Στο πλαίσιο του έργου FRIDGE, το οποίο έχει ως σκοπό να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, βελτιώνοντας τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23/09/2021 συνάντηση των εταίρων του έργου και εκπαιδευτική επίσκεψη σε τοπικές ΜμΕ.

Η συνάντηση των εταίρων του έργου (από Ουγγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Φινλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα) διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και φιλοξενήθηκε στο Βελβεντό (Ξενοδοχείο «Αγνάντι») με στόχο την προώθηση της αποκέντρωσης από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και της επί τόπου γνωριμίας των εταίρων με τους ανθρώπους της υπαίθρου.

 Κατά την εναρκτήρια συνάντηση εργασίας, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας (Αναπτυξιακός Οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης) κ. Λιάνα Παπατέρπου, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ΑΝΚΟ και κ. Σπύρος Κελλίδης, στέλεχος του Enterprise Europe Network – Hellas στην ΑΝΚΟ. Παρουσίασαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο  ‘Enterprise Europe Network’ το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα, καθώς και τη συμβολή του στον τομέα της προώθησης της συνεργασίας και συνέργειας ΜμΕ στον τομέα των τροφίμων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε και η πολύ ενδιαφέρουσα  διαχρονική δράση του ΕΕΝ  σε συνεργασίας με τον αναγκαστικό συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης και την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και παρουσίασε τις εμπειρίες του φορέα του από τη συμμετοχή του σε έργα της ΕΕ και ειδικότερα σχετικά με τον τομέα των τροφίμων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις καλών πρακτικών από τις περιοχές του κάθε εταίρου και τη συζήτηση πάνω σε κάθε μία από αυτές για τη δυνατότητα εφαρμογής τους στη Δυτική Μακεδονία.

 

Στη συνέχεια οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε τέσσερις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Πρώτη επίσκεψη έγινε στο συνεταιρισμό  ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ο οποίος αποτελεί έναν υγιή συνεταιρισµό και έναν σηµαντικό µοχλό οικονοµικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού. Το κύριο προϊόν του είναι το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αλλά εποχικά προωθεί και άλλα φρούτα όπως τα μήλα και τα ακτινίδια. Τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιεί και σηµαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης µε κύρια αγορά αυτή της Ρωσίας (www.asepop.gr).