Η “Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης”, από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 ξεκίνησε τον δανεισμό και την επιστροφή βιβλίων.
Με on-line επιλογή των βιβλίων, μέσω ραντεβού η παράδοση και η παραλαβή. Μέχρι στιγμής, πάνω από 200 άτομα εξυπηρετήθηκαν και εκατοντάδες βιβλία παραδόθηκαν. Δεν το λες και λίγο. Άρα το εγχείρημα μάλλον άξιζε τον “κόπο”.
Με μέτρα ασφαλείας που διασφαλίζουν απολύτως την υγεία των εργαζομένων που συμμετέχουν στη διαδικασία (τιμή και δόξα ιδίως στα παιδιά των οκτάμηνων συμβάσεων) και φυσικά των μελών της Βιβλιοθήκης, “των εραστών” του διαβάσματος, που η αγάπη για τα βιβλία τους οδηγεί στο να έρθουν και να δανειστούν νέα βιβλία εν μέσω πανδημίας.
Για να κατανοήσει κάποιος την προσοχή μας στο θέμα, τα βιβλία που επιστρέφονται, μπαίνουν σε ειδικά κουτιά και δεν τα αγγίζει κανείς για 72 ώρες. Μάσκες, αποστάσεις, μη είσοδος κανενός στο κτήριο, αντισηπτικά, καθαριότητα χώρου παράδοσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ανθρώπους της καθαριότητας) είναι τα λογικά μέτρα προστασίας απέναντι σ’ έναν παράλογο και επικίνδυνο ιό.
Και βεβαίως τις θερμές ευχαριστίες μου στη διεύθυνση, τις προϊστάμενες και τα υπόλοιπα άτομα του μόνιμου προσωπικού που ενήργησαν άμεσα, νόμιμα και τυπικά, ώστε να εφαρμόσουμε αυτό που ορίσαμε, χωρίς χάσιμο χρόνου.
Τελικά η αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δεις από κοντά για να καταλάβεις την…ένταση του.
Υ.γ: Η φιλική ανταλλαγή απόψεων με τους “Φίλους της Βιβλιοθήκης” ήταν εξαιρετική βοήθεια στο θέμα αυτό.
Υ.γ2: Ο υπερβολικός φόβος, μπορεί να νικηθεί μόνο με την προσοχή και την τήρηση των κανόνων. Γιατί ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος για να χαίρεται τη ζωή του και λογικός ώστε να προστατεύει τη ζωή του.