ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά
  5. Να κρατείται ενήμερη σε κάθε φάση η Τοπική Αυτοδιοίκηση έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής
  6. Να διερευνηθεί η δυνατότητα για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας στους παραλίμνιους δήμους
  7. Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη χωροθέτηση πλωτών Φ/Β.

Κοζάνη, 29-1-2021

16 σχόλια

    • Λάζο δεν σε αναγνωρίζω !
      δεν είσαι πιά ο οικολόγος που ήξερα .

      ΄Αφήστε ανέγγιχτη και καθαρή την λίμνη

      Μην δεχθείτε κανένα πλωτο φωτοβολταίοκό
      πουθενα !!

      φτάνουν και περισσεύουν τα ορυχεία !

      Ας κάνουν πλωτά Φ/κά στην Βουλιαγμένη και στην Μύκονο

  • Απογοητευτική άποψη. Για ποιο λόγο κάποιος πρέπει να δεχτεί φ/β μέσα στη λίμνη? Ποιο το όφελος και για ποιο λόγο να τοποθετηθούν σε μια λίμνη με εξαιρετικό κάλλος? Εδώ ο νομός Κοζάνης θα καλυφτεί παντού και δεν θα υπάρχει ούτε γη για καλλιέργειες. Τα ορυχεία αντικαθλιστανται με άγονες φωτοβολταικές εκτάσεις και οι οικολόγοι θέλουν επιπλέον να γίνει το ίδιο και με τις λίμνες. Υπάρχει κάποιο σοβαρό όφελος? Ας τα καταστρέψουμε όλα και ας γίνουμε η χωματερή της Ελλάδος και των Βαλκανίων.

      • ναί πάνω από όλα η ομορφιά της φύσης ! .

        Ας μην κάνουμε ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ και τα πιό
        ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗς ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
        γιά να οικονομούν οι ξένες πολυεθνικές .

        Μην τα ξεπουλάτε όλα γιά τις δεκάρες .

        ΑΙΣΧΟΣ !

        κανένα φωτοβολταικό σε καμιά λίμνη.

  • Σε λιγο θα τους κρινουν καποιοι γιατι δεν καταδικαζουν και δεν εβγαλαν ανακοινωση για την Τουρκικη καυοχη στην Κυπρο

    • Φοβερό επιχείρημα.μιλαμε για αμίαντο, χυτά και οικολογική κίνηση της οποίας ο πιο αναγνωρίσιμος έχει κάνει τοποθέτηση στην πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα των συντακτών για το θέμα
      Αλλά επίσημη ανακοίνωση γιοκ
      Ξεκάθαρος για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑΜ είναι ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Λάζαρος Τσικριτζής, που τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ΧΥΤΑΜ στα ορυχεία νοτίου πεδίου της ΔΕΗ και μάλιστα όχι σε πανελλαδική λειτουργία.

      «Τα παλιά ορυχεία δεν πρέπει ν’ αποκλειστούν. Αντιθέτως, πρέπει να χρησιμοποιηθούν καθώς αυτό έχει ήδη γίνει από τη ΔΕΗ χωρίς να έχει προκύψει πρόβλημα. Σε έναν τέτοιο χώρο δεν πρέπει να υπάρχουν νερά σε βάθος 200 μέτρων. Σε αυτά δεν υπάρχουν. Και φυσικά λέμε όχι στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ για όλες τις ποσότητες αμιάντου της χώρας. Από την Πελοπόννησο, ας πούμε, γιατί να έρχονται στην Κοζάνη και να μην πάνε στη Μεγαλόπολη; Να επιλέγουμε ρεαλιστικές αλλά και περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις», είπε στην «Εφ.Συν.».

  • «Πράσινη» ανάπτυξη και «πράσινά άλογα»
    Αφού με ελαφρά τη καρδία παραιτηθείκαν από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χώρας τώρα καταλαμβάνουν και ασχημονούν , αγρούς, δάση και βουνά, ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες.

  • κακομαθημένα παιδια… δεν μου αρέσει το σπανακόρυζο … θέλω μπριζόλες… αυτό είμαστε οταν ήρθατε απο τα χωριά σας στη ΔΕΗ το 70 δουλεύατε φτυάρι κασμά και λεγατε κι ευχαριστώ… ετσι εφτασε η χώρα εκει που είναι…

  • Κανένα φ/β στη λίμνη, κανένα σε χωράφι, κανένα σε βοσκότοπο! Να γεμίσουμε τις στέγες με φ/β, όπως η Γερμανία και η Αυστραλία.

  • Αντί να ζητά ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ, που μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 1/3 της ζητούμενης ενέργειας, αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου
    Μιλάνε για πλωτά μικρά Φ/β σε “άκρη” της λίμνης
    Αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο η οικολογική κίνηση είναι σε πλήρη ανυποληψια

  • ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ ΚΑΝΕΝΑ Φ/ΚΟ ΣΤΗΝ ΛΙΜΗΝ

    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ .

    ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟ

    ΜΗΝ “ΒΡΩΜΙΣΕΤΕ” ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.