kozan.gr: Επιστολή του εκπροσώπου των Εργαζομένων ΚΔΒΚ προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης: «Αίτημα διερεύνησης – εξέτασης θεμάτων ασφάλειας, διοίκησης και συμπεριφοράς / εργασιακού εκφοβισμού στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης»

5 Μαρτίου 2021
16:48

 

 

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

ΘΕΜΑ: «Αίτημα διερεύνησης – εξέτασης θεμάτων ασφάλειας, διοίκησης και συμπεριφοράς / εργασιακού εκφοβισμού στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

απευθυνόμαστε σε σας εγγράφως, παρόλο που έχετε ήδη ενημερωθεί προφορικά και από συναδέλφους και από μένα προσωπικά για μία σειρά από ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στη βιβλιοθήκη (από τον Ιούλιο 2020), για να διερευνήσετε και εξετάσετε κατά πόσο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας στο κτίριο της ΚΔΒΚ, κατά πόσο διοικητικά λειτουργεί σωστά η ΚΔΒΚ, καθώς υπάρχουν μία σειρά από άστοχες ενέργειες και εντολές και κατά πόσο συγκεκριμένες συμπεριφορές και εργασιακός εκφοβισμός αρμόζουν σε έναν δημόσιο φορέα και πολύ περισσότερο στο χώρο της ΚΔΒΚ.

Είναι γνωστά σε πολλούς και έχουν κατατεθεί και σε παλιότερα ΔΣ τα παράπονα όλων των εργαζομένων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν πολλές φορές από την Διεύθυνση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην ΚΔΒΚ.

Χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες και εστιάζοντας στα κοινά στοιχεία των θεμάτων και παραπόνων που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:

 1. Θέματα ασφάλειας των χρηστών, των εργαζομένων και του ίδιου του κτιρίου: Αναγόμωση πυροσβεστήρων (εδώ και 18 μήνες δεν έχει γίνει η αναγόμωση, αν και βάσει νομοθεσίας είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε τη συγκεκριμένη ενέργεια κάθε έτος), πιστοποίηση ασανσέρ (εδώ και 7 μήνες δεν έχει γίνει, αν και βάσει νομοθεσίας είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε τη συγκεκριμένη ενέργεια κάθε έτος), μη λειτουργική ηλεκτρογεννήτρια, κλειδωμένες έξοδοι κινδύνου, μη ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

 1. Δίνονται συγκεχυμένες και ασαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει εκ μέρους των εργαζομένων σε πολλά και διάφορα θέματα.

 1. Γίνεται απαξίωση και υπονόμευση των προσπαθειών των εργαζομένων που σχετίζονται με επίσημα καθήκοντα τους. Για παράδειγμα, σε πρόταση που καταθέτει κάποιος εργαζόμενος εκτελώντας τα καθήκοντα του, εξελίσσεται ερήμην του προσπάθεια να απαξιωθεί και να απορριφθεί, με την συμμετοχή άλλων εργαζομένων, οι οποίοι όχι απλώς δεν έχουν καμιά απολύτως τέτοια διάθεση, και αρμοδιότητα βέβαια, αλλά και βρίσκονται σε δύσκολη θέση έναντι των συναδέλφων τους. Επίσης, προτάσεις που αφορούν την βελτίωση και την μεγιστοποίηση του έργου της Βιβλιοθήκης πολλές φορές «χάνονται» χωρίς ποτέ να συζητηθούν.

 1. Η παρουσία οποιουδήποτε εργαζόμενου στο γραφείο της διεύθυνσης εξελίσσεται σε μια οδυνηρή δοκιμασία, καθώς τα όποια επιχειρήματα του για οποιοδήποτε θέμα πνίγονται κάτω από τις φωνές και τις απειλές, μέχρι να ενδώσει και να αναγκαστεί να συμφωνήσει προκειμένου να σταματήσει αυτό το μαρτύριο.

 1. Ακόμα και τα πιο απλά υπηρεσιακά θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν μέσα σε λίγα λεπτά, μπορεί να εξελιχθούν σε μείζονα ζητήματα, συνοδευόμενα από φωνές που φτάνουν μέχρι το αναγνωστήριο στον 1ο όροφο. Μια κατάσταση η οποία, δυστυχώς, δεν είναι σπάνια αλλά πολλές φορές επαναλαμβανόμενη καθημερινά.

 1. Προσωπικές προσβολές σε εργαζόμενους σε ανύποπτο χρόνο και απαξίωση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας τους.

 1. Ανάθεση του ίδιου έργου πότε στον έναν και πότε στον άλλο εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φορές προστριβές, οι οποίες λύνονται μόνο χάρη στην καλή διάθεση των εργαζομένων να συζητήσουν και να βρουν την άκρη. Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν και εντάσεις στις οποίες η Διεύθυνση μόνο κατευναστικά δεν λειτούργησε, αλλά όξυνε και τα πνεύματα με την παρέμβαση της σ’ ένα θέμα που η ίδια δημιούργησε εκ του μη όντος.

 1. Χειρισμός πανδημίας. Εδώ αξίζει να αναφερθούν ορισμένα χαρακτηριστικά επεισόδια, όπως:

α. Ενώ είχαν εκδοθεί η σχετικές αναλυτικές ΚΥΑ για το τι θα ισχύει στις υπηρεσίες για την πανδημία, κλήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στο φουαγιέ για να «συζητήσουν» το θέμα. Κι ενώ όλοι περιμέναμε κάποιες ιδιαίτερες οδηγίες ακούσαμε με έκπληξη «τι είπε ο Παπαδάκης» στην τηλεοπτική του εκπομπή. Καθώς, όμως, είχαμε διαβάσει όλοι τις οδηγίες των ΚΥΑ και το επισημάναμε πως αυτό μετρά και όχι τι λένε στις τηλεοπτικές εκπομπές, φύγαμε τελικά χωρίς καμιά απόφαση, καθώς δεν υπήρξε και καμιά πρόταση εκ μέρους της Διεύθυνσης.

β. Οι εργαζόμενοι, με ευθύνη του εκπροσώπου τους στο Δ.Σ. Δ. Μυλωνά, συζήτησαν, συμφώνησαν και διαμόρφωσαν μια λίστα για την εκ περιτροπής εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τους τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του καθενός, έτσι ώστε η υπηρεσία να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η λίστα παραδόθηκε στην Διεύθυνση η οποία αντέδρασε έντονα λέγοντας πως δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να το κάνουμε και διαμόρφωσε μια άλλη λίστα, στην οποία εργαζόμενοι που θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί στην υπηρεσία καθώς συνεργάζονταν για κάποιο συγκεκριμένο έργο τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές μέρες και ήταν αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται καθημερινά προκειμένου να το ολοκληρώσουν.

Τα παραπάνω είναι μερικά, ίσως τα πιο χαρακτηριστικά, απ’ όσα συμβαίνουν στην ΚΔΒΚ. Εξ αιτίας όμως όλων αυτών η κατάσταση έγινε πλέον αφόρητη και αντί να παράγουμε έργο, ζούμε μέσα σ’ ένα καθεστώς που μόνο ως απαράδεκτο μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Ως εργαζόμενοι της ΚΔΒΚ ζητάμε:

 1. την απόσυρση της κλήσης σε απολογία της κ. Μανεδάκη,

 2. τη διερεύνηση και εξέταση όλων των θεμάτων που αναφέρουμε και

 3. την κατάθεση εντός 15 ημερών κειμένου-οδικού χάρτη με συγκεκριμένους χρόνους και συγκεκριμένες ενέργειες για επίλυση όλων αυτών των δυσλειτουργιών και του εργασιακού εκφοβισμού.

Ευχαριστώ πάρα πολύ

Δρ Δημήτρης Μυλωνάς

Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΚΔΒΚ

*** Να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη επιστολή μοιράστηκε στα μέλη του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης στην χθεσινή συνεδρίαση

12 σχόλια

 • Πω πωωω !!! Σχεδον κάτεργο ηρωικες μορφες ακου η προισταμενη να ελεγχει το προσωπικο και να του βαζει και τις φωνες !!! Που στο δημόσιο την ιερη αγελαδα μα δεν ξερει οτι οι εργαζόμενοι στο δημοσιο εχουν μονο δικαιωματα και τους φορτωνει και με υποχρεωσεις ? Να την διωξουν αμεσως δεν κανει γι αυτη τη δουλεια !!

  • Όχι και ξέρεις γιατί? Έφαγαν κάτι χρόνια στα πανεπιστήμια, άλλα τόσα στα μεταπτυχιακά και κάτι λίγα στα διδακτορικά! Και είναι κουραστική και άτοπη η σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, βρες άλλο επιχείρημα!

   • Στον ιδιωτικό τομέα με μεταπτυχιακό και διδακτορικό παίρνεις το πολύ βασικό μισθό, ακόμα και αν είσαι απο τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, και όλα αυτά αν είσαι τυχερός να βρείς δουλειά και να πληρώνεσαι τακτικά… και φυσικά ούτε λόγος για ωράρια και υπερωρίες!

 • Μπράβο σας που είστε ενωμένοι, σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες υπηρεσίες και του Δήμου συμπεριλαμβανομένου διάφοροι συνάδερφοι προτιμούν να είναι αρεστοί περισσότερο στους διευθυντές κι όχι να υπερασπιζονται τα συναδερφικα θέματα.τυπου χατζηαβατηδες. Βεζυρη μου σας ευχαριστώ κλπ.

 • Και επειδή δεν δουλεύουν στον ιδιωτικό πρέπει να τους πόδοπατήσουν ε; Α ρε ρατσιστές. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι ε;

 • Μπράβο στο σύλλογο εργαζομένων της βιβλιοθήκης γιατί κάποιος άλλος Σύλλογος εργαζομένων απέκρυψε σχετικές καταγγελίες. Έρχεται ο καιρός που θα βγουν όλα στη φόρα.

 • Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις. Τα λόγια περισσεύουν. Υπήρχε δυσλειτουργία είναι ολοφάνερο γιατί δεν υπήρχε έργο. Αναλάβετε όλοι τις ευθύνες που σας αναλογούν. Το δεν ήξερα, δεν ρώταγα, εσάς βαρύνει κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Όταν τόσοι εργαζόμενοι φτάνουν να καταγγέλουν τα ίδια πράγματα δεν έχετε άλλοθι κανένα. Δώστε λύσεις και σώστε την κατάσταση. Την φράση “έχετε γίνει ρεζίλι” την ξέρετε;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι