Τρεις οι υποψήφιοι επενδυτές για τα μεταλλεία των Μολάων της Λακωνίας – Aνάμεσά τους κι Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε. που εδρεύει στη Φλώρινα

25 Μαΐου 2021
09:17
Κανένα σχόλιο

Η εταιρία εξερεύνησης χρυσού και χαλκού Rockfire Resources με τρία ιδιόκτητα μεταλλεία στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εκδήλωσε υπερατλαντικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό εκμίσθωσης του μεταλλείου των Μολάων στη Λακωνία.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Ο.Τ. όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προκήρυξη του διαγωνισμού, η συγκεκριμένη εταιρία από την Αυστραλία ήταν κι εκείνη που φέρεται να προκάλεσε τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το πολυμεταλλικό κοίτασμα με άργυρο, ψυεδάργυρο, μόλυβδο και κάδμιο, που βρίσκεται στην παραχωρούμενη έκταση 9,8 τ.χλμ, του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει την πηγή πρώτων υλών κρίσιμων για τη βιομηχανία. Ακόμη και για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες νέας γενιάς).

Συνεπώς, όπως αναφέρουν πηγές, προσέλκυσε επενδυτές που θέλουν να αξιοποιήσουν τις πρώτες ορυκτές ύλες.

Στο χαρτοφυλάκιο των Αυστραλών περιλαμβάνονται τα ερευνητικά projects  Lighthouse, Copper Dome και Copperhead στο Κουίνσλαντ. Το πρώτο έχει αποθέματα 208.000 ουγγιών χρυσού και θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα μεταλλεία χρυσού στον κόσμο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Rocklife Resources στην ιστοσελίδα της. Το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, έχει πλούσιο υπέδαφος σε χρυσό και εκεί παράγεται το 6% της παραγωγής της ηπείρου.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Οι άλλες δύο μεταλλευτικές εταιρίες έχουν ελληνικό χρώμα κι έχουν εξορυκτική δραστηριότητα στον λιγνίτη, τον χαλαζία και τον χρωμίτη.

Η μία συμμετοχή είναι της Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε.

Η «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ –ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» εδρεύει στη Φλώρινα και ιδρύθηκε το 1986 από τον Γεώργιο Κ. Μεσσήνη Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό. Σήμερα το σύνολο των μετοχών της εταιρίας ανήκει στην οικογένεια της Σταματούλας Μεσσήνη.

Η Μ.Ε.ΤΕ. διαθέτει ένα κοίτασμα λιγνίτη στο Προσήλιο της Κοζάνης, ένα λατομείο χαλαζία στη Μελίτη της Φλώρινας και ένα στην Αττική στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή είναι της ΕΛΛΗΜΕΤ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. Πρόκειται για την πρώην «Μεταλλεία Γρεβενών – Κοζάνης Α.Ε.» στην οποία μέτοχος ήταν ο επιχειρηματίας και μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας. Σήμερα η ΕΛΛΗΜΕΤ ανήκει μετοχικά σε μέλη της οικογένειας του. Μεταξύ άλλων πρόεδρος είναι η κόρη του Φωτεινή Κούτρα.

Η ΕΛΛΗΜΕΤ είναι ο μεταλλειοκτήτης των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών. Έχει ξεκινήσει μεταλλευτική έρευνα, αρχικά για τις περιοχές Αετοράχες, Ριζό και Μουτσάρα, με στόχο την επέκταση και στις άλλες μεταλλευτικές θέσεις, όπως Κουρσούμια, Κερασίτσα, Βοϊδόλακκα, Κοκκινόδρομο, Ξερολίβαδο.

Μετά την πρώτη φάση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, η επιτροπή αξιολόγησης με εκπροσώπους από το ΥΠΕΝ και την ΕΑΓΜΕ θα αξιολογήσει το προφίλ των εταιρειών βάσει των προϋποθέσεων που έχουν προβλεφθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα προκρίνει όσες πληρούν τους εν λόγω όρους στην επόμενη δεύτερη φάση δεσμευτικών προσφορών.

Πηγή ot.gr/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.