Η παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου, «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη», την Πέμπτη 15 Ιουλίου, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

30 Μαΐου 2021
06:57

Ο Λάκης Λαζόπουλος, επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στη θεατρική συγγραφή και γράφει κωμωδία εμπνευσμένος από τη μορφή του μεγάλου αγωνιστή.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Καραϊσκάκης, λαϊκός και αριστοφανικός,παρέχει άφθονο υλικό για κωμωδία. Ο ίδιος είχε ένα πηγαίο χιούμορ, που το χρησιμοποιούσε όχι μόνο για να διασκεδάζει τους συναγωνιστές του, αλλά και για να εκτονώνει τις εντάσεις που φούντωναν μέσα στις άγριες πολεμικές συνθήκες που ζούσαν και για να βάζει στη θέση τους τους αντιπάλους του, σ’ όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκαν. Ενώ ο προκλητικός του τρόπος και η αθυροστομία του, ακόμα κι απέναντι στην εξουσία, έχουν μείνει θρυλικά.

Στο κείμενο του Λάκη Λαζόπουλου περνούν πολλοί χαρακτήρες που στιγμάτισαν τη ζωή του μεγάλου ήρωα: ο γραμματικός και βιογράφος του Δημήτρης, η μάνα του Ζωή, η γυναίκα του Γκόλφω, η σύντροφός του Μαριώ, που ντύθηκε με φουστανέλα και ως Ζαφείρης ήταν ο φύλακας άγγελός του ως το τέλος. Όλοι αυτοί, μαζί με πρόσωπα από τον σύγχρονο δημόσιο βίο, μιλούν για τη μυθική αυτή μορφή της Επανάστασης, φωτίζοντας πλευρές της ζωής και του χαρακτήρα του.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Καραϊσκάκη. To σίγουρο είναι ότι ως μορφή δε χώρεσε σε καλούπια. Έζησε μια δύσκολη ζωή από τη γέννηση ως το τέλος του. Ήταν ο γιος της καλογριάς, ο μούλος, ο γύφτος, όπως τον αποκαλούσαν, που δε γνώρισε ποτέ πατέρα κι ούτε χάρηκε την αγκαλιά της μάνας του, το παιδί που βγήκε στο κλαρί απ’ τα 10 του χρόνια. Διαμορφώνοντας, για να επιβιώσει, ένα χαρακτήρα  βίαιο κι ατίθασο, που έσταζε αίμα. Έγινε κλέφτης κι αpματoλός,  κι όταν τον κέρδισε η Επανάσταση, έταξε όλη τη γνώση και την εμπειρία του σ’ αυτό τον ιερό σκοπό και μεγαλούργησε. Στρατηγική ιδιοφυΐα αλλά και πρώτος πάντα στο πεδίο των μαχών. Ξεκινώντας από το μηδέν εξελίχτηκε σε πολύ λίγα χρόνια σε κορυφαία ηγετική μορφή του αγώνα.

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Λάκης Λαζόπουλος

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Σπύρος Γραμμένος

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Βοηθός σκηνοθέτη : Βάσια Χρήστου

Παίζουν οι: Λάκης Λαζόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου και Σπύρος Γραμμένος

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 18€

Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών: 15€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά.

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.