Δεν λέει να κοπάσει η «θύελλα» αντιδράσεων για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς η πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τον Πρωθυπουργό και η έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας, υποχρέωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για ακόμη μια φορά να ασχοληθεί εκ βαθέων με τη διαδικασία και τα σενάρια πώλησης.

Σφοδρή επίθεση κατά του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Π.Σ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου που μάλιστα του απέδωσε τον χαρακτηρισμό «Εφιάλτης», ενώ δεν έλειψε και η «ρίψη βελών» από μεριάς της προς μέλη της παράταξης του κ. Καρυπίδη οι οποίοι όπως κατήγγειλε «κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και σιωπούν…». Χαρακτηριστικά η ίδια ανέφερε: «Η περιοχή μας έχει καταγράψει πολλές ήττες στα μεγάλα της θέματα εξαιτίας της Περιφερειακής Αρχής. Αυτό όμως που σήμερα αντιμετωπίζει με το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο. Δυστυχώς σ’ αυτή τη φάση ο Περιφερειάρχης επέλεξε τον ρόλο του Εφιάλτη. Με απόλυτη επίγνωση αυτού που λέμε θέλουμε να δηλώσουμε ότι η επίσημη Περιφερειακή Αρχή έχει αποφασίσει να φέρει τη μεταλιγνιτική περιοχή στο σήμερα. Αντίθετα με όσα έλεγε ως τώρα ότι δεν διαπραγματεύεται την πώληση της ΔΕΗ γύρισε από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με το πωλητήριο στη τσέπη. Σ’ αυτή την κατάσταση, χωρίς καμία διασφάλιση για τα μεγάλα θέματα της περιοχής, για τα νερά, τα εδάφη, τις μετεγκαταστάσεις, αποφάσισε ο Περιφερειάρχης την πώληση του 40% της ΔΕΗ. Αυτός που είπε ότι θα κάνει τη θεσμική εκτροπή. Αντί για θεσμική εκτροπή είχαμε έναν Περιφερειάρχη που για να πάρει το χρίσμα και να πάρει ένα συνέδριο, ξεπούλησε τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό πυλώνα της Περιφέρειας. Δυστυχώς, σ’ αυτό το θέμα δεν είναι μόνος του. Στην παράταξή του αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πρόθυμοι και οι σιωπηλοί που με τη σιωπή τους κρύβονται πίσω απ’ το δάχτυλό τους», τα χαρακτηριστικά της λόγια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή, που χαρακτήρισε «αμήχανο παρατηρητή» των εξελίξεων τον Περιφερειάρχη: «Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου διαλύει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Μαζί με αυτά οι αποφάσεις της για τη Δυτική Μακεδονία μας οδηγούν στο απόλυτο τέλμα. Λυπάμαι γιατί ο κ. Καρυπίδης αμήχανος παρακολουθεί τις εξελίξεις αδυνατώντας να παρέμβει και να ανταποκριθεί στο ρόλο του», ανέφερε.

Δριμεία και η κριτική του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γ. Βήττα: «αυτοί που εμφανίζονται να έχουν σκληρές κόντρες μεταξύ τους είναι αυτοί που διαφωνούν μόνον στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση. Δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση αλλά ούτε και το σημερινό καθεστώς. Ούτε σκέψη να περνά για Συμπράξεις που θα ελέγχουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πολύ περισσότερο να εμπλακεί η Περιφερειακή Αρχή», είπε καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της Περιφερειακής Αρχής. «Οι τύχες της Περιφέρειας ήταν είναι και θα είναι στους εργαζόμενους, τους αγώνες και το κίνημά τους. Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους το αποτέλεσμα θα είναι ούτως ή άλλως αρνητικό. Να αντισταθούν όχι από τον καναπέ αλλά με έργα και βγαίνοντας στους δρόμους», το κάλεσμά του.

Διαφορετική η στάση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σ. Σαπαλίδη, ο οποίος στάθηκε στον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και των νερών, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή: «Στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων, εμμένουμε ότι τα νερά και η ενέργεια πρέπει να είναι δημόσια αγαθά. Περιμένουμε και τον Πρωθυπουργό στην περιοχή μας για το αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης όλη τη Δυτική Μακεδονία και πιστεύω ότι θα μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον», ανέφερε εκτός άλλων.

Το «στίγμα» της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό έδωσε ο Περιφερειάρχης, που στόχευσε στο γεγονός πως σαν Περιφερειακή Αρχή θα δώσει αγώνα μέχρι τέλους: «Ο Πρωθυπουργός μου ξεκαθάρισε ότι ΔΕΗ σημαίνει 51% στο Δημόσιο και το υπόλοιπο κομμάτι επέμενε ότι θα αφορά σε δημόσιο-επενδυτές κι αν ενδιαφέρεται κι η Π.Δ.Μ. να συμμετάσχει…», τόνισε.

Τίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr