Μία ταινία μικρού μήκους με θέμα το ρατσισμό σε πολλές εκφάνσεις του δημιούργησε μία ομάδα νέων στη Σιάτιστα Κοζάνης

19 Ιουνίου 2021
19:30
Κανένα σχόλιο

Μία ταινία μικρού μήκους με θέμα το ρατσισμό σε πολλές εκφάνσεις του δημιούργησε μία ομάδα νέων στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Στην ταινία, η οποία λέγεται «Break the chain» και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σιάτιστα, βλέπουμε αρχικά ένα σκηνικό, το οποίο πιθανά να είναι γνώριμο σε πολλούς από εμάς: ένα μονόπλευρο καβγά από κάποιον που δεν του αρέσει αυτό που βλέπει, μία ίσως διαφορετικότητα που εκτυλίσσεται μπροστά του, χωρίς φυσικά να τον ενοχλεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο κοπέλες σε σχέση.

Πόσες φορές θα θέλαμε μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό να υψώσουμε τη φωνή μας σε αυτόν που μαλώνει μόνος του και να του ζητήσουμε να σταματήσει; Να σπάσουμε δηλαδή την αλυσίδα της βίας και της κακοποίησης. Η ταινία, σε αυτά τα 9 μόλις λεπτά που διαρκεί, μας δείχνει, τι γίνεται όταν μένουμε σιωπηροί, αλλά και πόσο καλύτερος γίνεται ο κόσμος, έστω και για ένα άτομο, όταν τελικά παίρνουμε θέση και μιλάμε.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της, όμως, είναι ότι οι συντελεστές της ταινίας, η άτυπη ομάδα νέων «Humans First», ήθελαν να βάλουν μέσα και την εμπειρία των προσφύγων, που έχουν έρθει και ζουν στην Ελλάδα, ειδικά αυτών που μένουν στην Κοζάνη, στην οποία ίσως να μην υπάρχουν τόσες ευκαιρίες, όπως σε μεγαλύτερες πόλεις. Αντί όμως απλά να προσπαθήσουν να γράψουν για τις εμπειρίες τους χωρίς αυτούς, φρόντισαν να τους συμπεριλάβουν στην ομάδα.

Έτσι πολλοί από τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της ταινίας είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πλέον ζουν, πηγαίνουν σχολείο και εργάζονται στην Ελλάδα.

Το project ήταν μέρος δράσεων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και στην σκηνοθεσία είναι η Βίβιαν Λαδά, ο Γιώργος Κοτενίδης και η Αγνή Γκουτζιαμάνη. Ενώ το Humans First είναι ένα σχέδιο αλληλεγγύης με πυξίδα την προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων για την σύγχρονη προσφυγιά μέσω της δημιουργικότητας των νέων.

Μπορείτε και εσείς να δείτε την ταινία εδώ:

Πηγή pontosnews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.