Πανηγύρισε το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης – Με την τήρηση των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

23 Φεβρουαρίου 2021
17:12

Πανηγύρισε (22-2-2021) το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων (στα όρια της Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του αόρατου και φονικού ιού, που ταλαιπωρεί, με την πρωτοφανή στον καιρό μας παγκόσμια εξάπλωση και τις μεταλλάξεις του, όλη την κτίση.

Ανήμερα της μνήμης του Οσίου Βαραδάτου του εξ Αντιοχείας, του Κουβουκλιώτη, (Δευτέρα, 22 Φεβρ. 2021) τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι τέλεσε ο π. Λάζαρος Βασδέκης, εφημέριος Λευκάρων. Έψαλε ο Αχιλλέας Καγιόγλου.

Το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου βρίσκεται δίπλα από τη λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, κάτω από τη Νεράιδα, απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης (ΝΟΚ). Είναι ένα μικρό, όμορφο, περιποιημένο, γλυκό, ανάμεσα στα πλέον των 100, το ίδιο φροντισμένων από την πίστη, το σεβασμό και την αγάπη του λαού μας Εξωκλησιών, της παραλίμνιας λεκάνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, πεδινής και ορεινής των Πιερίων και των Καμβουνίων ζώνης, από τα οποία αναπέμπεται χωρίς διακοπή η εκ βαθέων προσευχή, ως κραυγή αναζήτησης και συνάντησής του με το Χριστό, του λαού μας: ‘’Κύριε εκέκραξα προς Σε… Εισάκουσόν μου, Κύριε’’.

Ο Μητροπολιτικός Άγιος Βαραδάτος αποτελεί, τρόπον τινά, το Κέντρο (ο όρος αυτός, θεωρώ ότι είναι δόκιμος εκκλησιαστικά) των ιερών Εξωκλησιών της λεκάνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου.

Από τα νερά της λίμνης αρδεύονται τα χωράφια μας. Από την λειτουργική παρουσία των Ιερών Εξωκλησιών στην ύπαιθρο χώρα αρδεύεται, Αγίω Πνεύματι, μυστικά και εντελώς πραγματικά ολόκληρη η κτίση, που έτσι ζωογονείται, όπως ψάλλει η Εκκλησία. ‘’Αγίω Πνεύματι, αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα, άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν’’. (Α’ Αντίφωνον του δ’ ήχου).

Μέσα στα ταπεινά Εξωκλήσια μας, καθώς ανάβουμε το κερί μας νιώθουμε το Θεό δίπλα μας, να μας αναζητά και ταυτόχρονα να μας προσκαλεί στη, σωτήρια για μας, συνάντησή Του: ‘’Ο εις τον κόσμον ελθών διά το σώσαι, βροτούς αμαρτάνοντας, και προς μετάνοιαν, καλέσαι τούτους ως εύσπλαχνος, καμέ Οικτίρμον, τον υπέρ πάντας σε παροργίσαντα, οικτείρησον σώσον με, δι’ αγαθότητα, και προς οδόν με οδήγησον, της μετανοίας, και λογισμόν μοι δος κατανύξεως, κατασκευάσας την καρδίαν μου, ταπεινήν και απλήν απερίεργον, και πραείαν Σωτήρ μου, τη ση χάριτι ως εύσπλαχνος’’ (Παρακλητική, ήχος δ’, Στιχηρό Προσόμοιο, Δευτέρα Εσπέρας).

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή (Μιχάλης Θωμίδης, Νικόλαος Τσιμπραηλίδης, Νικόλαος Βουτσίδης, Ανδρομάχη Καραπακλίδου) φρόντισε τα της ιεράς πανηγύρεως.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος – 23-2-2021

3 σχόλια

  • Eυλογία μεγάλη που μας δέχεται κάθε χρόνο στην αγκάλη του ο Όσιος Βαραδάτος, Προστάτης των προσφύγων και κατατρεγμένων. Να φυλάγει τα παιδιά μας, να μην ζήσουν προσφυγιά και ξενιτειά. Να μας έχει ο Θεός καλά, να ανταμώσουμε και του χρόνου. Με εκτίμηση Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης, Αγγελική Μαχαιρίδου

  • Βάλτε μας ενα κίτρινο αστέρι για να ξεχωρίζουμε, ή στείλτε μας σε κανα ξερονήσι για να μην κινδυνεύετε…..τι ωραία τα κάνανε οι παλιοί για το κοινωνικό σύνολο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.