Π.Ε. Κοζάνης: Δημιουργία- Λειτουργία Οδοντιατρείου ΑΜΕΑ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

6 Οκτωβρίου 2021
12:45

 

Μία ακόμη σημαντική προσθήκη για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της 5ης Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Πρόκειται για την υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο «Δημιουργία – Λειτουργία Ειδική Μονάδα Οδοντοθεραπείας με δυνατότητα παροχής οδοντιατρικής θεραπείας για άτομα με ειδικές ανάγκες υπό γενική αναισθησία» προϋπολογισμού 25.000€ (με Φ.Π.Α.).

Μια άρτια πρόταση που στάλθηκε από τον Διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Στέργιο Γκανάτσιο κι επιμελήθηκε η Διευθύντρια του Οδοντιατρείου Ολυμπία Πλιάχα σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ηλία Τοπαλίδη προς μεγάλη ικανοποίηση των ΑΜΕΑ και των συνοδών τους σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού για την δημιουργία και λειτουργία πρότυπου εξειδικευμένου Οδοντιατρείου για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Δυτική Μακεδονία.

Για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες απαιτείται η προμήθεια σειράς ειδικού εξοπλισμού ώστε να γίνονται σε καλύτερες συνθήκες και με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία τόσο οι μετακινήσεις όσο και η διαμονή και νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο.

Ο ειδικός αυτός εξοπλισμός δεν υπάρχει και όπου υπάρχει είναι πεπαλαιωμένος ή κατεστραμμένος με αποτέλεσμα η νοσηλεία των ανθρώπων αυτών να καθίσταται αδύνατη στην Δυτική Μακεδονία. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα δώσει τη δυνατότητα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης να νοσηλεύει στις καλύτερες δυνατές συνθήκες όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες χωρίς να ταλαιπωρούνται και να υπάρχει ανάγκη μετακίνησής τους σε άλλα ιατρεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό ο κ. Τσιούμαρης εισηγήθηκε στην 41η Οικονομική Επιτροπή το έργο την «Προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για την δημιουργία και λειτουργία πρότυπου εξειδικευμένου καρδιολογικού τακτικού ιατρείου και καρδιολογικού εργαστηρίου για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Δυτική Μακεδονία», πιστοποιώντας για μία ακόμη φορά το έντονο ενδιαφέρον της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Υγείας προωθώντας έργα και προμήθειες στον χώρο της Υγείας και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα πέραν του γιγαντιαίου ποσού των 40.000.000€ του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, η οδοντιατρική μονάδα θα πρέπει να είναι τροχήλατη, σύγχρονη, τελευταίας τεχνολογίας, να αναφέρεται το έτος κατασκευής και να αποτελείται από τα εξής:

  1. Εργαλειοφόρο τράπεζα (ταμπλέτα) 

  2. Ποδοδιακόπτη 

Εργαλειοφόρο τράπεζα (ταμπλέτα), η οποία: 

    • Nα έχει μεγάλο εύρος μετακίνησης και περιστροφής 

    • Oι εξωτερικές επιφάνειες της ταμπλέτας να είναι επίπεδες και λείες ώστε να καθαρίζονται καλύτερα. Nα είναι καλυμμένη από υλικό μεγάλη αντοχής στα συνήθη οδοντιατρικά υλικά. 

    • Tα κορδόνια να είναι σιλικόνης για καλύτερο καθαρισμό και απολύμανση και αναρτημένα κάτω από την ταμπλέτα. Να είναι ευθεία και όχι σπιράλ και να μην γίνεται εκτόνωση στο πίσω μέρος των χειρολαβών. 

    • Οι ηλεκτροβαλβίδες να είναι ανοξείδωτες και όχι από σίδηρο ή άλλο οξειδούμενο υλικό. 

    • Οι σωληνώσεις να είναι από ανθεκτικό υλικό για να αντέχουν στα άλατα και την καταπόνηση από τις πιέσεις νερού και αέρος. 

    • Η επιφάνεια εργασίας της τράπεζας θα πρέπει να διαθέτει δίσκο από ανθεκτικό υλικό στον οποίο θα τοποθετούνται τα εργαλεία. Ο δίσκος να είναι αφαιρούμενος για να αποστειρώνεται 

    • Μία (1) γραμμή Αερουδροσύριγγας εξοπλισμένη με Αερουδροσύριγγα τριπλής λειτουργίας (αέρας-νερό-σπρέι) γωνιακού ή ευθείου σχήματος η οποία να αποσπάται για καθαρισμό και απολύμανση. Θα πρέπει να διαθέτει ακροφύσιο με δυνατότητα περιστροφής 3600  

    • Μία γραμμή (1) AIROTOR: Mε φως LED με Chip blower , ρύθμιση στροφών και σύστημα NO RETRACTION. Να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες χειρολαβές AIROTOR με φως. Να διαθέτουν ανθεκτικά ρουλεμάν, ταχυσυνδέσμους και πολλαπλό σπρέυ νερού. 

    • Μία (1) γραμμή Micromotor: ηλεκτρικό με LED 1000 – 40.000 rpm, του οποίου η ταχύτητα να ρυθμίζεται ψηφιακά μέσω ειδικής ψηφιακής οθόνης. Να συνοδεύεται από μια -1- γωνιακή χειρολαβή Micromotor 1:1 με φως, push button, εσωτερική ψύξη και chip blower) 

    • Μία (1) γραμμή και αντίστοιχη συσκευή Πιεζοηλεκτρικών υπερήχων με φως, η οποία να συνοδεύεται από κατάλληλα ξέστρα υπερουλικής και υπο-ουλικής χρήσης (3 τμχ ξέστρα) και κλειδί για την ασφάλιση των ξέστρων στη χειρολαβή, και αυτά να αποστειρώνονται σε αυτόκαυστο κλίβανο. 

Ποδοδιακόπτης 

Ο ποδοδιακόπτης θα πρέπει : 

  • Να είναι ανθεκτικής κατασκευής με αντιολισθητική βάση. 

  • Να ενεργοποιεί τα κοπτικά εργαλεία της εργαλειοφόρου τράπεζας. 

  • Να ελέγχει τις κινήσεις της έδρας, εάν υπάρχει . 

Χρήση ειδικού εξοπλισμού  

Μέσα ακινητοποίησης του ασθενή στην έδρα (π.χ. παιδιατρική φασκιά), στοματοδιαστολείς για την διάνοιξη του στόματος, μέσα στήριξης σώματος, μαξιλάρια, στρώματα από αφρολέξ (beanbags).  

Αρχιτεκτονική υποδομή  

Διευκόλυνση μετακίνησης ή πρόσβασης όλων των ομάδων ΑΜΕΑ π.χ. όσων χρησιμοποιούν ή οδηγούν οποιουδήποτε τύπου αμαξίδιο. Κατάλληλοι χώροι στάθμευσης, πεζοδρόμια κ.τ.λ.. Η δυνατότητα συνεργασίας του οδοντίατρου με τους γιατρούς του νοσοκομείου, κυρίως καρδιολόγους και αναισθησιολόγους και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων ασθενών.  

8 σχόλια

  • Μπράβο στην περιφέρεια που στέκεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες, και δίνει την ευκαιρία να μπουν οι βάσεις για πιο ποιοτική περίθαλψη

  • Ας βρούν πρώτα αναισθησιολογο για να καλύπτουν όλο το μηνα στο αναισθησιολογικο τμήμα του μαματσειου και μετά ας κάνουν και οδοντιατρικές επεμβάσεις υπό γενική αναισθησία..οι κοροϊδία και η ξεφτιλα στο μεγαλείο τους..έχουν εξωθήσει όλους τους γιατρούς σε φυγή…μακράν η χειρότερη διοίκηση.μεσα σε ένα χρόνο έχουν φύγει από το νοσοκομείο τουλάχιστον 15 γιατροί..Ποίος τους έδιωξε άραγε?τροφή για σκέψη..

  • Από πότε όλα τα ΑΜΕΑ χρειάζονται ολική αναισθησία. Η υποκρισία ΠΡΟΣ αυτών τον συνανθρώπων μας πρέπει να έχει ένα τέλος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.