Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Στα ίδια χάλια η καθαριότητα στα σχολεία του Δήμου Κοζάνης ενόψει της έξαρσης του 4ου κύματος πανδημίας

23 Αυγούστου 2021
12:24
Κανένα σχόλιο

 

 

Ενώ τα σχολεία ανοίγουν σε λιγότερο απο 20 μέρες, με τους ειδικούς να προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας (που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους) και να προειδοποιούν για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων, η κυβέρνηση και ο Δήμος Κοζανης κουνάνε το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο (προσλήψεις καθηγητών, εύρεση χώρων για αποσυμφόρηση τάξεων κ.α), για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αδιαφορώντας προκλητικά για τις προειδοποιήσεις, αποποιούμενοι τις τεράστιες ευθύνες τους.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κοζάνης ομόφωνα ενέκρινε πριν λίγες μέρες την πρόσληψη 106 καθαριστριών (με σύνολο εργατοωρών 408) για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων για όλο το Δήμο. Αν και ο αριθμός φαίνεται ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι (94 συμβασιούχες) χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πέρυσι προσλήφθηκαν 12 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης, φέτος δεν προσλήφθηκε ούτε μία, αφού με εγκύκλιο του Υπ.Εσωτερικών καλούνται ο δήμος με τα ίδια και λιγότερα κονδύλια, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας, να προσλάβουν περισσότερες καθαρίστριες. Το υπουργείο ενέκρινε 319 ώρες απο 324 πέρυσι και οι υπόλοιπες ώρες (89) θα καλυφθούν με ίδια έσοδα του Δήμου 184.000 ευρώ. Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να συνυπολογιστεί και η συνταξιοδότηση 7 μονίμων καθαριστριών το προηγούμενο χρόνο και 3 που υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν τη νέα σχολική χρόνια (το πόσο που βάζει απο ίδιους πόρους θα προέλθει απο τη μείωση της μισθοδοσίας των μονίμων) δείχνει ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με χειρότερους όρους για τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων. Δηλαδή ίδιος αριθμός αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Αυτο δείχνει την υποκρισία της Δημοτικής αρχής και του κράτους, ο οποίοι έβγαλαν σε αναστολή 3 εργαζόμενους στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου (ΚΗΦΗ και Βοήθεια στο σπίτι) επειδή δεν εμβολιάστηκαν με σκοπό όπως λένε την προστασία του λαού απο την πανδημία. Την ίδια στιγμή μειώνουν το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αντικαθιστώντας το με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα σχολεία, δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο, που θυσιάζει την υγεία της νεολαίας και του λαού για να μην στερήσει ούτε ευρώ που θα κατευθυνθεί στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ μέχρι πέρυσι το θέμα ερχόταν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή αυτή τη χρονιά επέλεξε να περάσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, μόνο απο την οικονομική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει δια περιφοράς. Σκοπός του είναι να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση και να περάσουν ένα τέτοιο ζήτημα όσο γίνεται πιο «ανώδυνα». Η ομόφωνη απόφαση επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή συμφωνούν στα στρατηγικά ζητήματα, όπως η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Καλούμε έστω και τώρα τη Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία φορέων των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών, εκπροσώπων μαθητών ώστε να εκφραστούν οι ανάγκες τους και να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού.

Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς , τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μην ανεχθούν αυτή την κατάσταση. Μέσα απο τα σωματεία τους , τους φορείς τους να αγωνιστούν για την προστασία της υγείας τους διεκδικώντας:

-Να μη μειωθεί ο χρόνος εργασίας σε καμία εργαζόμενη, καμία βλαπτική μεταβολή.

-Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, χωρίς 4ωρα και 3ωρα.

-Να διεκδικήσει ο Δήμος απο την κυβέρνηση τα κονδύλια για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα ανταποκρινόμενη στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Κοζάνη23/8/2021

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.