“Γράφουμε για τον έρωτα”. Καλοκαίρι 2021. Καυτό, με μια βαριά αίσθηση του χρόνου που πέρασε και μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα. Μέσα στην παραδοξότητα αυτού του καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε άλλο ένα τεύχος. Και διαλέξαμε γι’ αυτό το τεύχος -και για την ταλαιπωρημένη εποχή και ψυχή μας- το ωραιότερο ίσως θέμα της ζωής και της τέχνης. Και το πιο «εμπνευστικό»: Τον έρωτα.
Κατά τη συλλογή του υλικού απευθυνθήκαμε σε συνεργάτες και φίλους που έγραψαν γιατη μέθη της γοητείας του έρωτα, για την καρποφορία αυτού του παράξενου δέντρου που δίνει τους πιο γευστικούς καρπούς και καταφέρνει να επιβιώνει ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη, στις πιο αντίξοες συνθήκες κι εποχές.
Η Παρέμβαση όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες θέματα στις σελίδες της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται εξολοκλήρου με τον Έρωτα.
Αφού, λοιπόν, ο έρωτας είναι παντού∙ αφού ζει και βασιλεύει σε όλους τους καιρούς, με όλους τους τρόπους∙ αφού ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από έρωτα∙ κι αφού στο τέλος τι μένει τελικά, παρά η απαλή γεύση ενός φιλιού που κάποτε δόθηκε -ή που δεν δόθηκε ποτέ, ας υμνήσουμε τον έρωτα τώρα πιο πολύ από άλλοτε. Τώρα που έχουμε περισσότερο ανάγκη τη φυγή στην αυταπάτη του.
Ένα τεύχος αφιερωμένο στον Έρωτα και στην ευαισθησία που γεννιέται από τη δύναμή του.
Δήμητρα Καραγιάννη
Τα έργα εξωφύλλου και οπισθοφύλλου είναι του Κώστα Ντιό.