“Το εύκολο είναι μείνουμε όπως έχει. Δεν αποδεχόμαστε τίποτα. Παραίτηση περιφερειάρχη, παραίτηση το περιφερειακό συμβούλιο και τελειώσαμε”. Με αυτή τη φράση δικαιολόγησε(;) ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, τη μέχρι τώρα στάση του, στο θέμα με τις εξελίξεις στην ΔΕΗ, θέση όμως που παρεκκλίνει σημαντικά και ξεκάθαρα από τα όσα ο ίδιος δήλωνε, όλο το προηγούμενο διάστημα, περί παραιτήσεων και θεσμικής εκτροπής, που, σημειωτέον, κανείς δεν του ζήτησε, αλλά ο ίδιος έβαλε στο πεδίο της “μάχης”, μένοντας, επί του παρόντος, αυτοεγκλωβισμένος. Εξηγώντας, ο ίδιος, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, αναφέρθηκε και σε κάτι, που αποδεικνύει ακόμη περισσότερο την οπισθοχώρησή του από τις πάγιες θέσεις του, περί μη πώλησης του οτιδήποτε. Στο πρώτο βίντεο, εξηγώντας τις επιλογές που υπάρχουν, μιλάει για την “εύκολη” λύση, λέγοντας αυτολεξεί: “Αν θέλουμε να είναι η ΔΕΗ ως είναι και δεν πουλάμε, αλλά συρρικνώνεται, κλείνουν και εργοστάσια.”.

Αλήθεια, όταν ο ίδιος φώναζε – μέχρι πρότινος – και έλεγε περί μη πώλησης ούτε μιας μετοχής, δε γνώριζε αυτό  το “αλλά”, που αναγνωρίζει σήμερα;  Ότι  δηλαδή η ΔΕΗ συρρικνώνεται και κλείνουν εργοστάσια; Σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις δημοσίου με επενδυτές, γιατί συζητά και διαπραγματεύεται κάτι για το οποίο μέχρι χθες δεν ήθελε να ακούσει, με δεδομένες τις δηλώσεις του περί μη πώλησης μονάδων αλλά και ούτε μιας μετοχής της ΔΕΗ;

Συμπερασματικά, καλά κάνει και δεν παραιτείται ο Περιφερειάρχης, όμως θα πρέπει να παραδεχτεί πως από τη στιγμή που μπαίνει στη διαδικασία να συζητά περί  της λύσης των συμπράξεων, αυτό, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ο ίδιος δήλωνε. Κανείς δεν του είπε να παραιτηθεί. Μόνος του αυτο-εγκλωβίστηκε κι ο τρόπος που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.