Η Πηνελόπη Μελίδου έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε εθελοντικά σε διάφορους οργανισμούς όπως το Χαμόγελο του παιδιού, τη ΜΕΡΙΜΝΑ, τον Σ.Ο.Ψ.Υ. Αφού τελείωσε τις προπτυχιακές της σπουδές, μετακόμισε στην πόλη του Άμπερντην, στη Σκωτία για να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της επάνω στον κλάδο της Ψυχολογίας της Υγείας, από το οποίο αποφοίτησε παίρνοντας τον τίτλο Master of Science (MSc). Κατά τη διάρκεια αυτού εργάστηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υποστήριξης ατόμων με καρκίνο, στο MacMillan Cancer support ενώ παράλληλα πιστοποιήθηκε ως Health Coach. To 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα και στην πόλη της Πτολεμαίδας από όπου κατάγεται και άνοιξε το ιδιωτικό της γραφείο. Έκτοτε, δεν σταμάτησε τις εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις από διάφορους φορείς. Παρακολούθησε το 5μηνο πρόγραμμα επιμόρφωσης «Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία» από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον, παρακολούθησε το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική πένθους για παιδιά, εφήβους και οικογένειες που θρηνούν». Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το 8μηνο πρόγραμμα ειδίκευσης «Κλινική Ψυχολογια παιδιού και εφήβου» από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αυτά και άλλα πολλά έχει στο βιογραφικό της η κα Μελίδου, την οποία βρήκαμε και της ζητήσαμε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο της βήμα να προβεί σε επέκταση του γραφείου και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο κέντρο.

Πως ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης;

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι νιώθω πολύ ευγνώμων που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μπόρεσα να κάνω αυτό το βήμα. Ιδιαίτερα η περσινή χρονιά που έφερε μαζί της τον covid-19 έφερε μαζί και πολλές προκλήσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Παρατήρησα πως κατά τη διάρκεια του περσινού έτους υπήρξαν πολλές υποτροπές αλλά και αύξηση ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αναρωτήθηκα «όταν η καθημερινότητα και οι ανάγκες αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα, εγώ πως είναι δυνατόν να μείνω στάσιμη;». Βλέπω κάθε μέρα πόσο πολλή ανάγκη έχουμε να είμαστε όσο καλύτερα γίνεται μέσα σε αυτόν τον πανικό. Μου γεννήθηκε η ανάγκη να βοηθήσω περισσότερους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι μπορούσα να το κάνω και στον παλιό μου χώρο, στο μικρό γραφειάκι μου. Όμως, ξέρεις νιώθω ότι οι άνθρωποι που εμπιστεύονται σε εμένα την ψυχική τους υγεία και ηρεμία αξίζουν και έναν άνετο χώρο μέσα στον οποίο θα βρίσκουν καταφύγιο. Έναν χώρο που θα μπαίνουν μέσα και το συναίσθημα θα αλλάζει προς το καλύτερο έστω και για λίγο, κι έπειτα δουλεύοντας μαζί να μπορούν να φτάνουν στο σημείο που επιθυμούν. Έτσι, πήρα την απόφαση να κάνω αυτό το σημαντικό βήμα. Ελπίζω ο κόσμος να το αγαπήσει και να βοηθηθεί.

Φαίνεται ότι δημιουργήσατε νέους χώρους, μέσα σε αυτούς ειδικό χώρο για παιδιά αλλά και χώρο για ομαδικές συναντήσεις (group therapy). Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτούς τους χώρους;

Έγινε επέκταση στο χώρο, όπου προστέθηκαν, για την ακρίβεια, άλλοι τρεις χώροι. Ο πρώτος χώρος είναι ειδικά διαμορφωμενος για παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται έναν χώρο μέσα στον οποίο νιώθουν οικεία, να νιωθουν ότι τους ταιριάζει για να μπορέσουμε να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε ένα χώρο τον οποίο νιώθει οικείο μπορεί να συνεργαστεί πιο εύκολα και κατ΄επέκταση η θεραπευτική σχέση διευκολύνεται σημαντικά. Στο χώρο αυτό υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται, όπως παραμύθια, βιβλία, χειροτεχνίες, παιχνίδια κ.α για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συναισθηματικών προκλήσεων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο ένα παιδί.

Ο δεύτερος χώρος απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Πρόκειται για έναν χώρο ειδικά σχεδιασμένο, ώστε το άτομο να νιώθει άνετα και οικεία. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο χώρο μπορούν να πραγματοποιηθούν συνεδρίες με όλα τα μέλη της οικογένειας ή με ζευγάρια.

Ο τρίτος χώρος, ο οποίος εύχομαι και ελπίζω να χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα είναι για ομαδικές συνεδρίες, τα γνωστά «group therapy». Δυστυχώς, ο κορωνοϊός δεν μας επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων αυτή τη χρονική περίοδο, ωστόσο μόλις όλη αυτή η κατάσταση περάσει θα δημιουργηθούν ομάδες χαμηλού κόστους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Ο χώρος περιλαμβάνει ειδικό προτζέκτορα για παρουσιάσεις και βίντεο.

Εκτός από το κομμάτι του χώρου, αναβαθμίσατε και τις υπηρεσίες του γραφείου σας… θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιες από αυτές;

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών είναι ο κύριος στόχος μου από την ημέρα που ξεκίνησα αυτό το επάγγελμα. Έπειτα έρχεται η αναβάθμιση του κτηρίου κλπ. Έχω την ευλογία να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω σήμερα και νιώθω πραγματικά ευγνώμων γι’αυτό. Κατά την άποψη μου, το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας είναι να επαναπαφθεί σε αυτά που κάποια στιγμή κατάφερε και έπειτα να αδρανοποιηθεί θεώρώντας ότι αυτά φτάνουν. Σήμερα, ο κόσμος και οι ανάγκες του αλλάζουν συνεχώς, στοιχεία και ευρήματα που βρέθηκαν πριν έναν χρόνο, σήμερα μπορεί να διαψευθούν ή να θεωρηθούν παρωχημένα. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι θα προσπαθώ συνεχώς να αναβαθμίσω τις υπηρεσίες που παρέχω γιατί βαδίζω με βάση τις ανάγκες που αναδύονται. Όταν αυτές αλλάζουν, πρέπει να αλλάξω κι εγώ. Πρέπει να ξεβολευτώ για να μπορώ να συμβαδίσω και στο τέλος να βοηθήσω.

Το μεταπτυχιακό μου επάνω στην Ψυχολογία της Υγείας και η πρακτική μου σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υποστήριξης ατόμων με καρκίνων στη Σκωτία, μου έδωσε πολλά εφόδια και γνώσεις, ώστε να μπορώ να βοηθήσω ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την ασθένεια γενικότερα και την ασθένεια του καρκίνου ειδικότερα. Επιπλέον, επέλεξα να ασχοληθώ στενά και την επίδραση του στρες στην υγεία και την ασθένεια, και στον καρκίνο ειδικότερα αλλά και με το πένθος στους ενηλίκους. Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές με βοήθησαν πολύ και με γέμισαν με πολλές εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό, όμως, δεν φτάνει. Επιστρέφοντας ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στη συμβουλευτική πένθους σε παιδιά και εφήβους. Εκπαιδεύτηκα από τη ΜΕΡΙΜΝΑ, η οποία είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που ασχολείται με το θάνατο και το πένθος σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες. Παρακολούθησα και τους δυο κύκλους επιμόρφωσης και έλαβα πιστοποίηση.

Στη συνέχεια, αφού τελείωσα το πρόγραμμα από τη Μέριμνα, ξεκίνησα ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα στον Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Θεωρία και κλινική πράξη». Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία θεωρείται το πιο αποτελεσματικό είδος θεραπείας για πολλές ψυχικές διαταραχές όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, ειδικές φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), κατάθλιψη κ.α. Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ το πρόγραμμα «Κλινική Ψυχολογία παιδιού και εφήβου» από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να εμβαθύνω και να μπορώ να βοηθήσω καλύτερα τους μικρούς φίλους μου. Επομένως, με βάση την εκπαίδευση μου προσφέρω και τις αντίστοιχες υπηρε΄σιες

Ο κόσμος σήμερα είναι αρκετά ανοιχτός στην ιδέα του ψυχολόγου; Ο κοροωνοϊός έχει παίξει κάποιο ρόλο;

Σίγουρα ο κόσμος σήμερα είναι περισσότερο εξοικειωμένος με το επάγγελμα του ψυχολόγου και την ιδέα της επίσκεψης. Φυσικά, υπάρχει σε κάποιο βαθμό η πεποίθηση ότι στον/ην ψυχολόγο πηγαίνει κάποιος μόνον όταν έχει κάποιο ψυχιατρικό ζήτημα προς αντιμετώπιση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γι αυτό και υπάρχουν και διάφορει τομείς και κλάδοι της ψυχολογίας. Υπάρχει η συμβουλευτική η κλινική, η εργασιακή και άλλοι πολλοί. Ο κορονοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά άλυτα ζητήματα του παρελθόντος, πολλές φορές με τη μορφή διαταραχών. Έχει συμβάλλει αρνητικά στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και με αφορμή αυτόν, πολλοί άνθρωποι αναζητούν βοήθεια. Θεωρώ πολύ θετικό ότι οι άνθρωποι πλέον δεν φοβούνται να πούνε ότι έχουν αναζητήσει βοήθεια αλλά και το ότι υπάρχει μερίδα ανθρώπων που έχει εντάξει τον ψυχολόγο στη ζωή του ως κανονικότητα. Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω, γιατί το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ψυχολόγος είναι ένας άνθρωπος που είναι εκεί για να ακούσει, να κατανοήσει και να βοηθήσει. Ο ρόλος του δεν είναι να κρίνει ή να δώσει έτοιμες λύσεις. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αρκεί να μας το επιτρέψει ο ίδιος.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους ανθρώπους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε;

Θα ήθελα να τους προτείνω μια ιδέα. Όταν δουλεύω με παιδιά κάνουμε συχνά μια άσκηση που ονομάζεται «το βαλιτσάκι στις δύσκολες στιγμές μου». Όπως έχουμε σε ένα σημείο στο σπίτι μας, στο αυτοκίνητο μας το φαρμακείο μέσα στο οποίο υπάρχουν γάζες, παυσίπονα κλπ σε περίπτωση που χτυπήσουμε ή πάθουμε κάτι, έτσι και όταν βιώνουμε μια δύσκολη συνασθηματικά κατάσταση, θα πρέπει να έχουμε το βαλιτσάκι μας, μέσα στο οποίο θα έχουμε βρει και βάλει τρόπους και ιδέες που μας κάνουν να χαλαρώνουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Σκεφτόμαστε τρόπους να γεμίσουμε τα ψυχικά μας αποθέματα, τρόπους διαχείρισης συναισθημάτων και άλλα πολλά, στη συνέχεια τα γράφουμε σε ένα χαρτί και θα βάζουμε σε ένα μικρό χάρτινο βαλιτσάκι. Αυτό, λοιπόν, προτείνω να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Προτείνω ο καθένας από εμάς να έχει το δικό του βαλιτσάκι για τις δύσκολες στιγμές του όπως αυτή που υπάρχει τώρα, να τρέχει σε αυτό και να φροντίζει τον εαυτό σου. Γιατί όταν έχουμε ψυχικά αποθέματα και καλά φροντισμένο τον εαυτό μας όλα φαίνονται λιγότερο οδυνηρά και πιο αντιμετωπίσιμα.

«Δύναμη είναι να αποδέχεσαι ότι κάποια στιγμή θα είσαι αδύναμος/η»

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης βρίσκεται στην οδό Βας. Σοφίας 30 (στοά Λαζαρίδη) στην Πτολεμαίδα και λειτουργεί με ραντεβού.

Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 2463400494

E-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.pinelopimelidou.gr

Facebook: Πηνελόπη Μελίδου Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης

Instagram: pinelopimelidou.gr