Οι περικυκλωμένοι.
Οι πύρινες φλόγες που σάρωσαν και κατέστρεψαν οικισμούς, κάμπους και βουνά, έφεραν μπροστά σε μεγάλες ευθύνες την αυτοδιοίκηση, το κράτος, αλλά και τους πολίτες. Εντός των οικισμών και πέριξ αυτών υπάρχουν εκατοντάδες οικόπεδα άνευ οικήματος. Τα περισσότερα από αυτά είναι περιφραγμένα, αλλά εντός του χώρου τα χόρτα είναι άκοφτα, μεγάλα και στεγνά. Αυτά είναι τέλειο προσάναμμα να γίνει παρανάλωμα ο τόπος τα δένδρα και τα σπίτια των οικισμών .Αν τα οικόπεδα δεν καθαρίζονται εκάστου έτους δύο έως τρεις φορές, βέβαιο είναι ότι θα θρηνούμε καμένα δάση και σπίτια.
Αλλά και τα θερισμένο χωράφια άμεσα πρέπει να οργώνονται, αυτά τα οποία καλλιεργούνται κοντά στον αστικό ιστό και περικυκλώνουν κατοικημένες περιοχές.
Τα υπόλοιπα είναι θέματα στρατηγικής και πολιτικής.
Τώρα με την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα συμμετοχικό πολιτικό σχέδιο για την προστασία από την ερημοποίηση και τις πυρκαγιές.Δυστυχώς δεν υπάρχει.
Κάποτε οι πολιτικοί ηγήτορες να ακούσουν και τις συλλογικότητες που αντιδρούν στην άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ στα βουνά και στα χωράφια. Με την απολιγνιτοποιηση πρέπει να προστατευτούν τα βουνά και τα λαγκάδια από την άναρχη φόρτιση με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, τα οποία θα γεμίσουν με εκατοντάδες χιλιόμετρα δικτύων (καλωδίων)μεταφοράς ρεύματος, με ότι συνεπάγεται αυτό. Εδώ ευθύνη έχουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.
ΔΙΟΔΙΑ.
Από την ημέρα που λειτούργησαν τα διόδια. Εγνατίας στα όρια Σιατίστης απέναντι απο την Ξηρολίμνη, το μποτιλιάρισμα δεν έχει σταματήσει. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να περιμένεις αρκετό χρόνο να περάσεις τα διόδια. Ο παλιός και δύσκολος δρόμος από τη μπάρα Σιατίστης έχει φορτιστεί με αρκετή κίνηση τροχοφόρων και εδώ η αργοπορία είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει πουθενά κάποια αντίδραση συλλογικοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον κορονοιό όλοι
κάτι πάθαμε και η αγωνιστικότητα κατέρρευσε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Γίναμε απολίτικοι. Κρίμα.
Οι Ξεχασμένες Γειτονιές.
Η γειτονιά μας στην περιοχή νταμπακλιά του χωριού μας στην Εράτυρα ερήμωσε. Φέτος δεν άνοιξαν τα σπίτια. Ο φόβος της πανδημίας έκλεισε τα σπίτια και οι γειτόνοι δεν ήρθαν. Τα γεγονότα ραγδαία αλλάζουν τις ζωές μας. Δυστυχώς βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μια ο κορονοιός μόνιμα να παραμονεύει, και από την άλλη η βίαιη κλιματική αλλαγή να ισοπεδώνουν μαζί σχέδια και όνειρα. Δυστυχώς ο πολιτικός λόγος στα θέματα αυτά είναι ρηχός και άτολμος. Δεν υπάρχει αποκούμπι.
Στις φωτογραφίε: Τα πέτρινα σπίτια στη γειτονιά νταμπακλιά της Εράτυρας. Έρημα σπίτια κρύβουν μνήμες παρελθόντων ετών. Κάποτε η ζωή σηματοδοτούσε την ζωντάνια στις γειτονιες του χωριού. Τώρα ησυχία. Στη δεύτερη. Δεν είναι χωράφια αλλά οικόπεδα στα οποία ουδέποτε κόπηκαν τα χόρτα και ξεράθηκαν. Τριτη φωτό. Το σύνηθες μποτιλιάρισμα στα διόδια της Εγνατίας στα όρια Σιάτιστας Κοζάνης.
Καλό μήνα.
Καλό Φθινόπωρο.