Σιάτιστα: Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Η εξέλιξη της πανδημίας διδάσκει: Υγεία εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθο;”, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου

7 Οκτωβρίου 2021
12:58
Κανένα σχόλιο

Η εξέλιξη της πανδημίας διδάσκει: Υγεία εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθο; Η πρόταση του ΚΚΕ, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 11:30πμ
ΒΟΥΔΟΥΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ομιλητές:
• Κουζιάκη Τίνα μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
• Μητσιάκος Γιώργος αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Νεογνολογίας, του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και της Β’ Νεογνολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια ότι η σημερινή στελέχωση, ο εξοπλισμός, η ανάπτυξη των “δημόσιων” μονάδων υγείας, η επάρκεια μέσων και υλικών προστασίας, δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού. Σήμερα αποδεικνύονται με τραγικό τρόπο, οι βαθιές ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, που ήταν γνωστές πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.
Αυτές οι ελλείψεις φέρνουν στην επιφάνεια τη βασική αιτία του προβλήματος: Το κριτήριο ανάπτυξης των δημόσιων συστημάτων υγείας και των παροχών, δηλαδή η διαχρονική υποταγή τους στις ανάγκες της “ανταγωνιστικότητας”, της κερδοφορίας, της εισαγωγής και στον κλάδο της Υγείας του “κόστους – οφέλους”.
Σήμερα η κυβέρνηση προβάλλει κατ’ αποκλειστικότητα την «ατομική ευθύνη», θέλοντας να κρύψει τις δικές της, τεράστιες ευθύνες για το σμπαράλιασμα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στη δημόσια υγεία, το πάγωμα των προσλήψεων σε υγειονομικό προσωπικό, η ελάχιστη και απαρχαιωμένη τεχνολογία, οι ανεπαρκέστατες ΜΕΘ, η υποτυπώδης έως ανύπαρκτη ΠΦΥ, που διαμόρφωσαν όλες οι εναλλασσόμενες αστικές κυβερνήσεις, καθορίζουν και τις περιορισμένες “αντοχές” του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων Υγείας υπήρχε πάντα! Η έξαρση της πανδημίας την αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο!
– Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν τόσο σοσιαλδημοκρατικές, όσο και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, μιας πολιτικής που βλέπει τη λαϊκή Υγεία ως “κόστος” και ταυτόχρονα ως ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης. Αρκεί να σκεφτούμε το ανεπαρκέστατο δημόσιο σύστημα υγείας, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σε υποδομές και τεχνολογία, στις πολύμηνες λίστες αναμονής από τα απλά ραντεβού για ιατρική εξέταση μέχρι τα χειρουργεία κλπ. Την αποψιλωμένη από υποδομές, τεχνολογία και βασικές ειδικότητες Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στον αντίποδα βλέπουμε την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, όπου η πανδημία αξιοποιείται σαν ευκαιρία ενίσχυσης της κερδοφορίας.
– Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε προτεραιότητα.
Σήμερα αν και είναι τεράστιες οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας, το πρόβλημα είναι πως αυτές δεν ανήκουν στο λαό και την κοινωνία αλλά στα μονοπώλια, που λειτουργούν με βάση το μέγιστο κέρδος. Σε αυτό το κυνήγι του κέρδους, οφείλονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και μεταξύ κρατών που είχαν μάλιστα ως αποτέλεσμα να σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στην παραγωγή και την παραλαβή των εμβολίων και τελικά στον εμβολιασμό των λαών.
Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα Υγείας για την υγεία του λαού αλλά ακολούθησε την πολιτική εμπορευματοποίησής της, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και όχι της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας, γιατί η Υγεία είναι υπόθεση όλου του λαού, για την ενίσχυση όλων των βαθμίδων των δημόσιων δομών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσουν οι αγώνες για:
–Σύστημα υγείας – πρόνοιας αναπτυγμένο πανελλαδικά, και στις τρεις βαθμίδες του (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), όπως επίσης και σύστημα επείγουσας ιατρικής.
–Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ), με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
–Κρατικά νοσοκομεία -γενικά, ειδικά, πανεπιστημιακά- σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών, σε αριθμό, στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.
–Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων και εμβολίων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
–Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
H «μεγάλη» αυτή εικόνα, ο κοινός τρόπος που οι καπιταλιστές αντιμετωπίζουν την πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη βαθιά σήψη του καπιταλιστικού συστήματος για το λαό και τη νεολαία.
Ζούμε στον 21ο αιώνα, στην εποχή της “4ης βιομηχανικής επανάστασης” με προεκτάσεις και στην Ιατρική, στην εποχή της ρομποτικής χειρουργικής, στην εποχή της εκτύπωσης υγιεινομικού υλικού σε τρισδιάστατους εκτυπωτές 3D, στην εποχή της γρήγορης δημιουργίας του εμβολίου για τον κορονοϊό, που αποδεικνύει ότι είναι τεράστιες οι δυνατότητες της επιστήμης.
Η ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας αναδεικνύουν τη δυνατότητα να μπορούμε να ζούμε όλοι καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Προβάλλει η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρειάζεται η λαϊκή πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και απόσπασης λύσεων να κατευθύνεται ταυτόχρονα στην προοπτική βαθύτερων πολιτικών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Δίνουμε την μάχη με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που η ανάπτυξη της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες όχι μόνο στην Υγεία αλλά σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.
Για αυτή την κοινωνία σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας!
Για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.