kozan.gr: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας απέρριψε τρεις ακόμη προσφυγές της Δημοτικής Κίνησης για αποφάσεις – γνωμοδοτήσεις του Δ.Σ. Κοζάνης περί εγκρίσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις κοινότητες Νέας Νικόπολης και Αλωνακίων – Ο λόγος απόρριψης σχετίζεται με τ’ ότι οι εν λόγω προσφυγές στρέφονται κατά μη εκτελεστών διοικητικών πράξεων δεδομένου ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι γνωμοδοτήσεις

9 Ιουνίου 2021
09:32

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας απέρριψε τρεις ακόμη προσφυγές της Δημοτικής Κίνησης για αποφάσεις – γνωμοδοτήσεις του Δ.Σ. Κοζάνης περί εγκρίσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις κοινότητες Νέας Νικόπολης και Αλωνακίων. Ο λόγος απόρριψης σχετίζεται ότι οι εν λόγω προσφυγές στρέφονται κατά μη εκτελεστών διοικητικών πράξεων δεδομένου ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι γνωμοδοτήσεις.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσβολή μιας διοικητικής πράξης είναι ο εκτελεστός χαρακτήρας αυτής, ήτοι η θέσπιση κανόνα δικαίου ατομικού (με την ατομική πράξη) ή απρόσωπου (με την κανονιστική πράξη) και επομένως δεν προσβάλλονται παραδεκτώς πράξεις που στερούνται εκτελεστότητας, όπως αυτές είναι: α) Πράξεις που υπόκεινται σε έγκριση, β) Ενέργειες εσωτερικές σχετικές με την εσωτερική λειτουργία των Υπηρεσιών της ∆ιοίκησης, στις οποίες περιλαμβάνονται διαβιβαστικά έγγραφα, απλές οδηγίες, συστάσεις ή υποδείξεις, ερμηνευτικές εγκύκλιοι, γ) απλές γνώμες, δ) έγγραφα, με τα οποία παρέχονται στο διοικούμενο ή σε άλλη αρχή πληροφορίες ή γίνονται απλές ανακοινώσεις προς αυτούς, ε) πράξεις που εκδόθηκαν χωρίς νόμιμο έρεισμα, στ) προπαρασκευαστικές πράξεις, που προηγούνται πριν την έκδοση μιας διοικητικής πράξης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι απλές ή θετικές σύμφωνες γνωμοδοτήσεις, ζ) πράξεις εκτέλεσης, που ενεργούνται μετά την έκδοση της διοικητικής πράξης με σκοπό την εκτέλεσή της, η) βεβαιωτικές πράξεις, θ) πράξεις που έχουν ενσωματωθεί σε μεταγενέστερη διοικητική πράξη και, λόγω της ενσωμάτωσης, έχουν απωλέσει τον εκτελεστό τους χαρακτήρα και ι) πράξεις άσκησης διοικητικής εποπτείας σε πράξεις ανυπόστατες ή εκτελεστές.

Επειδή στην κρινόμενη υπόθεση η προσφυγή στρέφεται κατά μη εκτελεστών διοικητικών πράξεων, δεδομένου ότι προσβαλλόμενες πράξεις είναι γνωμοδοτήσεις, οι οποίες εκδίδονται στο πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επίμαχων έργων υποκατηγορίαςΑ2, ήτοι των άρθρων 4 και 19 του Ν. 4014/2011 και δεν συνιστούν εγκρίσεις ή άδειες των έργων, που πρόκειται να εγκατασταθούν στις προαναφερθείσες Κοινότητες του ∆ήμου και ως εκ τούτου πρέπει η ασκηθείσα προσφυγή να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

kozan.gr

7 σχόλια

  • Καλά τι περίμενε η Δημοτική Κίνηση ότι θα περάσουν οι προσφυγές της;; Τίποτα δεν αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο ‘Τόπε να ζεις”

  • Tην οσυια της προσφυγης δεν την εξεταζει και πάλι και λεει περι εκτελεστεων. αυτων πρεπει να προβληματισει. η αποκεντρωμενη πρεπει ξεκαθαρα να βγαλει αποφαση για την ουσια της υποθεσης και οχι να απαντα ατυπως σε παρατηρησεις που εστειλε ο Δημο Κοζάνης. Απαντηση στην προσφυγη επι της ουσιας κυριοι

  • Η προσφυγή έγινε ενώ ήταν γνωστό ότι δεν επρόκειτο να ευδοκιμήσουν. Άρα έγιναν για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

    Κύριοι δεν είμαστε ιθαγενείς…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.