Μπορεί να μεταμορφωθεί η πρόκληση της απανθρακοποίησης σε έκρηξη ανάπτυξης;». Στο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών στο Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνεται από τα συνέδρια του Economist.

 Για ταύτιση ενεργειακών και αναπτυξιακών στόχων με τους περιβαλλοντικούς έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής στο Αναπτυξιακό σχέδιο «Just Transition», υπερασπιζόμενος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τη βεβαιότητα ότι η συγκυρία μπορεί να γίνει ευημερία».

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ καθώς καλούμαστε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου» είπε ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, κάνοντας ειδική μνεία στην πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει, εντός εξαμήνου, στην προκήρυξη ενός ενιαίου μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου περίπου 500 MW στην Πτολεμαΐδα. Το εν λόγω έργο θα έχει τρεις υποσταθμούς και θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως μέχρι τέλους του 2022, η εταιρεία σχεδιάζει να προκηρύξει σε σύνολο έργα άνω του 1 GW, γεγονός που υποδεικνύει επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος.

Για τον Γιάννη Καρύδα, CEO του τομέα Renewables του ομίλου Copelouzos Group, «η ενεργειακή μετάβαση σημαίνει αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου που είναι και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» ενώ ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος του ομίλου Eunice μίλησε για «αναθεώρηση του τρόπου που λειτουργούν οι εταιρείες ενέργειας».

«Το μεγαλύτερο βασικό εμπόδιο είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνολογικό, είναι διαχειριστικό και γραφειοκρατικό» προσέθεσε.

Σε υπηρεσίες και πρώτες ύλες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στοχεύουν τα ΕΛΠΕ σύμφωνα με τον διευθυντή Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Σπύρο Κιαρτζή ο οποίος δήλωσε παράλληλα ότι εξετάζεται η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, μονάδας βιοκαυσίμων από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια.

Στον ρόλο της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης Γιώργος Πολυχρονίου, σημειώνοντας ότι «εγγυόμαστε την ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και οφείλουμε, όπως όλες οι εταιρίες, να μετασχηματιστούμε σε μία ενεργειακή εταιρεία με έμφαση στον τομέα της απανθρακοποίησης».

(insider.gr)