1. Αν μας πει κάποιος στη γειτονιά ότι απαγορεύεται να ταΐζουμε αδέσποτα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανένας νόμος που να απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, οπότε η μόνη μας υποχρέωση είναι να μην αφήνουμε υπολείμματα τροφών και να φροντίζουμε να μη ρυπαίνουμε. 4235/2014 άρθρο 46,

2. Αν κάποιος βασανίζει αδέσποτο ή ιδιόκτητο ζώο καλούμε αμέσως το 100 ή το δίνουμε στην αρμόδια τοπική εισαγγελική αρχή για έλεγχο, αφαίρεση του ζώου, κυρώσεις του βασανιστή του. 4039/12 αρθρο16.

3. Αν σας απειλούν στην πολυκατοικία ότι δεν επιτρέπονται ζώα, να ξέρετε ότι με νόμο πλέον επιτρέπονται. Αν το απαγορεύει ο κανονισμός της, μπορείτε να έχετε δύο, διαφορετικά όσα θέλετε. 4039/12 αρθρο 8.

4. Δεν αφήνουμε το ζώο μας μόνο του σε μπαλκόνι/ταράτσα.
Φροντίζουμε να μην ενοχλεί τις ώρες κοινής ησυχίας.

Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε΄αναφέρει:
«10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Θυμηθείτε ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας απειλήσει, επειδή ταΐζετε ή βάζετε νερό στα ζώα, να του μιλήσετε για την νομοθεσία ώστε να μη σας ξαναενοχλήσει. Θυμηθείτε ότι οι φιλόζωοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην παρατούν άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα εκεί που φροντίζουν τ’ αδέσποτα. Η καθαριότητα είναι ένδειξη σεβασμού προς τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας τους γύρω μας, τα ζώα τα οποία ζουν εκεί.

Οσοι ταΐζουν ζώα δεν σημαίνει ότι έχουν και την ευθύνη αν κάποιο από αυτά αντιδράσει ή δαγκώσει κάποιον διερχόμενο πεζό ή εποχούμενο (σε μηχανάκι ή ποδήλατο). ΜΗ ποινική ευθύνη εκείνων που απλά ταΐζουν και φροντίζουν αδέσποτα τα οποία φυσικά και δεν τους ανήκουν.