Εκδόθηκαν τα Ελιμειακά με ποικίλη και ενδιαφέρουσα ύλη γι’ ακόμη μια φορά

22 Μαΐου 2021
09:49

 

 

Εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τελευταία ο Σύλλογός μας, τα οποία προέκυψαν από τη γενικότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή όλων σχεδόν των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μας, εκδόθηκε με καθυστέρηση το, από 176 σελίδες αποτελούμενο, διπλό τεύχος των Ελιμειακών, έτους 2020.

Το τεύχος αυτό, του οποίου οι εργασίες ήταν έτοιμες προ πολλού, εκδόθηκε τελικά χάρη στην ευγενική χορηγία του εγκατεστημένου στην Ελβετία κυρίου Αθανασίου Κ. Γκέρτσου, της κοζανίτικης γνωστής οικογενείας των ευεργετών Κωνσταντίνου Γκέρτσου. Ο κύριος Αθανάσιος Γκέρτσος επέδειξε μια συγκινητική και άμεση ανταπόκριση, μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα της έκδοσης του περιοδικού, αποδεικνύοντας τη μεγάλη αγάπη του για την προγονική του πατρίδα. Οφείλουμε και πάλι να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, γιατί χωρίς την οικονομική βοήθειά του, δεν ήταν δυνατή η έκδοση του τεύχους.

Τα Ελιμειακά κλείνουν φέτος τα σαράντα χρόνια (!) κυκλοφορίας και προσφοράς στον τόπο και θα είναι κρίμα να αναστείλουν ή να διακόψουν παντελώς την έκδοσή τους για οικονομικούς και μόνον λόγους. Απευθύνουμε και πάλι έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να επιδείξουν τη δέουσα ανταπόκριση και υπευθυνότητα για τη συνέχιση αυτής της έκδοσης, κάτι που στο παρελθόν συνέβαινε αδιάλειπτα. Δεν θα είναι καθόλου τιμητικό για όλους τους Κοζανίτες να διακοπεί επί των ημερών μας αυτή η προσπάθεια, που έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στην ιστορία και στην παράδοση αυτού του τόπου.

Συγκυριακά, είναι επίσης η πρώτη φορά που απευθύνουμε και προς τους φίλους συνδρομητές του περιοδικού θερμή παράκληση για την τακτοποίηση των συνδρομών τους, διότι αποτελούν πλέον τους μοναδικούς αιμοδότες των Ελιμειακών.

Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια, η σύνταξη, η επιμέλεια και οι διορθώσεις των εργασιών, γίνονται με προσωπική εργασία, αμισθί και ανιδιοτελώς, όμως τα έξοδα εκτύπωσης, όπως και τα ταχυδρομικά έχουν αυξηθεί σε βαθμό που είναι αδύνατο να καλυφθούν μόνο με τις συνδρομές.

Στο παρόν τεύχος η ύλη που περιλαμβάνεται είναι όπως πάντα ποικίλη και ενδιαφέρουσα, όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για το ευρύτερο κοινό.

Τα περιεχόμενα του τεύχους 84-85 είναι:

Θεοφάνη Πάμπα: Ο Νικόλαος Δούμπας και η διαθήκη του (πρώτη δημοσίευση με άγνωστα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό). Ηλία Σπυριδωνίδη: Σημειωτική αποτύπωση του χώρου: η Ελίμεια σε κείμενα και χάρτες της ιταλικής γραμματείας (παρατίθενται άγνωστοι χάρτες της περιοχής της αρχαίας Ελίμειας και κείμενα Λατίνων συγγραφέων). Γιάννη Κορκά: Οι επιστήμονες της Κοζάνης της γενιάς του Μεσοπολέμου (1920-1932). Περιλαμβάνονται τα βιογραφικά στοιχεία 139 συμπατριωτών μας, με ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από οικογενειακά αρχεία. Στράτου Ηλιαδέλη: Τα νταμπακαριά της Κοζάνης (μια πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη της ονομαστής συντεχνίας των βυρσοδεψών της Κοζάνης στους τρεις αιώνες της διαδρομής τους, με όλα τα διασωθέντα στοιχεία, ονόματα και φωτογραφικό υλικό). Αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα νταμπακαριά που υπήρχαν εντός και εκτός πόλης. Δημ. Θ. Κύρου: Ο ουρανομήκης υπερήφανος και κρυσταλλωμένος Άθωνας. Οδοιπορία σώματος και ψυχής στην κορυφή του. Μια λεπτομερής ανάβαση στον Άθωνα με υπέροχες εμπειρίες και εικόνες, οδηγός για κάθε ενδιαφερόμενο. Στράτου Ηλιαδέλη: Ντίνος Χριστιανόπουλος (1931-2020). Αποχαιρετισμός στον εμβληματικό ποιητή της εποχής μας, πιστό φίλο των Ελιμειακών. Κωνσταντίνου Τζέκη: Ιερός Λόχος (διήγημα). Θόδωρου Λάκκα: Ου πόλιμους (χιουμοριστική πραγματική ιστορία στο ιδίωμα της Κοζάνης).

Περιλαμβάνονται ακόμη παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και βιβλιοκρισίες από τους Π.Β.Πάσχο και Στράτο Ηλιαδέλη, καθώς και η κίνηση του Συλλόγου κατά το 2020 από την πρόεδρο Μιμή Παπαδέλη-Παπαναστασίου, όπου αναφέρονται και τα ονόματα μελών μας που ευγενώς συνέδραμαν εκτάκτως για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα του Συλλόγου μας.

Τέλος, υπάρχει αγγλική μετάφραση των τίτλων όλων των δημοσιευμάτων που περιέχονται στο τεύχος αυτό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης.

2 σχόλια

  • Συγχαρητήρια σε όλο τον σύλλογο και ειδικά στον Στρατό Ηλιαδελη που είναι η ψυχή των ελιμειακων!!!!!

  • Συγχαρητηρια στον Ηλιαδελη και Συλλυπητηρια σε ολους τους αναξιους πολιτικους που αδιαφορουν για την τοσο σημαντικη προσπαθεια ολων αυτων των ετων…κριμα που η περιοχη να εχει βγαλει το σο αξιους ανθρωπους στο παρελθον και να εχει τοσο ασημαντους στο παρον….για το μελλον καμια αισιοδοξια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.